Tényleg jobb, ha későbbre halasztjuk a reggeli kávénkat?
hhz

Tényleg jobb, ha későbbre halasztjuk a reggeli kávénkat?

Egyes influenszerek szerint csodát tesz, ha vársz másfél-két órát az első kávédig. De mit mond a tudomány?

Egy csésze kávé sokak számára a reggel elengedhetetlen – és életmentő – része. A napunk valójában a kávé illatával kezdődik, és talán még a szemünk sincs nyitva, de a gőzölgő nedű már ott van a kezünkben.

Más kérdés, hogy ez jót tesz-e velünk. Egy frissen elterjedt nézet szerint például jobban tennénk, ha önmérsékletet gyakorolnánk, és várnánk az első kávéval. Így ugyanis időt hagynánk a testünknek, hogy magától felébredjen, és a rettegett délutáni fáradtságtól is megszabadulnánk.

Vajon tényleg itt az idő a reggeli rítusaink megváltoztatására? Ezt járjunk körbe ebben a cikkben – és természetesen két kávés könyvet is ajánlunk.

Amit a koffeinről tudnod kell

A nap folyamán a testünk egy adenozin nevű szerves vegyületet termel, ami álmosító hatással van ránk. A kávé ennek a blokkolásával ébreszt fel – magyarázza Marily Cornelis, Northwestern Egyetemen koffeinkutatója.

Bár sokszor úgy tűnhet, hogy már az első kortytól éberebbek vagyunk,

valójában időbe telik, hogy a kávé hatni kezdjen.

– mutat rá Michael Grandner, az Arizonai Egyetem alváskutató intézetének igazgatója. – Nagyjából húsz-harminc percre van szükség, hogy a koffein felszívódjon, és elérje az agyadat.

Az, hogy milyen hosszan hat egy csésze kávé, személyről személyre változik – mondja Dr. Cornelis. – Többek között genetika is szerepet játszik abban, hogy milyen hosszan tart ébren a szervezetedbe kerülő koffein.

Mi a helyzet a reggeli kávéval?

Alvás közben csökken az agy adenozin-szintje, így felébredés után áll a legalacsonyabb ponton – magyarázza Dr. Grandner. – Vagyis a nap egy későbbi pontjához képest reggel kevesebb az adenozin, amit a koffein blokkolhatna. Kétségtelenül igaz tehát, hogy az első kávéd kisebb löketet ad.

Az is a későbbi kávé mellett szól, ha naponta csak egyszer akarsz kávézni. Amennyiben délelőttre halasztod az első csészét, egészen koradélutánig érzni fogod a hatását, ezzel csökkentve a bebólintás veszélyét.

Ezzel együtt semmi rossz nem származik abból, ha kávéval indítod a napodat

 – hangsúlyozza Dr. Grandner. – Bár online sokan állítják, hogy ez megzavarja a tested természetes folyamatait, erre nincs tudományos bizonyíték.

A kávé mint csodaszer

Az is teljesen rendben van, ha a délutáni fáradtság leküzdésére iszol még egy csészével. Azonban fontos, hogy ezt legalább 6 – vagy amennyiben rossz alvó vagy, 8-12 – órával lefekvés előtt tedd – mondja Dr. Grandner.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy

a kávé (és a tea) nem csak koffeint juttat a szervezetedbe:

fontos antioxidáns-forrás, ami megmagyarázhatja a (mérsékletes) kávéfogyasztás jótékony hatásait. Ráadásul legtöbbünk számára a kávé a reggeli rituálé elengedhetetlen részeként fontos apró örömöt is jelent – ennél pedig mi lehet fontosabb?

 

A reggeli – vagy délelőtti! – kávédhoz ezt a két könyvet ajánljuk:

James Hoffmann: Hogyan készítsünk tökéletes kávét otthon?

james hoffmann
Hogyan készítsünk tökéletes kávét otthon?
Ford. Pap Ágnes, HVG, 2023, 224 oldal

Legyen a kedvencünk forró vagy jeges, rövid vagy hosszú, tejhabos vagy egy dupla eszpresszó, mindannyian olyan kávét szeretnénk inni otthon is, amilyet a profi baristák készítenek.

De milyen szempontok alapján vásároljunk kávét? Melyek a legfontosabb kellékek és hogyan használjuk azokat helyesen? Milyen az ideális szemcseméret a kedvenc kávénkhoz? Mitől lesz krémes és könnyed a tejhab?

James Hoffmann barista világbajnok, akit a világ legjobb kávészakértőjének tartanak. Új könyvében megosztja velünk a legjobb kávé elkészítésének titkait a kávéfőzés alapjaitól a különböző kávétípusokig.

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Kavagucsi Tosikadzu
Mielőtt a kávé kihűl
Ford. Béresi Csilla, Kossuth, 2024, 249 oldal

Különös városi legenda terjed egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézóról. Azt beszélik, hogy aki ennek a kávézónak egy bizonyos székére ráül, időutazásra indulhat. Kívánság szerint a múltba vagy a jövőbe repítheti egy különleges kannából szertartásosan kitöltött kávé. Csakhogy az időutazónak néhány szigorú szabályt tiszteletben kell tartania:

  1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhat, akik már jártak a kávézóban.
  2. Bármit tesz is „odaát”, a jelent nem változtathatja meg.
  3. A kérdéses széken általában ül valaki, de néha elhagyja a helyét. Csak ilyenkor lehet elfoglalni azt a széket.
  4. Az időutazás közben nem lehet felállni, vagy átülni máshova.
  5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávéját, és akkor végződik, amikor kiürül a csésze. De meg kell innia a kávét, mielőtt kihűl.

Ez még közel sem az összes szabály. Az emberek mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a Funiculi Funiculába, és kikérjék a hétköznapinak cseppet sem mondható feketéjüket. Közülük most négy nő szívmelengető történetét ismerheti meg olvasó. 
Te betérnél egy feketére, ha tudnád, hol van ez a hely?

Nyitókép:

(New York Times)