Karikó Katalin megtartotta Nobel-előadását Stockholmban
sa

Karikó Katalin megtartotta Nobel-előadását Stockholmban

karikó_katalin zöld nobel-díj

Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus az amerikai Drew Weissmannal megosztva veheti át idén az orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért, írja az MTI. Könyvek hírek mellé.

Karikó Katalin úttörő munkássága új korszakot nyitott sokféle betegség kezelésében és megelőzésében, ő az első magyar nő, akit Nobel-díjjal tüntetnek ki. A világ legnagyobb tudományos elismerését Weissmannal a nukleozid módosítással kapcsolatos felfedezéseikért kapják, amelyek lehetővé tették a Covid-19 elleni mRNS-alapú vakcina kifejlesztését is.

Karikó és Krausz adományai is bekerültek a Nobel-díj Múzeumba
Karikó és Krausz adományai is bekerültek a Nobel-díj Múzeumba
Tovább olvasok

Karikó Katalin és Drew Weissman előadására a Nobel-díj vasárnapi átadását felvezető program részeként került sor a Karolinska Intézet aulájában. Karikó Katalin a nagy érdeklődés övezte előadását Az mRNS kifejlesztése gyógyításhoz címmel tartotta meg.

„Nagyon izgatott vagyok, mert ilyen nagy hallgatóság előtt még sohasem tartottam előadást”

– mondta, majd elárulta, hogy már csak azért is izgatott, mert neki kell bemelegíteni a közönséget kollégája, Drew Weissman előadásához, amely az mRNS technológia jelenét és jövőjét fogja tárgyalni.

Előadásában felidézte az mRNS-kutatás legfontosabb mérföldköveit 1961-től, amikor az mRNS-t felfedezték, napjainkig. Megemlékezett a kutatásokban nagy szerepet játszó tudósokról, és felvázolta, hogy milyen állomásai voltak saját tudományos munkásságának, és milyen kitartó kutatások vezettek egyik eredménytől a másikig. Bemutatta a Drew Weissmannal közösen végzett kutatásaikat, és felsorolta az eredményeikkel kapcsolatos publikációkat.

Karikó Katalint a híres amerikai feltalálók csarnokának tagjává avatták
Karikó Katalint a híres amerikai feltalálók csarnokának tagjává avatták
Tovább olvasok

Vetítéssel kísért, lendületes beszédében a kutatói munka jelentőségét is hangsúlyozta, és a tudósi pálya nehézségeivel kapcsolatban saját példáját megemlítve kiemelte, hogy nem szabad feladni, mindig a következő feladatra kell koncentrálni.

Előadásában fontos kiindulópontként hivatkozott a szegedi egyetemen töltött éveire. Az előadás végén elhangzott köszönetnyilvánításában pedig kiemelte, hogy milyen fontos volt számára egykori alma matere, ahol a tudományos alapokat megszerezte.

Karikó Katalin példamutató életútjával és kitartásával a kicsiknek is inspiráló lehet, ezért most egy róla szóló gyerekkönyvet ajánlunk:

Tarr Ferenc
A lány, aki kutató akart lenni - Karikó Katalin
NHK Naphegy, 2022, 48 oldal
-

Karikó Katalin nevét megismerte a nagyvilág, amikor az emberiség felvette a harcot a Covid- 19 járvánnyal. 2021-ben a kisújszállási kutató lett az év hőse, a világ 100 legbefolyásosabb embere közé került, számos rangos díjat nyert, vezető szerepet játszott a legsikeresebb vakcina, a Pfizer vállalat mRNS alapú oltásának kifejlesztésében. Katalin általános iskolásként szeretett bele a biológiába, és egymás után leküzdve az akadályokat, töretlen hittel ment előre mindvégig, a kötet bemutatja a lányt, aki ilyen magasra repült, de közben mindvégig maradt, aki volt: elhivatott kutató, örökké elkötelezett tudós, ugyanakkor egyszerű és őszinte mindennapi ember.

Karikó Katalin önéletrajzi kötetének bemutatójáról itt írtunk:

Karikó Katalin: Arra kell odafigyelni, aki hisz benned
Karikó Katalin: Arra kell odafigyelni, aki hisz benned
Tovább olvasok