Karikó és Krausz adományai is bekerültek a Nobel-díj Múzeumba
sa

Karikó és Krausz adományai is bekerültek a Nobel-díj Múzeumba

zöld karikó_katalin nobel_múzeum nobel-díj krausz_ferenc

Hagyományosan minden díjazott adományoz egy számára fontos tárgyat a Nobel-díj Múzeumnak. Az idei Nobel-díjasok, köztük Karikó Katalin szerdán adták át adományaikat a stockholmi múzeumnak, írja az MTI. Könyvek hírek mellé.

Karikó Katalin – az idei orvosi-élettani Nobel-díj egyik kitüntetettje – kedvenc pipettáját adományozta a múzeumnak. A pipetta az egyik leggyakrabban használt laboratóriumi eszköz, így ez a tárgy – amelyen egy ragasztószalag is van, hogy megkülönböztesse a többitől – szimbolikus Karikó Katalin munkásságára nézve, mondta Ulf Larsson kurátor.

Krausz Ferenc annak a berendezésnek egy központi részét adományozza a múzeumnak, amelyet a fizikai Nobel-díjjal elismert kutatásaihoz használt. Ezt azonban korábban szétszedték a laborban, és most azon dolgoznak, hogy újra összerakják, így csak később küldik el a múzeumnak – néhány hét múlva már láthatja a kiállításon a közönség.

Karikó Katalint a híres amerikai feltalálók csarnokának tagjává avatták
Karikó Katalint a híres amerikai feltalálók csarnokának tagjává avatták
Tovább olvasok

A kurátor szerint idén a legértékesebb tárgy, amit a múzeum kapott, Karikó Katalin kutató- és díjazott-társa, Drew Weissman amerikai mikrobiológus ajándéka. Tőle egy fénymásológép 3D-nyomtatott modelljét kapták meg, ugyanis a két kutató úgy találkozott, hogy mindketten ugyanazt a fénymásolót akarták használni.

Ulf Larsson elmondta, hogy az idei díjazottak tárgyai egy évig lesznek láthatók, de dolgoznak egy új kiállításon, amelyen a korábbi adományokból is válogatnak majd. Az összes tárgyat helyhiány miatt egyszerre nem tudják bemutatni.

Karikó Katalin a tanárainak mond köszönetet életrajzi kötete előszavában
Karikó Katalin a tanárainak mond köszönetet életrajzi kötete előszavában

Tegnap jelent meg Karikó Katalinnak, az orvosi-élettani Nobel-díj egyik idei kitüntetettjének önéletrajza Áttörések – Életem és a tudomány címmel a Helikon Kiadó gondozásában. A kötet előszavában a tudós tanárainak mond köszönetet azért, hogy lehetővé tették számára, hogy jobban megértse a világot. 

Tovább olvasok

Karikó Katalin önéletrajzi kötete októberben jelent meg (itt beleolvashatsz): ez nemcsak a tudományos pályafutásáról szól, hanem mesél a kádári Magyarországról, arról, hogyan vált tudóssá a szerény családi körülmények közül érkező Karikó, majd hogyan tudott érvényesülni az Egyesült Államokban.

KARIKÓ KATALIN
Áttörések - Életem és a tudomány
Ford. Fenyvesi Anna, Helikon, 2023, 304 oldal
-

A kötet bemutója az Akadémián volt, ahol szóba került Columbo és Zorán, a Karikó-probléma, a tanárok és család hatásai, valamint életvezetési tanácsok is. Beszámolónkat itt olvashatod:

Karikó Katalin: Arra kell odafigyelni, aki hisz benned
Karikó Katalin: Arra kell odafigyelni, aki hisz benned
Tovább olvasok