Három könyv arról, hogy mi lesz az emberiséggel, ha megemelkedik a tengerszint
fk

Három könyv arról, hogy mi lesz az emberiséggel, ha megemelkedik a tengerszint

tengerszint jégsapka globális_felmelegedés klímaválság zachary_mason kim_stanley_robinson charlotte_mcconaghy

A grönlandi jégsapka olvadása miatti jelentős tengerszint-emelkedés a kutatók szerint már elkerülhetetlen – írta a Guardian. Hogy ennek milyen következményei lesznek a következő évtizedekben, azt ma még elképzelni is nehéz, néhány író azonban már felvázolt forgatókönyveket. Könyvek hírek mellé.

A tengerszint jelentős emelkedése mostmár visszafordíthatatlan, a kutatók szerint a gröndlandi jégsapka olvadása miatt legalább 27 cm-es emelkedés várható, még akkor is, ha teljesen leállunk a fosszilis tüzelőanyagokról. Ez tehát tulajdonképpen egy óvatos becslés, valószínűbb, hogy ennek a több mint kétszerese fog bekövetkezni.

Hogy mi fog történni a tengerpartok mentén élőkkel, ha jelentős mértékben megemelkedik a tengerszint, azt leginkább a cli-fi irodalom segítségével tudjuk elképzelni. Mutatjuk, mik a lehetőségek:

Kim Stanley Robinson: New York 2140

KIM STANLEY ROBINSON
New York 2140
Ford.: Farkas Veronika, Agave,  2017, 656 oldal
Kim Stanley Robinson: New York 2140

Mi történne akkor, ha a klímaváltozás hatására a világ nagyvárosait elárasztaná a víz? Kim Stanley Robinson, a Globális felmelegedés-trilógia szerzője már eljátszott ennek a nagyon is reális veszélynek a gondolatával, és felvázolta a lehetséges következményeket is. A sarkvidék jégtábláinak olvadása a New York 2140-ben már nemcsak a távoli jövő, hanem a jelen legnagyobb kihívása. Az áradás a felhőkarcolókba száműzi a túlélőket, akik próbálnak alkalmazkodni az új helyzethez. Robinson az egyik épület különböző lakóinak szemén át mutatja meg, hogyan alakul át világ egyik legnagyszerűbb városa az apállyal és a dagállyal.

Charlotte McConaghy: Az utolsó vándorlás

CHARLOTTE MCCONAGHY
Az utolsó vándorálás
Ford.: Stemler Miklós, Alexandra Kiadó, 2021, 352 oldal
-

Valamikor a közeli jövőben, amikor a globális klímaváltozás miatt egymás után halnak ki a fajok, Franny Lynch eltökéli, hogy követi a sarki csérek utolsó ismert kolóniáját az egész földgolyót átszelő utazásukon. Az apró madarak évente kétszer teszik meg az északi sarkkörtől a déli sarkkörig tartó távot, és a tudósok szerint ez lesz utolsó vándorlásuk, miután élőhelyeik pusztulása miatt nem élik túl az utat. A fiatal nő a kihalt tengereket hiábavalóan kutató halászhajó, a Saghani fedélzetén ered a madarak nyomába a kiüresedő világban. Az utolsó vándorlást az Amazon szerkesztői 2020 legjobb regényének választották, és A korona főszerepét játszó Claire Foy készít belőle filmadaptációt Benedict Cumberbatch közreműködésével. Olvass bele ITT.

Zachary Mason: Void Star

Zachary Mason
Void star
Fordította: Farkas Veronika, Agave Könyvek, 2018, 384 olda
Zachary Mason: Void Star könyv

Zachary Mason cyberpunk sci-fije már megjelenése idején nagy visszhangot keltett a külföldi sajtóban. Sokan William Gibson Neurománcához hasonlítják, de olyan szerzők neve is felröppent a könyvvel kapcsolatban, mint Neal Stephenson vagy Philip K. Dick. A történet a nem túl távoli jövőben játszódik, amikor a tengerszint megemelkedett és az Egyenlítő menti területekről már elmenekültek az emberek, a gazdagoktól pedig drónokkal tartják távol az elszegényedett tömegeket. Az egyik főszereplő Irina Sunden, aki mesterséges memóriával rendelkezik, így mindenre tökéletesen emlékszik. Feladata, hogy közvetítsen megbízói és azok átláthatatlanul összetett mesterséges intelligenciái között.

A könyvről ITT írtunk. 

Hírlevél feliratkozás