Simon Eszter

Greta Thunberg új könyvében Margaret Atwood is felszólal a környezetvédelem mellett

greta_thunberg the climate book klímaváltozás klímavédelem klímaválság

A tizenkilenc éves svéd aktivista 2018-ban ült le a svéd Országház lépcsőjére, kezében egy „Iskolasztrájk a klímáért” feliratú plakáttal, és azóta is rendíthetetlen elszántsággal küzd azért, hogy felhívja a világ figyelmét a klímaváltozásra. Greta Thunberg The Climate Book című könyvében újradefiniálja a remény fogalmát, mert szerinte reménykedni csak úgy lehet, ha cselekszünk. A kötetben több, mint száz szakértővel hívja fel a figyelmet arra, hogyan függ össze a környezetvédelem a bolygó krízishelyzeteivel, illetve Margaret Atwood és Naomi Klein is felszólal.

Thunberg a Londoni Irodalmi Fesztiválon mutatta be a kötetet, amit egyfajta környezetvédelmi kézikönyvnek szán, mert azontúl, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra, a The Climate Bookot kommunikációja részének tekinti. A fiatal aktivista célja, hogy választ adjon a miértekre, így a könyvben is arra helyezte a hangsúlyt, hogy megértesse az olvasókkal a változás szükségességét. A kötetben több mint száz szakértő, köztük geofizikusok, meteorológusok, mérnökök, matematikusok, történészek, őslakos vezetők, a WHO-vezetője, valamint írók is felszólalnak.

A The Climate Book bemutatóján Thunberg arra is kitért, hogy miért nem vesz részt az ENSZ klímakonferenciáján, amit egyébként rendkívül fontosnak tart. A 2019-es COP25-klímatalálkozóra vitorláshajón érkezett, mivel az akkor még csak 16 éves Asperger-szindrómás diák nem volt hajlandó repülőre szállni, ugyanis elhivatottan igyekszik csökkenteni az összes szén-dioxid kibocsátást. Thunberg szerint a jelenleg regnáló politikusok arra használják a hatalmukat, hogy a hazugságaikat terjesszék, és népszerűsítsék a zöldmosást. Olyan marketingfogásnak álcázott reklámokat terjesztenek, amelyekkel környezetbarátnak tüntetik fel a gazdaságot, de valójában mégsem törekszenek a vészhelyzet megszüntetésére. „Több okból sem megyek el a COP27-re. Az egyik, hogy a civil társadalom számára rendkívül korlátozott a hely” – tette hozzá Thunberg, aki amellett, hogy saját történeteit osztja meg a kötetben, a zöldmosás káros hatásairól is hosszan ír. Az volt a célom, hogy a The Climate Book oktató jellegű könyv legyen, bár jobban belegondolva, ez kicsit ironikus, mivel pont iskolakerüléssel sztrájkoltam” – jegyezte meg Thunberg, aki 2018-ban azzal került be a köztudatba, hogy három hétig ült a svéd Országház lépcsőjén.

Greta Thunberg magányos klímasztrájkolóból hamar 2019 ikonjává vált
Tovább olvasok

Az aktivista két évig dolgozott a könyvön, és abban reménykedett, hogy a 2022-es megjelenésre néhány gondolat már elavult lesz, de elmondása szerint ez nem így történt. „Azt hittem, hogy a könyvben lesznek olyan részek, amelyek mára irrelevánssá válnak, de sajnos azt tapasztalom, hogy bizonyos problémák most még aktuálisabbak, mert nem hogy javult volna, hanem egyenesen romlott a helyzet”. 

A The Climate Book olyan, mint egy tudományos stílusban íródott regény, amit enciklopédiaként is olvashatunk, mert a szerzők különös figyelmet fordítottak arra, hogy minden kifejezésre közérthető magyarázatot adjanak. A kötet öt nagy fejezetben mutatja be, milyen változásokon ment keresztül a bolygó, érthetően elmagyarázza az éghajlat működését és azt is, hogy ez milyen hatással van ránk. Thunberg kegyetlenül szembesíti az olvasót, hogy a káros szokásaink milyen hatással vanak a természetre, illetve pontokba szedi a legsürgetőbb változtatni valókat. Fontosnak tartja, hogy az olvasó ne csak megismerje, hanem megértse a könyv legfontosabb mondanivalóját. „Azt szeretném, ha az emberek olvasnának a sorok között, és levonnák a tanulságot” – mondta, és hangsúlyozta, hogy a könyvvel nem ismertséget szeretne szerezni, hanem valódi változásokat akar elérni. „Az ember társas lény, folyamatosan másoljuk egymás viselkedését. Ha valaki felszólal és változtat, a többiek követni fogják” – mondta az aktivista, aki továbbra is bízik a közösség erejében és a pozitív változásban.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Greta Thunberg (@gretathunberg) által megosztott bejegyzés

Thunberg szerint már nem csak az éghajlatváltozásról kell beszélni. A klímakatasztrófa továbbra is napirendi pont, de a tisztánlátás érdekében tudatosítanunk kell, hogy ez csak tüneti kezelés. „Sokkal nagyobb válságról van szó, amely sok más kérdést is magában foglal, például az ökológiai válságot, társadalmi válságokat, a társadalmi igazságtalanságot és így tovább. Ezeknek mind ugyanaz a kiváltó oka. Kizsákmányoljuk magunkat és a természetet” – magyarázta Thunberg, majd megjegyezte, hogy vannak olyan kormányok, amelyek előrébb járnak, de hatásos változást csak akkor érhetünk el, ha vészhelyzetként kezeljük a bolygó jelenlegi állapotát. 

Az aktivista és a kötet többi szerzője arra törekszik, hogy az olvasók komplex problémaként tekintsenek a globális felmelegedésre, mivel szervesen kapcsolódik más kritikus jelenségekhez is, mint például egyes fajok eltűnéshez. A WWF Living Planet 2022-es kimutatása szerint a vadon élő állatok populációja 69%-kal csökkent az elmúlt 50 évben. A The Climate Book kitér a svédországi erdőtüzekre is, amit nemcsak az aszály és a hőmérséklet rohamos emelkedése okozott, hanem az is, hogy az új erdőtelepítések sokkal kevésbé ellenállóak, ami komoly katasztrófákhoz vezethet a jövőben.

Greta Thunberg az a kamasz, akit nem lehet betuszkolni egyetlen skatulyába se
Tovább olvasok

A The Climate Book Thunberg eddigi legátfogóbb munkája, magyarul korábban három könyve jelent meg, az Ég a házunkat mindössze 16 évesen írta a családjával, amiben arról mesélt, hogyan nőtt fel Asperger-szindrómásként, milyen áldozatokat kellett vállalnia a szüleinek, és hogyan hatott a családra a klímavédelem. Ezt követte a gyerekeknek szóló A jövőnk most kezdődik, illetve a Greta vagyok című kötete.

Thunberg a The Climate Bookból befolyó összeget jótékony célokra fordítja, csakúgy, mint 2020-ban Gulbenkian-díjjal nyert egymillió eurót. Az akkor még csak 17 éves aktivista az adomány egy részével egy egészségügyi segélyszervezet támogatott, amely, az Amazonas mentén élő közösségek koronavírus elleni harcát segítette. Thunberg 2020-ban közétett egy videót az Instagram-oldalán, amiben elmondta, hogy a díj sokkal több pénz, mint amennyit el tud képzelni, és reméli, hogy az adománnyal segíthet a világon. 

Forrás: The Sunday Morning Herald, The Guardian