Megbüntet hamarosan a Facebook, ha nem jelzed, hogy AI-videót töltöttél fel
sa

Megbüntet hamarosan a Facebook, ha nem jelzed, hogy AI-videót töltöttél fel

meta facebook ai deepfake büntetés címkézés MI mesterséges_intelligencia könyvek hírek mellé

Évek óta írunk arról, hogy a mesterséges intelligenciával készült képek és videók hogyan boríthatják fel a valóságérzékelésünket, elég csak a legutóbbi deepfake-botrányra gondolni, aminek Taylor Swift lett az áldozata, amikor hamis pornográf felvételek kerültek ki róla a netre. A Meta elhatározta, hogy szigorúbb ellenőrzés alá vonja az AI-generált tartalmakat, ami a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy a felhasználóknak feltöltéskor jelezniük kell, ha például egy fájlt AI segítségével módosítottak, különben megbüntetik őket. Ezzel együtt viszont a platform azt is jelzi majd a felhasználóknak, ha a hírfolyamukon egy ilyen kép/videó/hangfelvétel jön szembe. Felelősséget vállalni és kontroll alá vonni a mesterséges intelligenciát, ez az AI egyik vezető fejlesztőjének javaslata is arra, hogyan nézzünk szembe a közeljövő technológiai hullámával. Könyvet ajánlunk a hír mellé.

A Meta Platforms a következő hónapokban ellenőrzés alá vonja a nemzetközi nagyvállalatok mesterséges intelligenciával készített digitális képtartalmait – hozta nyilvánosságra Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős elnöke keddi blogbejegyzésben, írja az MTI a Reuters nyomán.

Az ilyen képeket láthatatlan digitális forrásmegjelölésekkel, majd címkékkel fogják ellátni, hogy felhívják a felhasználók figyelmét, hogy a fájlt mesterséges intelligencia készítette.

A Facebook, az Instagram és a Threads egyébként már használja ezt az eljárást és a címkézést az általuk mesterséges intelligenciával előállított tartalmakra, a Meta Platforms szerint így nem igazán új az intézkedés.

Veszélyes, ha kipróbálod Facebookon a játékot, ami viccesen átalakítja a profilképed
Veszélyes, ha kipróbálod Facebookon a játékot, ami viccesen átalakítja a profilképed
Tovább olvasok

A Meta Platforms a következő hónapokban az OpenAI, a Microsoft, az Adobe, a Midjourney, a Shutterstock és a Google-t birtokló Alphabet vállalatok képtartalmait vonja vizsgálat alá.

Clegg szerint a felsorolt vállalatok megbízhatóan képesek saját maguk is kiszűrni a mesterséges intelligenciával generált képeket. A hang- és videótartalmakra vonatkozó eljárások bonyolultabbak, és még fejlesztés alatt állnak, de remélik, hogy az iparág többi részének is lendületet és ösztönzést adnak a saját példájukkal.

És ami a lényeg, Clegg bejelentette, hogy a Meta felhasználóinak hamarosan kötelező lesz a saját maguk által módosított hang- és videófájlok címkézése, és ha valaki nem működik együtt, büntetésre számíthat.

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?
Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?
Tovább olvasok

A ChatGPT-val kapcsolatban Clegg elismerte, hogy az AI által írt szövegek címkézésére szolgáló működőképes mechanizmus a vállalatoknak nem áll rendelkezésükre, ahogy fogalmazott:

Ez a hajó már elment.

Mivel a közeljövőben egyre több „szintetikus és hibridtartalom” kerül megosztásra az interneten, tette hozzá Clegg, ezért a címkézést javasolja a törlésekkel szemben. Ez azt is jelenti, hogy a Meta viselkedése már egy lépés abba a felelősségteljesebb irányba, amiről az AI egyik vezető fejlesztője is ír könyvében.

MUSTAFA SULEYMAN, MICHAEL BHASKAR
A következő hullám - Mesterséges intelligencia, technológia, hatalom és a 21. század legnagyobb kihívása
Ford. Farkas Veronika, Magnólia, 2023, 400 oldal
-

„Őszintén úgy gondolom, hogy a közeledő technológiai hullám válaszút elé állítja az emberiséget. Amennyiben ugyanis nem tudjuk kordában tartani, úgy drámai vagy akár végzetes hatással is lehet fajunkra. Másrészről viszont a gyümölcsei nélkül kiszolgáltatottabbak és sebezhetőbbek lennénk” – írja a Deep Mind társalapítója, Mustafa Suleyman A következő hullámban. Suleyman könyvében alaposan ellátja forrásokkal az állításait, így tárgyalja az új technológiai hullám fő vonásait, hatásait az államra és az egyén életére, majd az olvasót végül konkrét javaslatokkal engedi útjára. A kötetbe itt beleolvashatsz, cikkünket pedig itt találod róla:

Így élhetjük túl a technológiát az MI egyik vezető fejlesztője szerint
Így élhetjük túl a technológiát az MI egyik vezető fejlesztője szerint
Tovább olvasok