Veszélyes, ha kipróbálod Facebookon a játékot, ami viccesen átalakítja a profilképed
sa

Veszélyes, ha kipróbálod Facebookon a játékot, ami viccesen átalakítja a profilképed

zöld mesterséges_intelligencia facebook játék adatok személyes_adatok my_puzzles

A My Puzzles a legújabb őrület Facebookon, ám több jel utal arra, hogy az adataink rossz kézbe kerülnek, ha részt veszünk a játékban.

A My Puzzles az elmúlt napokban futott fel Facebookon, alapvetően egy olyan mesterséges intelligenciáról van szó, ami a profilképünkből különböző módosításokkal vicces képet készít. A játékkal viszont érdemes gyanakvónak lenni, és kattintás előtt tájékozódni, írja a hvg.hu Kubatovics Áronra, a livepod.tv alapító-tulajdonosára hivatkozva.

Ami aggasztó, hogy a játék annak ellenére népszerű, hogy korábban több hasonló képalkotóról derült ki: azzal a céllal készült, hogy a fejlesztői rengeteg érzékeny adathoz hozzáférjenek. A „játék elkéri a nevet, a profilképet, a messenger azonosítót, és a nyelvi beállítást”, írja Kubatovics, majd a poszt végén felsorol pár példát, mire lehet ezeket használni:

„- Például egy bot ezek alapján simán meg tudja keresni a valós profilt, és teljes egészében le tudja menteni a rajta lévő nyilvános cuccokat (képek, kapcsolati hálók, minél virálisabban terjed a hülyeség, annál nagyobb egybefüggő hálókat lehet felrajzolni), majd az egészet fel tudja használni, hogy egy valósnak tűnő hamis profilt alkossanak. Rólad. Bármire.
- Például arra a csalásra, hogy »jaj, jaj, letiltott a Facebook, 5 barátom segíthet visszakerülni«.
- Vagy arra, hogy kamu facebook hirdetések alatt a te barátaidat lásd, akik elégedettek a termékkel. Vagy a te barátaid téged lássanak alatta.
- Sőt, a valósnak tűnő hamis profilokat nem is feltétlenül majd a Facebook-on fogják létrehozni, hanem egy csomó másik platformon.”

My Puzzlesnek több vonása van, ami intő jel lehet: sablonszöveg az adatvédelmi leírása, a weboldalán nem derül ki semmi a fejlesztő cégről, maga a weboldal pedig szintén egy ingyenes sablon, amibe annyi energiát sem tettek, hogy módosítsák kicsit. A fejlesztő cégnek (Novalab Games) úgy tűnik, nincs egy korábbi játéka sem, a honlap domainjét pedig november 21-én jegyezték be egy kínai szolgáltatónál, írja a hvg.hu.

A digitális technológiai robbanással a személyes adataink értéke ugrásszerűen megnőtt, mégis olyan könnyedén adunk túl rajtuk, amit Filippov Gábor politológus, elemző korábban ahhoz hasonlított, ahogy száz éve Kairóban múmiát lehetett venni az utcán:

Kairóban lehetett száz éve olyan olcsón múmiát venni, ahogy mi az adatainkat kiadjuk
Kairóban lehetett száz éve olyan olcsón múmiát venni, ahogy mi az adatainkat kiadjuk

"Az ember feljavítása többé nem fikció" - írja a jogi végzettségű Jamie Susskind Politika a jövőben című könyvében, amiben a digitális kor egyre gyorsabb, megállíthatatlan és már most érzékelhető dilemmáit tárgyalja többek között a demokrácia, igazságosság mentén, vagy hogy mit jelent egyenlőnek vagy szabadnak lenni (a könyvbe itt beleolvashatsz). A kötet magyar bemutatóját a Magvető Caféban tartotta a Republikon Intézet, az Athenaeum Kiadó és a Líra, amin Bíró Marianna, a Telex újságírója kérdezte Filippov Gábort, a kötet szerkesztőjét, történész-politológust, Rab Árpád kulturális antropológus, szociológust és jövőkutatót (bár ő nem szereti ez utóbbi titulust) és Nagy Zsolt politológust. A beszélgetésről a nagy témákat kiemelve tudósítunk. A teljes beszélgetés online visszanézhető.

Fotók: Republikon Intézet / Láng Péter

Tovább olvasok

A 21. századi ipari, gazdasági, kulturális és politikai fejlődést fundamentálisan befolyásoló két technológia a mesterséges intelligencia és a szintetikus biológia. Hogy ezt a már most zajló folyamatot és annak közvetlen következményeit jobban megértsd, Mustafa Suleyman, a mesterséges intelligencia egyik vezető fejleszőjének a kötetét ajánljuk.

MUSTAFA SULEYMAN, MICHAEL BHASKAR
A következő hullám - Mesterséges intelligencia, technológia, hatalom és a 21. század legnagyobb kihívása
Ford. Farkas Veronika, Magnólia, 2023, 400 oldal
-

A szerző által felvetett problémák és kilátások nem egyszer a science fictiont vagy a konteókat idézik, Suleyman viszont alaposan adatolja állításait, így veszi számba a következő technológiai hullám fő vonásait, hatásait az államra és az egyén életére, majd az olvasót végül konkrét javaslatokkal engedi útjára A kötetbe itt beleolvashatsz, itt pedig a kötetről szóló cikkünket találod:

Így élhetjük túl a technológiát az MI egyik vezető fejlesztője szerint
Így élhetjük túl a technológiát az MI egyik vezető fejlesztője szerint
Tovább olvasok