Apa és lánya együtt írtak képregényt a depresszióval küzdő tiniknek
hhz

Apa és lánya együtt írtak képregényt a depresszióval küzdő tiniknek

Egy képregényíró létrehozott egy hőst, hogy támogassa a depresszióval küzdő lányát. Végül együtt írták meg a történetét, remélve, hogy így másoknak is segíteni tudnak.

Néhány évvel ezelőtt Ethan Sacks tizenöt éves lánya, Naomi súlyos depresszióval került a pszichiátriára. Egy nap, ahogy a New York-i képregényíró a kórházban ülve várta a látogatási idő kezdetét, elkezdte önmagát marcangolni: talán, ha jobb szülő lett volna, előbb észreveszi a bajt, és segíteni tud a lányának. Fogalma sem volt, hogyan tovább.

Sacks elővett egy füzetet, mert írni akart egy történetet, ami erőt ad Naominak. Végül egyetlen mondatot írt le: „A lány, aki nem tudja, hogy élni akar-e az egyetlen, aki megmentheti a világot.”

Cleo démonjai

Ebből a kezdeti ötletből született meg a következő években az A Haunted Girl (Egy szellemekkel küzdő lány) című négyrészes képregénysorozat Marco Lernzana illusztrációjával. A történet főszereplője a tini Cleo, aki egy öngyilkossági kísérlet után a helyét keresi a világban, miközben

egy démonapokalipszissel is meg kell küzdenie, amelynek csak ő vethet véget.

A sorozat könyvváltozata a napokban jelent meg egy mentális egészségről szóló melléklettel kiegészítve.

„Noha egy természetfeletti horrortörténetről van szó, a cselekmény egy része nagyon is valóságos, hiszen sok kamasz megy át Cleóéhoz hasonló megpróbáltatásokon – magyarázza Brett Wean, aki tanácsadóként vett részt a könyv megírásában. – Ez egy hiteles és pozitív történet.” 

Van kiút

Az öthetes kórházi tartózkodás, majd az azt követő több hónapnyi járóbeteg-ellátásnak köszönhetően Naomi állapota lassan, de biztosan javulni kezdett. Sachs ekkor döntött úgy, hogy nem a lányának, hanem a lányával szeretné megírni a démonokkal küzdő szuperhősről szóló könyvet.

„Arra gondoltam, hogy ez egyfajta katarzist jelenthetne a számára. Ráadásul Naomi olyan hitelességgel tudná elmondani Cleo történetét, amivel én nem rendelkezem – mondja Sachs. – Együtt valami egészen rendkívülit tudtunk létrehozni, ami most másoknak is segíthet.”

Naomi segítségével Cleo valósághűbb hőssé vált. „Azt akartam, hogy legyen egy kicsit nyomorult, mert én is annak éreztem magam – meséli Naomi.

 – Szerettük volna elmondani, hogy igenis van kiút.”

Az apa-lány páros egy másik konzulense, az Amerikai Pszichiátriai Egyesületnél dolgozó Vasilis Pozios szerint a könyv nagyon fontos üzenettel bír mindazok számára, akik depresszióval küzdenek.

„A történetben a mentális egészség nem sokban különbözik egy fizikai betegségtől: egy állapot, amin úrrá lehet lenni. Ugyanúgy, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás esetében, a megfelelő kezelés lehetővé teszi, hogy az ember teljes életet éljen.”

A nagy harc

Naomi saját tapasztalata lehetővé tette, hogy a történetet valósághű elemekkel egészítsék ki. Ilyenek voltak a gyakorlatok, amelyek segítségével Cleo megnyugtatja magát, és a kórházból való visszatérés nehézségei is. „Mintha eltűntem volna a föld színéről – emlékszik vissza a saját élményére. – Mikor vissza kellett mennem az iskolába, fogalmam sem volt, hogyan kell normálisan viselkedni. Nagyon ijesztő volt.”

Naomi számára Cleo végső, a démon elleni nagy harca is ismerős volt.

„A könyvbeli szörny megpróbálja rávenni Cleót, hogy adja fel. Ez sokat hasonlít az ember belső démonjaihoz, amikkel meg kell küzdenie – magyarázza. – Remélem, hogy a könyv segít megmutatni, hogy bár az út sokszor rögösebb mint szeretnéd, el lehet jutni egy boldog és elégedett élethez.”

 

Nyitókép: YouTube, Image Comics

(People)