Charles Darwin nyomában indult expedíció Angliából
sa

Charles Darwin nyomában indult expedíció Angliából

charles_darwin zöld beagle könyvek hírek mellé képregény evolúció

A kedden Anglia déli partjairól útnak induló Darwin200 elnevezésű expedíció célja, hogy Charles Darwin csaknem 200 évvel ezelőtti utazásának nyomán a természettudósok új generációját képezze és inspirálja, írja az MTI. Könyvek hírek mellé.

A 105 éves, felújított Oosterschelde nevű holland hajó fedélzetén utazó tudósok a két évig tartó expedíció alatt a Darwin által felfedezett fajokat fogják tanulmányozni, és projekteket dolgoznak ki  megmentésükre.

A Darwin200 projektben a világ minden tájáról mintegy 200 fiatal tudós és természetvédő vesz rész, akik alkalmanként csatlakoznak az expedícióhoz. Az expedíció, amelynek tagjai zömmel a 18-25 éves korosztályba tartoznak, a "reményről, a jövőről és a világ megváltoztatásáról szól" - mondta el a küldetést vezető Stewart McPherson.

Az 1831-ben a HMS Beagle fedélzetén útra kelő Darwin öt év alatt Dél-Amerikát megkerülve Ausztráliába és Új-Zélandra is eljutott.

Felkérték Darwint egy önéletrajzi cikkre, ő meg elmagyarázta benne az evolúciós elméletét
Felkérték Darwint egy önéletrajzi cikkre, ő meg elmagyarázta benne az evolúciós elméletét
Tovább olvasok

Az Oosterschelde először a Kanári-szigetekhez hajózik, majd az Atlanti-óceánt átszelve Brazíliába érkezik. Dél-Amerika keleti partjai mellett délre halad, és a kontinenst megkerülve a nyugati parton indul északnak, hogy eljusson a Galápagos-szigetekhez, ahol Darwin, az evolúciós elmélet atyja a legfontosabb felfedezéseit tette.

Az expedíció támogatói között van Darwin ükunokája, Sarah Darwin botanikus, aki az utazást arra szeretné felhasználni, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezeti változásokra. Szerinte Charles Darwin legnagyobb öröksége az, hogy felismerte az ember helyét a természetben:

"Darwin 160 évvel kimondta, hogy az ember és az élővilág többi része ugyanarról a tőről fakad. Mi is részei vagyunk a természetnek, nem állunk fölötte"

A vállalkozás támogatói közé tartozik a világhírű főemlőskutató Jane Goodall is, aki az expedícióval kapcsolatban azt emelte ki, hogy miközben a Föld történetének hatodik tömeges kihalási hulláma zajlik, ez az utazás sokaknak megmutathatja, hogy még mindig van idő változtatni a dolgokon.

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság
Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság
Tovább olvasok

Az expedíció Ausztráliát és Új-Zélandot érintve visszahajózik Dél-Amerikába, majd az Atlanti-óceánon át Dél-Afrikába is eljut, mielőtt visszatérne Angliába. A kétéves utazás alatt a hajó 40 ezer tengeri mérföldet tesz meg és 32 kikötőben horgonyzik le, köztük azokban is, ahol Darwin járt a HMS Beagle fedélzetén.

Azoknak a fiataloknak (és idősebbeknek), akiket szintén érdekel Darwin munkássága, az alábbi köteteket ajánljuk:

Christian Clot
Darwin - A Beagle fedélzetén
Ford. Réti Blanka, ill. Fabio Bono, Lingea, 2022, 45 oldal
-

1831. Az ifjú Charles Darwin éppen befejezi tanulmányait és vidéki lelkésznek készül. Bár még csak 22 éves, véletlen események folytán felszáll a Beagle nevű hajóra, és világ körüli útra indul. A több mint öt évig tartó utazás megváltoztatja a világról alkotott képét… Ez mesés utazás volt a fiatalember számára, ám éppúgy "romboló" is. Az út során Darwin elveszítette a mulatság és a zene iránti vonzódását, tréfás kedvét. Megízlelte a gyötrődést, a kétségek kínjait, s kétségbe vonta legmélyebb hitét, egészen odáig, hogy az élőlényekkel és az Istennel kapcsolatos bevett tudást is megkérdőjelezte. Amikor visszatért, Charlesból Darwin lett. Minden idők egyik legnagyobb tudósa, aki készen állt arra, hogy nekilásson nagyszerű művének megalkotásához, figyelmét csak ennek szentelve. Még mindig humanista volt és szeretetteljes, ám egy kicsit túl komoly ahhoz, hogy megengedje magának a kicsapongást, mint régen. Egy minden tekintetben csodálatra méltó emberré vált, aki tiszteletet parancsolt az évtizedek során végzett odaadó munkája miatt. Ismerjétek meg az ifjú Darwint ennek a képregénynek az oldalain keresztül. Elhivatottsága ma is inspirációt jelenthet mindenki számára.

María Isabel Sanchez Vegara
Kicsikből NAGYOK - Charles Darwin
Ford. Pethő Dóra, ill. Mark Hoffmann, HVG Könyvek, 2022, 32 oldal
-

Ismerd meg kiemelkedő emberek - tudósok, művészek, újítók - életét! Valamennyien hihetetlen dolgokat vittek véghez, pedig életüket ők is nagy álmokat dédelgető kisgyerekként kezdték. Charles, akinek a családjában több tudós is volt, gyerekkora nagy részét azzal töltötte, hogy a természetben barangolva magokat, virágokat és rovarokat gyűjtött. Az élővilág iránti rajongása indította el egy expedícióra az HMS Beagle nevű hajó fedélzetén, és ez az utazás örökre megváltoztatta a földi élet eredetéről fennálló tudományos gondolkodást. Az inspiráló történet végén fényképes összefoglaló olvasható az író és természettudós életéről.