Egy teljes falu elfér Japán legújabb és legmagasabb felhőkarcolójában
sa

Egy teljes falu elfér Japán legújabb és legmagasabb felhőkarcolójában

könyvek hírek mellé jordán_ferenc ökológia japán felhőkarcoló város várostervezés

A pénteken megnyílt felhőkarcoló Tokió szívében épült és 330 méteres, írja az MTI. Könyvek hírek mellé.

A 640 milliárd jenből (1500 milliárd forintból) megépített Azabudai HillsMori JP Toronyháznak és a hozzá tartozó létesítményeknek várhatóan évi 30 millió látogatója lesz - nyilatkozta építtetője, a Mori Building Co.

Az új felhőkarcoló 30 méterrel magasabb, mint az oszakai Albeno Harukas, és megközelíti a 333 méteres távközlési Tokiói torony magasságát. A 64 emeletes toronyházat az 5. emelettől az 52. emeletig irodák foglalják el.

Az AI már élhetőbb várost tervez, mint az emberek
Az AI már élhetőbb várost tervez, mint az emberek
Tovább olvasok

Az épületkomplexumhoz tartozik egy 122 szobás luxusszálló, 1400 lakás, elegáns éttermek, luxusüzletek, a teamLab digitális művészeti múzeuma és a British School is.

Az épület létrehozásának célja az volt, hogy a területet, amelyen korábban a természeti katasztrófák, például földrengések szempontjából védtelen kis faházak álltak, átalakítsák és újjáépítsék. A 8,1 hektáron elterülő komplexum, amely a "modern városi falu" szlogennel született meg, a lehető legtöbb zöld felületre törekedett: 

teljes területének minegy 30 százalékát őrizték meg zöld területként.

A felhőkarcoló öt percnyi sétára van a Kamijacso és a Roppongi Icsome állomásoktól.

Amikor Jordán Ferenc biológussal interjúztunk új könyve kapcsán, azt mondta: "A természet szempontjából nagyon jó lenne, ha kevesebb teret foglalnánk. Egy felhőkarcolónak is óriási lenne az ökológiai lábnyoma, viszont a természetnek sokkal nagyobb a helyigénye, és mára annyira beszűkítettük, hogy bizonyos folyamatok egyszerűen nem mennek végbe. Sok nagytestű ragadozónak a legtöbb helyen már nincs elég tere. 

Persze a vertikális terjeszkedésnek csak akkor lehet bármi értelme, ha cserébe horizontálisan valóban össze tudunk húzódni."

JORDÁN FERENC
Az ember vége a természet esélye - Helyünk a földi ökoszisztémában
Open Books, 2023, 281 oldal
-

Az ember vége, a természet esélye – Helyünk a földi ökoszisztémában című könyvében Jordán lendületesen érvel, miközben a tudományos alapokat is érthetően elmagyarázza, hogy megértsük, miket rontott el az emberiség ahhoz, hogy a saját számára is élhető maradjon a bolygó. A kötetbe itt tudsz beleolvasni:

Ahhoz, hogy az erdő jobban működjön, több farkas kell bele, mint szalonnasütő hely
Ahhoz, hogy az erdő jobban működjön, több farkas kell bele, mint szalonnasütő hely

Jordán Ferenc hálózatkutató biológus felvilágosítja az olvasót mindarról, amiről nem szívesen hall, miközben szakszerű marad, és a tudományos fontoskodást is elkerüli. Könyve összegzi a múlt bűneit, a jelen problémáit és a jövő kilátásait. Olvass bele!

Tovább olvasok