5 könyv, ami segíthet a benned élő gyermek gyógyításában
ko

5 könyv, ami segíthet a benned élő gyermek gyógyításában

Ma már pszichológiai közhely, hogy a gyerekkornak óriási szerepe van a későbbi életünkre nézve. Alapvető tapasztalataink meghatározzák kötődési mintáinkat, így későbbi felnőtt életünket is. De mit lehet kezdeni a gyermekkorban elromlott dolgokkal, esetleges traumákkal? Cikkünkben olyan könyveket ajánlunk, melyek a bennünk élő gyermek fontosságát hangsúlyozzák és akár a gyógyításához is tippeket adnak.

Bibók Bea: Ellopott gyermekkor

Bibók bea
Ellopott gyermekkor
Libri, 2023, 297 oldal
Bibók Bea: Ellopott gyermekkor könyv

Ha gyermekként sokkal talpraesettebbnek kellett lenned, mint a kortársaidnak, mert a szüleid ezt várták el tőled. Ha már kora gyermekkorodban felnőttként kezeltek, és egész életedben áldozatokat hoztál másokért. Ha időd jelentős részét a megoldandó problémák és a feladatok töltik ki, mert önként magadra vállalod mások életének felelősségét. Ha mindenki más fontosabb számodra önmagadnál. Ha nem szívesen kérsz segítséget, mert azt gondolod, mindent meg tudsz oldani. Akkor ez a könyv neked szól.
A parentifikáció kifejezés arra a jelenségre utal, amikor a családi szerepek felcserélődnek, és a gyerekekre olyan feladatok hárulnak, amelyek nem az életkoruknak megfelelő felelősséggel járnak. Ilyenkor a gyerek "kis felnőtté" válik, akinek az a láthatatlan küldetése, hogy érzelmileg és fizikailag kiegyensúlyozza a családot.

Ezeknek a gyerekeknek ellopják a gyerekkorát, aminek hosszú távon káros hatása van a felnőttkori és párkapcsolati működésre.

Ebben a kötetben konkrét példákon keresztül mutatom be, hogyan alakul ki és működik a parentifikáció, és milyen kötődési problémák állnak a hátterében. Foglalkozom azzal is, hogy az életben milyen nehézségeik vannak a parentifikáltaknak, milyen társat választanak, és milyen dinamikák jellemzik a kapcsolataikat. A bemutatott esetek és a kötet utolsó fejezetében található gyakorlati feladatok révén tudatosítani szeretném a megtanult gyermekkori működést, hogy az önreflexió fejlesztése által elérhető legyen egy önazonosabb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb élet.

John Bradshaw: Hazatérés önmagadhoz

john bradshaw
Hazatérés önmagadhoz
Ford. Szász Ilma, Kulcslyuk Kiadó, 2023, 446 oldal
John Bradshaw: Hazatérés önmagadhoz könyv

A külvilág talán sikeresnek lát, de belül sokszor bizonytalannak, elveszettnek, kicsinek érzed magad? Néha arra gondolsz: ha mások tudnák, valójában mi lakik benned, elképednének? Vágysz az intimitásra, egy jól működő párkapcsolatra, de nem tudod megvalósítani, és olykor azon is eltűnődsz, egyáltalán megéri-e a küzdelmet? Jó szülő akarsz lenni, de túlságosan gyakran "elveszíted a fejed"? Mindent kényszeresen kontrollálni próbálsz? Kétségbeesetten hajszolod az eredményeket, hogy ezek igazolják értékességedet? Állandóan homályos szorongást, hiányt és szomorúságot érzel? Függőségekbe menekülsz? 
Ha bármelyik kérdésre igennel válaszolsz, lehet, hogy fájdalmas gyermekkorod rejtett, ám ártalmas hatásaitól szenvedsz, és

egy sebzett belső gyermek él benned, akinek segítségre, gyógyulásra van szüksége.

A világhírű pszichológus nagy hatású könyvében megmutatja, hogyan gyógyíthatjuk meg ezt a belső gyermeket, megajándékozva magunkat azzal a minőségű szülői gondoskodással, amire annak idején szükségünk lett volna. Egy jól felépített, lépésről lépésre kísért folyamatban feltérképezhetjük és lezárhatjuk gyermekkorunk minden egyes fejlődési szakaszának nyitva maradt ügyeit. Megszabadulhatunk a romboló családi mintáktól, hogy immár szabadabban, sikeresebben és felelősségteljesebben élhessük felnőttéletünket. Gyógyult belső gyermekünk a továbbiakban az öröm és az életerő forrása lesz számunkra.

Juliette Allais: Gyógyuljunk ki a családunkból

juliette allais
Gyógyuljunk ki a családunkból
Ford. Fáber Ágoston, Park, 2024, 304 oldal
Juliette Allais: Gyógyuljunk ki a családunkból könyv

Önbizalomhiány, kapcsolati és párkapcsolati gondok, az önmegvalósítás nehézségei. Számos problémánk, amelyet megoldhatatlannak érzünk, a felmenőinkig vezethető vissza. Milyen örökséget hagytak ránk, és hogyan szabaduljunk meg tőle? Helyünk a családfán egyedülálló - múlt és jövő között, két ág metszéspontjában helyezkedik el. Ha nem tudjuk, honnan származunk, azt sem tudhatjuk, kik vagyunk. Még ha tudattalanul is, mindannyian magunkban hordozzuk egy-egy befejezetlen vagy fájdalmas múlt darabkáit. Ebben a könyvben javaslatokat találunk arra vonatkozóan, hogyan induljunk el azon az úton, amely már jóval előttünk elkezdődött.

Így törhetünk ki az örökségünk meghatározta ördögi körből, és választhatunk egy olyan utat, amely egy kiteljesedettebb jövő felé vezet.

Jól látszik, hogy a saját sorsunkat nem csak mi magunk alakítjuk. De akkor mégis ki mozgatja a szálakat? Kinek vagy minek engedelmeskedünk akkor, amikor ezt vagy azt a foglalkozást vagy párt választjuk, vagy amikor folyton arra kell rájönnünk, hogy a párkapcsolat nem nekünk való, hogy sikertelenek vagyunk a hivatásunkban, hogy nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, hogy nem élvezzük az életet akkor sem, ha önmagunkat adjuk? (A könyvbe itt bele is olvashatsz.)

Berentés Éva: Mindenható gyermekkor

berentés éva
Mindenható gyermekkor
Pro Personal, 2022, 624 oldal
Berentés Éva PhD: Mindenható gyermekkor könyv

Ez a könyv a gyermekkorunk fontosságáról szól. A pszichológia mai tudása szerint az alapszemélyiségünk nyolcvan százaléka három-hat éves korunkra kialakul. Az ekkor megélt élmények a személyiségünkbe mélyen beépülnek, és később tulajdonságok, minták, attitűdök, hiedelmek, célok formájában vannak jelen az életünkben. Befolyásolják a választásainkat, a kapcsolatainkat, és azt, hogy mennyire tudjuk szeretni, tisztelni önmagunkat, vagy hogyan neveljük a gyermekeinket. A szerző nagy elméleti és gyakorlati tudás birtokában, több évtizedes egyetemi oktatói, tanácsadói és felnőttnevelési tapasztalatával szinte a fogantatástól rendszerezi az egészséges személyiségfejlődést segítő és gátló tényezőket.

A kötet nemcsak a gyermekkor megismerésében, hanem annak feldolgozásában is segíteni akar,

hiszen a feldolgozatlan gyermekkor megzavarja, szennyezi a felnőtt életet, és életválságok, hibás döntések vagy betegségek formájában utat keres a jelenhez. A könyvet azoknak a szülőknek és szakembereknek ajánljuk, akik szeretnék önmagukat, a tanítványaikat, a klienseiket vagy a pácienseiket jobban megismerni, és ezáltal felkészültebben segíteni őket a gyógyulásban vagy az éretté válásban. A legnagyobb küldetése pedig az volna, ha a könyv olvasása után mindenki nagyobb tisztelettel fordulna az élet, önmaga és ezzel együtt a másik ember felé.

Vienna Pharaon: Örökölt családi sebeink

vienna pharaon
Örökölt családi sebeink
Ford. Hegedűs Péter, Good Life Books, 2024, 350 oldal
Vienna Pharaon: Örökölt családi sebeink könyv

Részletes útikalauz a családodból kapott minták és örökölt sebek feltárásához és orvoslásához Vienna Pharaon pszichológus, családterapeuta és kapcsolatkezelési szakértő tollából - mely feltárja előttünk, hogy a korai élményeink és transzgenerációs traumáink hogyan határozzák meg azt, miként viszonyulunk embertársainkhoz, önmagunkhoz és a környező világhoz. 

Egyikünknek sem volt tökéletes gyermekkora;

mindnyájunkba jócskán berögzültek olyan viselkedésformák, melyek nem szolgálják az érdekeinket - sőt kártékonyak ránk nézve. Ám ennek nem muszáj így maradnia, állítja Vienna Pharaon családterapeuta. Meglehet ugyan, hogy a múltunk alakította ki a viselkedésformáinkat, ám a megfelelő eszközökkel átalakíthatjuk e régi mintázatokat.
Az Örökölt családi sebeink című művében Pharaon egy gyógyulási folyamaton vezet végig minket azzal, hogy segít megértenünk a családunkat - az embereket, akik között felcseperedtünk, és a keretrendszert, amelyben felneveltek minket -, és kielemeznünk, hogy mi működött abban a bizonyos rendszerben, és mi nem. A család bizonyos diszfunkciói (avagy a gyermekként szerzett "sebek") felnőtt életünkben is meglepő módokon nyilvánulnak meg a munkahelyi kihívásoktól a személyes küzdelmeinkig.

Nyitókép: Alex Draco / Flickr