Szeifert Natália az Alexandriai négyessel csalna a lakatlan szigeten

Szeifert Natália az Alexandriai négyessel csalna a lakatlan szigeten

Rostás Eni | 2017. október 28. |

A Sorvezetőben ezúttal a legnagyobb irodalmi inspirációikról vallanak a megkérdezettek. A könyvekről, amik miatt írók, költők akartak lenni, és amik néha azonosak a lakatlan szigetre cipelt túlsúllyal. Deres Kornélia után most Szeifert Natália. 

szeifert-natalia_1.JPG

Ha arra gondolok, hogy tizenéveim elején kezdtem könyvnek nevezhető műveket olvasni viszonylag nagy számban, és tizenhat évesen már kifejezetten finnyás voltam (most is az vagyok, csak másképp), miközben megírtam a magam remekműveit (amik szerencsésen elvesztek), nem tudok megnevezni olyan konkrét irodalmi alkotást, ami ösztönzött volna. Az biztos, hogy amiket életre szóló könyvélménynek tartok, valamikor ebben az időszakban köszöntek rám.

Könyves Magazin 2017/4.

LIBRI-BOOKLINE ZRT, 2017, 72 oldal, 490 HUF, vagy 5 pont + 199 HUF

 

Ha a klasszikus „Melyik három könyvet vinnéd magaddal egy lakatlan szigetre?”-kérdést tesszük fel, akkor is zavarban vagyok. Sarokba szorít a döntéskényszer, és kevés az információm, például nem tudom, mennyi időre megyek. Ha egy évre, akkor kiemelnék három könyvet az olvasásra váró könyveim listájából, lehetőleg minél vaskosabbakat. Ha viszont örökre, akkor nyilván jól beváltakat kéne magammal vinni. Nincs kétségem afelől, hogy a Bűn és bűnhődést elvinném, és Lawrence Durrell Alexandriai négyesét, ezzel még hízelegnék is magamnak, hogy olyan vagyok, mint a mesebeli okos lány, hiszen négy kötet, de egynek számít. Jó, mi? A harmadikon gondolkodnék egy darabig, és valószínűleg végül a Borges-Pessoa szakaszról vennék le valamit a könyvespolcomról. Közben erősen bíznék benne, hogy nem fertőz meg halálos kórral egy szúnyog mindjárt az első napon, és lesz a szigeten papír meg toll.

 

A válasz eredetileg a Könyves magazin 2017/4. számában jelent meg. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.