Lakatlan szigetre fejszét vinnék, nem könyvet

Lakatlan szigetre fejszét vinnék, nem könyvet

Rostás Eni | 2017. október 27. |

A Sorvezetőben ezúttal a legnagyobb irodalmi inspirációikról vallanak a megkérdezettek. A könyvekről, amik miatt írók, költők akartak lenni, és amik néha azonosak a lakatlan szigetre cipelt túlsúllyal. Elsőként Deres Kornélia.

babhasadas_borito.jpg

Fotó: Tillai Tamás / Jelenkor

Mint későbbi életem folyamán sokszor: már az írásra is fiktív személy inspirált. Egy vörös hajú lány, aki szerette, ha tág tere nyílik a képzeletnek: Anne Shirleyről beszélek. A gyerekkori bevésődés intenzív kapocs, így Lucy Maud Montgomery Anne-sorozatának, elsősorban emléke miatt, ott a helye listámon.

Ugyanígy A Gyűrűk ura három kötetének Tolkientől, az erkölcsi, lelki épség megőrzése miatt. Olyan szökőút ez, amelyik kivezet a Rossz unalomig ismert, fojtott labirintusából. És nem kendőzi el a kijutás közben szerzett sérüléseket. 12 évesen olvastam először, de nem utoljára. Egyes vélemények szerint évente újra kell olvasni ezt a történetet, hogy megállítsuk a gonosz terjedését. Ahogyan a Harry Pottert is. Én megengedőbb vagyok: legyen három év.

Könyves Magazin 2017/4.

LIBRI-BOOKLINE ZRT, 2017, 72 oldal, 490 HUF, vagy 5 pont + 199 HUF

 

Szerencsére az inspiráció folyamatos megújulásban van, s az utóbbi időben például filozófusok, teoretikusok is segítettek az írni (élni?) akarásban: Derrida, Lacan, Jung és Barthes is jöhetnek velem a szigetre, könyvtársként.

De mivel nagy Office-rajongó vagyok, Dwight Schrute klasszikus mondatát idézve: lakatlan szigetre természetesen fejszét vinnék, nem könyvet.

 

A válasz eredetileg a Könyves magazin 2017/4. számában jelent meg. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.