Szabó Magda Abigélje a legjobban várt angol nyelvű könyvek között

.konyvesblog. | 2020. január 16. |

Épp tegnap írtunk arról, hogy Szabó Magda egyik angol nyelvű fordítója, Len Rix hogyan esett szerelembe a magyar nyelvvel és az életműből miért pont a Katalin utcát fordította le (amellyel egyébként a PEN America díját is elnyerte). Szabó Magda könyvei túlzás nélkül reneszánszukat élik angolszász területen, sorra jönnek ki a regényei, amelyek megtalálhatók a legkülönfélébb listákon, és a jelek szerint a kritikusok és az olvasók egyaránt szeretik őket. A Literary Hub szerkesztői a napokban összeállítottak egy listát azokból a könyvekből, amelyeket 2020 első felében a legjobban várnak, és ezek között egy újabb Szabó Magda-kötet szerepel, mégpedig az Abigél, amelyet ugyancsak Len Rix fordított angolra. A LitHub vezető szerkesztője kedvcsinálójában azt írta, hogy még 2015-ban zúgott bele Az ajtó című Szabó-regénybe (egyúttal mindenkit arra buzdít, ha még nem tette, akkor olvassa el), így aztán nagyon megörült, amikor kiderült, hogy a szerzőnek egy újonnan lefordított műve jelenik meg, amelyről még azt is tudni véli, hogy a magyarok egyik kedvenc Szabó Magda-regénye, és amelynek egy olyan lázadó tinédzser a hőse, akit egy rettenetes bentlakásos iskolába küldenek. A kötet január 21-én fog megjelenni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.