Bartók Imre: Mindannyian a digitális prostitúció állapotában vagyunk - Összekötve Marc-Uwe Kling: QualityLand

Bartók Imre: Mindannyian a digitális prostitúció állapotában vagyunk - Összekötve Marc-Uwe Kling: QualityLand

A Németország-szerte ismert humorista, Marc-Uwe Kling népszerű QualityLand című regénye a Helikon Kiadó gondozásában végre magyarul is megjelent, interjúztunk is a szerzővel. A szatirikus disztópia a jövő és a jelen összemosódott határán lavírozva mutatja be a technológia térnyerésével felmerülő problémákat. A kötet fordítójával, Bartók Imrével a QualityLand jövőképének kettősségéről, a sokat szidott technológiai fejlődés előnyeiről és hátrányairól, valamint a fogyasztói kultúráról és az ehhez kapcsolódó egyéni felelősségéről is beszélgettünk az Összekötve csütörtöki műsorában.

Fehér Adrienn | 2020. május 09. |

  • A nálunk Németország Bödőcseként is emlegetett szerzőt nem ismerte korábban. A kiadó kérte fel a munkára, amely az utóbbi évek egyik legjobb fordítási élményének bizonyult számára. A kötet egy látszólag jövőbeli világot ír le, amelyet az internet, a technológia totalitása jellemez: olyan tényezők ezek, amelyek az emberi élet minden egyes pillanatát, döntését meghatározzák. 
MARC-UWE KLING
QualityLand
Helikon Kiadó, 2020, 427 oldal
  • A szerző az általa elképzelt társadalmat az utolsó részletekig felépíti és be is mutatja az olvasóknak: a főhős, Munkanélküli Peter kalandos útján keresztül betekintést nyerhetünk többek között a munkakeresés, a párkapcsolatok, a szerződéshez kötött szexuális érintkezések, a politikai választások folyamataiba is. 
  • Ezt a jövőbeli világot az események előrehaladtával, lépésről lépésre ismerjük meg, fokozatosan szembesülve a valójában számunkra is nagyon ismerős momentumokkal. Egy idő után felismerjük, minden bemutatott jelenségnek van valóságalapja: lényegében már a mi korunkban végbement a teljes digitalizáció. A könyv pedig már-már tankönyvszerűen mutatja be a technológia térnyerése kapcsán folyamatosan felmerülő, széles körben vitatott problémákat. Az eleinte szórakoztató szatírának tűnő kötetet olvasása során így felvetődik a kérdés:

Mi a határa a szatírának? Meddig tudunk nevetni azon, hogy a kötet által bemutatott jövőkép valójában a mi jelenünk? 

  • A Qualityland részben szórakoztató, részben nagyon is rémisztő olvasmány. Sok szempontból ez egy ártatlan könyv: nem az orwelli vagy kafkai jövőképek elnyomó rendszereit vetíti előre, hanem az általunk létrehozott és fenntartott, megfigyelésen alapuló kapitalizmus működését írja le. Ebben a jövőben, ahogy a jelenben is, nem az állami szervek monitorozzák az embereket, hanem az óriáscégek, amelyek az élet minden területére benyomulnak. Személyes információinkat örömmel osztjuk meg velük ingyenes szolgáltatásaikért cserébe. Mégsem valós a döntéshelyzetünk: ebben az rendszerben nem tudunk nem részt venni. Az olyan vállalatok, mint a Facebook vagy a Google alapvetően a kényelmünket szolgálják, egyúttal mégis szabadságunktól, emberi mivoltunktól fosztanak meg:

személyes világunk az állandó monitorozás hatására beszűkül, folyamatosan azt kapjuk vissza, amit a rendszer gondol rólunk, például az egyéni véleménybuborékok és keresési találatok formájában.

  • A regényben is folyamatosan azon dolgozik a rendszer, hogy az állandó elégedettséget, boldogságot biztosítsa. Ennek egy módja, hogy időről időre, drónok által kézbesített, személyre szólóan kiválasztott ajándékkal lepi meg az embereket. Egy ilyen meglepetéssel indul a regény története is: a főhős egy rózsaszín, delfines vibrátort kap. Munkanélküli Peter nem tudja mire vélni a neki szánt ajándékot, amelyre semmi szüksége: úgy gondolja tévedésből került hozzá, így megpróbálja visszajuttatni a feladónak, ami azonban a vártnál nagyobb feladatnak bizonyul. A kalandos út során pedig mindenki arról győzködi, higgye el, a rendszer jobban tudja mire van szüksége, akkor is, ha ő személyesen ennek még nincs is tudatában.
  • A regény nemcsak a Peternél megjelenő értelmező, elemző látásmóddal lép hatalmasat, de maga az elbeszélői nézőpont is kifejezetten szokatlan. A gépmegsemmisítőként dolgozó főhősnek egy nap egy Calliope nevű író androidot kell elpusztítania: ekkor derül ki, valójában ő az, aki az egész történetet megírta.  Ez a momentum nemcsak elbeszéléstechnikai szempontból érdekes, de rávilágít arra is, mennyi területen válhat pótolhatóvá az ember, hiszen már most is léteznek egyre összetettebb szöveggenerátorok, sakkprogramok, kezdetleges mesterséges intelligenciák. 
  • Összességében még sincs értelme teljes mértékben elutasítani a technológiát. Jelenleg azonban még csak nem is vágyainkat, hanem csupán korábbi fogyasztói döntéseinket reprodukáljuk folyamatosan. Ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk, tudatosabbá kell válnunk, meg kell tanulnunk kontrollt gyakorolni a technológia felett.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Marc-Uwe Kling: A QualityLand a jelenről szól, csak sci-finek álcázza magát

Marc-Uwe Kling csavart néhányat a bevett sci-fi toposzokon a QualityLandben, továbbtekerte a most zajló folyamatokat, és felnagyította a számunkra még nem annyira evidens következményeket is. A stand-upos íróval a Facebookról, a mesterséges intelligencia jövőjéről és a világháló végéről beszélgettünk.

...
Nagy

Borítópornó: Marc-Uwe Kling – QualityLand

Egy rózsaszín, delfinalakú vibrátort tart egy robotkéz a könyborítón: Oláh Gáborral beszélgettünk Marc-Uwe Kling nem túl távoli jövőben játszódó QualityLand című könyvének provokatív borítójáról.

...
Beleolvasó

A boldogságra automatizált világban már ciki lesz analóg ismerkedni

Európa legjobb, legszuperebb, legminőségibb államában játszódik Marc-Uwe Kling QualityLand című regénye, amelynek főhőse Munkanélküli Péter és ahol még a szerelem is MI-vezérelt. Olvassatok bele a könyvbe, és nézzétek meg, milyen is lesz egy igazi digitális párkapcsolat a jövőben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.