Általános cikkek 2009 grunberg

Arnon Grunberg regényét John Malkovich filmesíti meg

.:wendy:. | 2009. január 14. |

Örömmel olvastuk a holland de Volkskrant cikkét, miszerint John Malkovich megfilmesíteni készül a legsikeresebb fiatal holland író, Arnon Grunberg regényét, a Kopaszságom történetét (The Story of My Baldness), amit még Marek van der Jagt álnéven írt. A regénnyel elnyerte az Anton Wachterprijs-díjat, amelyet a legjobb holland elsőkönyvesnek adnak át minden évben. A dolog akkor keltett még nagyobb feltünést a holland irodalmi életben, amikor kiderült, hogy a Marek van der Jagt álnév, és Grunberget takarja, aki bár nem volt korábban befutott szerző, ám egyszer már elnyerte a legjobb elsőkönyvesnek járó díjat, Blue Mondays című regényéért.  A Kopaszságom története a főszereplő (aki egyben az álneves szerző), egy bécsi egyetemista fiú útkereséséről szól.

Mivel részleteket nem sikerült megtudnunk a dologról, gondoltuk, legegyszerűbb az érintettet megkérdezni, Grunberg nem késlekedett, gyorsan és kedvesen válaszolt az emailre. A szerző még a 2007-es könyvhéten járt hazánkban, A zsidó messiás című regényének bemutatójára jött Budapestre, amely akkor az Ulpius-ház Kiadónál jelent meg. A Grunberggel készült akkori interjú itt, a regényről írt recenzió itt olvasható.

Hogyan esett John Malkovich választása a regényre?

Egyszerűen csak olvasta és tetszett neki, ez volt a legelső könyvem, még álnéven írtam, sajnos magyarul még nem olvasható. Érdekes, hogy most lett ebből a dologból hír, mert engem még 2007 októberében keresett meg Mr. Malkovich, hogy megfilmesítené a regényt, együtt is vacsoráztunk, és sokat beszéltünk a majd egyszer elkészülő filmről. Úgy tudom, most valaki dolgozik a forgatókönyvön.

Ön nem szeretne részt venni a munka valamelyik részében? Fog estleg dolgozni a forgatókönyvön?

Nem tervezem, semmiképpen sem akartam én írni a forgatókönyvet, elsődlegesen regényírónak tartom magam. A forgatókönyvírás külön szakma, emellett nem szeretek a saját könyveimen az elkészültük után dolgozni.

Milyen részleteket lehet tudni a készülő filmről?

Mint minden egyelőre csak tervben lévő mozinál, itt sem nagyon lehet pontos dolgokról beszélni, a filmkészítés sokszor egészen kiszámíthatatlan műfaj. Nem tudom, hol tartanak az előkészületek, annyi biztos, hogy Malkovich szeretne játszani a filmben de a többi szereplő személyéről egyelőre fogalmam sincs. Annyi filmötlet nem valósul meg végül, hogy azt mondom, ne is nagyon beszéljünk erről, várjuk meg, amíg tényleg elkészül a film.

Rendben. Min dolgozik most, mikor olvashatunk új Grunberg-regényt?

A legutóbbi regényem szeptemberben jelent meg Hollandiában Onze oom (A mi nagybácsink) címmel, azóta már új könyvön dolgozom. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy bármilyen regényem meg fog jelenni még magyarul, mert azt a hírt kaptam, hogy a kiadóm (Ulpius) nem szándékozik megjelentetni tőlem több könyvet. 

A weboldalán olvastam egy érdekes cikksorozatról Ukrán menyasszony címmel. Csak nem tényleg feleséget keresett Ukrajnában?

De, így van. Továbbra is dolgozom újságíróként is, korábban jártam már Irakban, Guantanamoban, Afganisztánban, Koszovóban. Most decemberben a holland NRC Handelsblad újság felkérésére inkognitóban mentem el Ukrajnába egy csapat amerikai pasival, akik mind feleségért mennek oda. Manapság ez már bevett dolog, hogy kelet-európai országból hoznak maguknak asszonyt a gazdag amerikai férfiak. A cikksorozat egyelőre csak hollandul olvasható, de ha minden jól megy, nemsokára elérhető lesz angolul és németül is.

Mindig komoly kritikával él a nagy európai államok politikájával szemben, az előző interjúban azt mondta nem ért egyet "az olcsó anti-amerikanizmussal, könnyű mindenért az amerikaiakat okolni, és ellökni a felelősséget magunktól." Ezzel együtt élesen támadta a Bush-kormányzatot is. Mit gondol az Obama-fordulatról?

Igaz, hogy mindig élesen támadtam Bush-t, de ez semmiben sem különbözik sok más értelmiségi kritikájától. Nagyon régóta New Yorkban élek, itt és Nyugat-Európában szerintem alig találni valakit, aki bármi jót gondolna arról a gárdáról. Bush-ék legnagyobb bűne, hogy legitimálták az kínzást és az erőszakot. Obamával szemben egyelőre mérsékelten optimista vagyok.