Ezeket a magyar könyveket keresd a Könyvfesztiválon!

.konyvesblog. | 2018. április 17. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_21.jpg

Tegnap megmutattuk, milyen külföldi könyvekre vadászunk majd a Könyvfesztiválon, ma azt is megmutatjuk, milyen magyar könyveket nem hagyunk ki. Az irodalmi túra a Városmajortól Prágán át egészen Kínáig tart.

Szabó T. Anna: Határ

Szabó T. Anna: Határ

Magvető, 2014, 200 oldal, 2999 HUF

 

A Törésteszt után egy évvel új novelláskötettel jelentkezik Szabó T. Anna. A Határban az egyént és a családot vizsgálja, új szövegei személyes emlékekből táplálkoznak. Miközben eljutunk a születéstől a felnőttkorig, térben is nagy utat teszünk meg Kolozsvártól Budapestig, Kairótól Máltáig, határon, határokon át, tartozzanak az identitáshoz vagy egy friss levegőt ígérő országhoz.

Zoltán Gábor: Szomszéd

Zoltán Gábor: Szomszéd  - Orgia előtt és után

Kalligram, 2018, 392 oldal, 3900 HUF

 

Két évvel az Orgia megjelenését követően Zoltán Gábor megírta, hogy mi volt a regény előtt és után. „(…) hamar kiderült, hogy nincs még leírva, amit leírtnak véltem, és hogy amíg nincs, nem is juthatok el a célomhoz.” Ami nem volt leírva, az a tizenkettedik kerületi nyilasok története, a cél pedig a szerző „felnövekedési folyamatának” elbeszélhetővé tétele, aki harmincéves koráig úgy rótta a Városmajor utcáit, hogy nem tudta, mi történt például a Maros utcai zsidókórházban 1945. január 12-én. Esszéregénye nélkülözi ugyan az Orgia explicit jeleneteit, de nem lett kevésbé kíméletlen: nemcsak azt mutatja meg, hogy mi történt a múltban, de azt is, hogyan él ma a nyilas örökség a Hegyvidéken, és hogyan bagatellizálja el a kerület a legnagyobb szégyenét.

Fehér Renátó: Holtidény

Fehér Renátó: Holtidény

Magvető, 2018, 48 oldal, 1990 HUF

 

„A falak rendszerint tovább maradnak állva, mint a köztük lakók”, írja a Laktanyában Fehér Renátó, akinek verseiben épp akkora a csönd, hogy mindannyian tisztán halljuk a ketyegést, ami egyszerre jelent állandóságot és elmúlást. Körberajzolható, csak néha zavarja meg pisztolylövés vagy bizonytalan zongorafutam, esetleg szilveszter este, ami még innen van a világvégén. A Holtidény örökdiagnózis a „folyton feltúrt Ká-Európából”, ahol a napok „már az elejétől ugyanúgy kopnak”. Tartós Prágában, Greenwich Village-ben és egy taxi hátsó ülésén is csak a várakozás lehet, felejteni mérsékelt gyorsasággal illik, a veszteglés főcímét Bonnie Tyler tátogja végig.

Esterházy Péter: Az olvasó országa

Esterházy Péter: Az olvasó országa

Szerkesztette: Tóth-Czifra Júlia, Magvető, 2018, 760 oldal, 5999 HUF

 

A publicisztika nem örökérvényű műfaj, általában akkor és ott érdekes, amikor megjelenik az újságban. Esterházy szövegei iszonyúan szomorúak abból a szempontból, hogy valamiért nagyon reflektálnak arra, hogy mi van velünk most. Mondjuk az írások nagyszerűsége is ebben áll, hogy úgy voltak aktuálisak, hogy közben messze túlmutattak az aktuális témán. Mert ez a 760 oldalas gyűjtemény, amit Tóth-Czifra Júlia válogatott össze, nagyon a jelenünkről szól, pedig 2003-tól kerültek bele szövegek. Előadások, esszék, beszédek és egy csomó írás az Élet és Irodalomból: gazdag válogatás, ami pont azt erősíti meg, hogy az olvasás teszi örökéletűvé az írót, az meg EP nagyszerűsége, hogy szövegei kortalanokká váltak; olvasás közben megjelenik a szekunder szégyen, amiért még mindig itt tartunk.

Mohácsi Balázs: hungária út, hazafelé - lassúváros-kiáltvány

Mohácsi Balázs: hungária út, hazafelé

Jelenkor, 2018, 80 oldal, 1499 HUF

 

„ez a nap, mint egy régi ház./szétvertek belül mindent,/de a homlokzatot meg kellett/ hagyni műemlékvédelmi okokból” – írja Mohácsi Balázs, és a vázmetafora valahol igaz az egész verseskötetére, amely, ez hamar kiderül, nyomokban Pécset tartalmaz. Erős nyomokban, tegyük hozzá gyorsan, hiszen már a cím is lírai GPS-ként igazítja útba az olvasót, hogy aztán a sorokat olvasva felvillanjanak a város („klausztrofób tér”) emblematikus terei és elemei. Mohácsi átcsorgatja magán a várost, képei egyszerre idézik a gyerekkor és a közelmúlt időről-időre kusza, majd annál élesebb emlékeit, hogy végül egy teljesen sajátos, „hidegsárga napfényben” fürdő szeglet alakuljon ki képzeletünkben, melyet akkor hagynánk el épp, mikor „a legkevésbé máshová/ vágyunk innen el”.

Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja

Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja - Meseterápiás esetek

Jelenkor, 2018, 272 oldal, 3499 HUF

 

Új könyvében  kilenc történetben, megtörtént eseteken keresztül mutatja be olvasóinak Boldizsár Ildikó a Metamorphoses Meseterápiás Módszer lényegét. A Hamupipőke Facebook-oldala című kötet eredetileg német felkérésre készült el (erről a szerző korábbi interjúnkban részletesebben is mesélt), és a németeket elsősorban az esettanulmányok érdekelték, viszont a kötet nyilvánvalóan összegzi mindazokat az ismereteket, tapasztalatokat is, melyeket az elmúlt harminc évben a meséket kutatva és azokat feldolgozva gyűjtött. A kéziratot egyébként nem sokkal azt megelőzően adta le, hogy ősszel meglátogattuk balatonrendesi otthonában (az akkor készült interjúnk két részben, a Könyves Magazinban és a Könyvesblogon is megjelent), ahol lefotóztuk a dolgozószobáját is. Ha kíváncsiak vagytok, hol dolgozik Boldizsár Ildikó, keressétek a Könyves Magazin legújabb számát a fesztiválon! A Hamupipőke Facebook-oldala című kötetet vasárnap mutatják be a könyvfesztiválon, a szerzővel Szél Dávid pszichológus beszélget.

Kemény István: Nílus

Kemény István: Nílus

Magvető Könyvkiadó, 2018, 88 oldal, 2699 HUF

 

A test és a lélek fut a Margitszigeten. Pont olyan Kemény István nyitóverse, mint egy átlagos hétköznap délután Budapesten, és épp ez teszi zseniálissá  a Nílus című kötetet. És az, hogy erős közérzetek és hangulatok kavarognak a versekben, amikben megjelenik a költő reménytelen hangulata is: „Ugyanazt mindig ugyanazoknak,/ Mintha ki sem nyitnád a szádat”. A versek boncolgatják a technika és ember viszonyát, az öregedést, melankóliát és a tényeken túli világot is. Kemény csendes, megfigyelő költő, rendkívül pontos és játékos is, ugorjunk fejest vele a Nílusba.  

Uj Péter: Ömbizalompunpa

Uj Péter: Ömbizalompunpa

Athenaeum, 2018, 270 oldal, 3499 HUF

 

A Szerda egy rovat, de még inkább műfaj, amit az Index- és 444-alapító Uj Péter írt a Népszabadságban. Az Ömbizalompunpa az 1995-2005 közötti írásokból válogat, és mutat egy, a miénkhez képest más Magyarországot: a Horn-kormánytól Orbán Viktor első miniszterelnökségéig mutatja meg a szerző azt a kis költségvetésű, ízléstelen világot, amiből ez az egész mai magyar valóság kifejlődött. UP rámutat a publicisztikák illékonyságára, ezért a cikkeit lábjegyzeteli, kommenteli, mert ma már azt is el kell magyarázni, hogy ki az a Szabadi Béla.

Krasznahorkai László: A Manhattan-terv

Krasznahorkai László: A Manhattan-terv

Magvető Könyvkiadó, 2018, 92 oldal, 6499 HUF

 

Irtó izgalmas, ahogy Krasznahorkai László New Yorkban beleütközik Herman Melville-be. Persze nem személyesen találkozott az ötödik sugárúton a Moby Dick írójával, hanem írásaival, életrajzával és az általa bejárt, belakott várossal került közelségbe. A város és az irodalom párbeszéde 92 oldalon Ornan Rotem fényképeivel, amelyekbe a Guardianban tavaly bele is leshettünk.

Péterfy Gergely, Péterfy Novák Éva: A panda ölelése - Kínai útinapló

Péterfy Gergely, Péterfy-Novák Éva: A panda ölelése - Kínai útinapló

Kalligram, 2018, 240 oldal, 2990 HUF

 

Ha létezne irodalmi valóságshow, akkor az első évadában Péterfyéket szeretnénk látni. A panda ölelése kicsit hasonlóan működik, elkísérjük őket Kínába, és heteken keresztül figyeljük, hogyan boldogulnak egy idegen kontinensen, vagy hogy ez a ziccer se maradjon ki, mindentől keletre. Egy ország, két nagyon más perspektívából. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.