Általános cikkek összegzés 2007 évvége

Év végi összegzés - körkérdés a magyar írókhoz Vol9.

.:wendy:. | 2007. december 30. |
Év végi összegzésként körkérdést intézett a litera kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz. Többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat év végéig folyamatosan közöljük itt a KönyvesBlogon is. Kiss Noémi, Bajtai András és Jónás Tamás válaszol.


1. Mi jelentette Ön számára a 2007-es év legkatartikusabb olvasmányélményét?

KISS NOÉMI: W. G. Sebald: Kivándoroltak és Austerlitz (végre megjelentek magyarul, Szijj Ferenc és Blaschtik Éva fordításában). Prózában: Farkas Péter: Nyolc perc, Versben: Marno János: Nárcisz készül.

BAJTAI ANDRÁS: Szijj Ferenc Kenyércédulák című kötete, de legalább ekkora élmény volt Győrffy Ákos (Nem mozdul) és Marno János (Nárcisz készül) új kötete is.

JÓNÁS TAMÁS: Sajnos politikai félre-hírek.

2. Ön számára ki volt az év felfedezettje?

KISS NOÉMI: Egy lengyel írónő, Dorota Maslowska két regénye, a Lengyel-ruszki háború a fehér-piros lobogó alatt és a Rímkirálynő.
Nevetve olvastam Kiss Judit Ágnes verseit és sírva Malacka írását a Szomjas oázisban.
Bírtam BZA regényét, a Susánka és selyempinát.

BAJTAI ANDRÁS: Sopotnik Zoltán. Lásd futóverseit mindenfelé a lapokban.

JÓNÁS TAMÁS: Pély Barnabás.

3. Ön kinek mely kötetéért ítélné oda 2007 Citrom-díját?

KISS NOÉMI: Ilyen nem volt, mert nem olvastam végig egyetlen rossz könyvet sem. De sok rossz kezdetű könyvet olvastam...

BAJTAI ANDRÁS: Nem vagyok benne biztos, hogy bárkit is meg akarnék karácsony előtt bántani, de ha mégis mondanom kéne valamit, akkor valószínűleg valami haiku kötetet javasolnék erre a díjra. Nincs ugyanis tőlem idegenebb irodalmi képződmény, mint a haiku.

JÓNÁS TAMÁS: Én nem akarok bántani (egyelőre). Volt sok jó. Kevés nagyon-nagyon rossz. Mint 2700 évvel ezelőtt.

4. Mit tart az év irodalmi botrányának, illetve az év szenzációjának?

KISS NOÉMI: Hogy Doris Lessing kapta a Nobel-díjat.

BAJTAI ANDRÁS: Botrányról nemigen tudok, mindenesetre számomra nagy élmény, öröm és meglepetés (ha nem is szenzáció) volt a miskolci Műút (egykori Új Holnap) és a székesfehérvári Árgus látványos átalakulása, megújulása. Kivitelezésben és tartalom szempontjából is elsőosztályú folyóiratokká váltak. És ne feledjük el, hogy hosszú idő után újra van az ELTE BTK-nak egy országos szintű kulturális folyóirata, a Puskin Utca.

JÓNÁS TAMÁS: Rég nincsenek ilyenek.

5. Mit tart az év legizgalmasabb folyóirat-, illetve internetes publikációjának?

KISS NOÉMI: A Magyar Lettre Internationale folyóirat tematikus számai, a Műút folyóirat megalakulása, a Kalligram Lesbos-száma.

BAJTAI ANDRÁS: Szerintem nincs is izgalmasabb, mint amikor már lezártnak, befejezettnek hitt életművekből bukkannak fel egyszercsak új, eddig még nem ismert kéziratok. Két jó ideje halott szerző írása, akik - számomra - élőbbek, mint valaha.
Hajnóczy Péter: A szakács. És Petri György: Ház a hóban. Online publikációt nem tudnék most külön kiemelni, de a különböző színvonalas tematikus blogok hazai sokasodását mindenképpen nagyszerű dolognak tartom, rendszeres olvasójuk is vagyok ezeknek.

JÓNÁS TAMÁS: Egy író ember nem tud becsülettel mindent elolvasni. Így viszont becsülettel nyilatkozni se. Dragomán Gyuri írásait figyelem, s Kiss Judit Ágnesnek örülök mostanában, hogy publikál végre.

6. Ön melyik írást tartja a literán 2007 legjobb publikációjának?

KISS NOÉMI: Bartis Attila és Kemény István beszélgetését.

BAJTAI ANDRÁS: Kemény István Bartis Attilával készített nagyinterjúját.

JÓNÁS TAMÁS: Jászberényi naplóját.

7. Kedvenc mondata 2007-ből?

KISS NOÉMI: Erdős Virág kötetének mottója: "A lányok hülyék" Márai Sándor: Napló.

BAJTAI ANDRÁS: Megint Szijj Ferenc: "Eladnak egy öregembernek három forintért, / és mit vesznek rajta, nyalókát." (Szijj Ferenc: Készülődés (3) - Formátlan vers, Kalligram, 2007/11). Ez a népmesei borzalom sokáig fog kísérteni még, úgy érzem.

JÓNÁS TAMÁS: Hiányos mondat: hazugságspirál.

8. Milyen tervei vannak 2008-ra?

KISS NOÉMI: Többet sportolni és megházasodni.

BAJTAI ANDRÁS: Szeretném végre befejezni az egyetemet és a második verseskötetemet. Szeretnék még lefogyni is, de azt hiszem, hogy a három közül ez lesz a legnehezebb feladat.

JÓNÁS TAMÁS: Max egy évre elegendőek.

Korábban: Körkérdés Vol1.
                  Körkérdés Vol2.
                  Körkérdés Vol3.
                  Körkérdés Vol4.
                  Körkérdés Vol5.
                  Körkérdés Vol6.
                  Körkérdés Vol7.
                  Körkérdés Vol8.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.