Általános cikkek top100 d:book

2014 legolvasottabb könyvei: Ken Follett, Radnóti Miklósné naplója és Nyáry Krisztián

.konyvesblog. | 2014. december 19. |

Véres történelmi kalandregény Ken Follettől, Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni személyes naplója és Nyáry Krisztián igazi hősei az év három legolvasottabb könyve. A Bookline TOP 100 listája 2014 legsikeresebb könyveit és legkeresettebb szerzőit sorakoztatja fel.

A világ egyik legkedveltebb írója hazánkban is elsöprő sikert aratott az Évszázad-trilógiával. Ken Follett kétségkívül a történelmi kalandregények nagymestere, véres és gyönyörű 20. századi történeteit összehasonlíthatatlan stílusban írja. Az örökkévalóság küszöbén a 2014-es TOP 100 sikerlista első helyezettje. A sorozat előző két kötete szintén felkerült az év végi listára: A titánok bukása a 49., A megfagyott világ az 51. helyen szerepel.

A februárban elhunyt Gyarmati Fanni lejegyezte a Radnóti Miklóssal kötött házasságától a költő újratemetéséig együtt töltött évek minden fontos eseményét. Napló 1935-1946 I-II: a két kötet megrázó és páratlan értékű szövege hiteles korrajz és személyes sorstragédia szerelemről, háborúról, boldog és nehéz napokról. Ugyan a könyv csak december elején jelent meg, mégis egyből a 2014-es sikerlista dobogójának 2. fokán szerepel.

Valódi példaképekről, Igazi hősökről szól Nyáry Krisztián új könyve: 33 neves magyar személyiség különleges sorsáról, olyan életekről, amelyek mindannyiunk számára példaértékűek lehetnek. Hősök, akik a nehezebb utat választották, és igazságukat tűzön-vízen át képviselték – a könyv a sikerlistás dobogó harmadik fokán szerepel. Nem ez az egyetlen sikere az írónak: az Így szerettek ők két könyvében (43. és 84. hely) Nyáry a múlt századi magyar irodalmi élet izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történeteiről, legismertebb szerzőink szerelmi életéről ír.

Nem csak Ken Follett szolgált izgalommal az olvasóknak 2014-ben. E. L. James felkavaró jelenetekkel és szenvedéllyel teli sorozata, az Ötven árnyalat-trilógia a romantikus-erotikus irodalom gyöngyszeme. Mindhárom kötet helyet kapott a TOP 100-ban: A szürke ötven árnyalata a 25., A szabadság ötven árnyalata a 33., A sötét ötven árnyalata a 86.

A mozikban teltházas vetítésekkel játsszák a filmen és könyvben is óriási világsiker, Az éhezők viadala-trilógia részeit. Suzanne Collins története iránt az olvasói érdeklődés töretlen: három könyv emberségről, igazságról, az összefogás és a szeretet erejéről egy nem is annyira elképzelhetetlen sci-fi világban. A trilógia mindhárom része a sikerlista első 30 helyezettje között szerepel (A kiválasztott 17., Az éhezők viadala 21., a Futótűz 27.).

Nem ez az egyetlen megfilmesített sorozat a TOP 100-ban. James Dashner Útvesztő-trilógiája is felkeltette Hollywood érdeklődését: anarchiába süllyedt világ, teli vérfagyasztó megmérettetésekkel. Az Útvesztő az 52., a Tűzpróba a 76. a listán, a sorozat harmadik részének magyar fordítása pedig a jövő évben jelenik meg.

Izgalomból nincs hiány Ugron Zsolna Báthoryak világát megelevenítő könyveiben sem: korhű regényeiben erős nőkről, öntörvényű asszonyokról, érdekházasságokról és politikai intrikákról olvashatunk. A nádor asszonyai a 26., az Erdélyi menyegző a 77. helyen szerepel az év végi listán. Női sorsokról olvashatunk D. Tóth Kriszta új sikerkönyvében is. Története ott kezdődik, ahol a lányregények véget érnek: a negyvenes nőket érintő problémákról, vágyakról, nehéz döntésekről szól a Bookline Könyvek gondozásában megjelent Húszezer éjszaka. D. Tóth Kriszta regénye óriási siker, az októberben megjelent könyv a TOP 100 lista 4. helyén áll. Az írónő első könyve, a Jöttem, hadd lássalak! is sikerlistás, a 64. helyen szerepel.

A családnál, gyermekeinknél nincs fontosabb. Nem volt ez másképp 2014-ben sem, amit az is remekül bizonyít, hogy a 100 legtöbbet keresett könyv között szép számmal találunk meséket és a gyereknevelésben segítő útmutató kiadványokat.

Bartos Erika meséit már mindenki ismeri: az írónő tripláz a TOP 100 sikerlistán a Bogyó és Babóca sorozat három mesekönyvével. A 10. helyen szereplő Bogyó és Babóca foglalkoztatókönyv 12 új történettel kápráztatja el a gyerekeket. A Bogyó és Babóca rajzol a 71., a Bogyó és Babóca sportol pedig a 74. helyen áll a sikerlistán. A bájos gyerektörténetek nem csak könyv formájában, hanem részletgazdag rajzfilmen, játékokon keresztül is eljuthatnak a kicsikhez.

Gyereknek lenni néha sajnos nem könnyű, főleg ha nem túl népszerű középiskolásokról van szó. A már meg is filmesített Egy ropi naplója kamaszoknak szól, de felnőttként is kínosan ismerősek lehetnek Jeff Kinney történeteiben szereplő helyzetek. A sorozatból három rész is szerepel a TOP 100 listán (44., 72., 97. hely).

Klasszikus mesekönyvek is kerültek a listára: Fekete István Vukja (98.), Tersánszky Józsi Jenőtől a Misi mókus kalandjai (96.), és nem utolsó sorban a már rengeteg kiadást megért Ablak - Zsiráf (100.) is. Generációk meséi ezek, amiket időről időre érdemes forgatni.

Lori Lite relaxációs mesekönyvei is sikeresek voltak idén: a két kötet gyerekbarát módon tanítja az ellazulás technikáit a kicsiknek. A dühös polip a 42., A Vidra-öböl 82. a listán, a könyvek Dr. Kádár Annamária ajánlásával jelentek meg hazánkban. A neves pszichológus saját munkáival is feltűnik a TOP 100-ban, ráadásul nem is egyszer: a Mesepszichológia két kötetében (12. és 19. hely) a mese érzelmi intelligencia-fejlesztő hatásával és a gyermeknevelés kihívásokkal teli helyzeteivel foglalkozik.

A gyerekpszichológiai könyvek mindegyike a pozitív nevelésre tanít, ahhoz próbál segítséget nyújtani, hogy egészséges gondolkodású felnőtté váljanak gyermekeink. Vekerdy Tamás könyveiben a szülőknek segít eligazodni a gyermeknevelés mindennapos nehézségeiben. A Jól szeretni a 6., az Érzelmi biztonság a 61. helyen szerepel.

Vekerdy könyveihez hasonlóan a Hogyan lesz a gyerekből felnőtt? (73.) Feldmár-könyv segítséget nyújt a szülőknek a helyes döntésekhez a gyereknevelés útvesztőjében. Feldmár András azonban nem csak nevelési kérdésekben segít, hanem az egészséges felnőtt létben is: válsághelyzeteinkre, félelmeinkre, függőségeinkre és útkereséseinkre reflektál könyveiben. A Most vagy Soha a 15., az Életunalom, élettér, életkedv a 81. a TOP 100 listáján.

Nem csak a meséket és az izgalmakat, de a hasunkat is szerettük 2014-ben: egytálételek, biztos receptek és pár perces fogások a sikerlistán. A konyhában töltött önfeledt pillanatok és 100 szívmelengető recept vár azokra, akik a Gasztroangyal konyhájába tévednek. Borbás Marcsi egyből belecsapott A sűrűjébe, és szakácskönyvével a 9. helyet szerezte meg.

Finom ételek villámgyorsan – ezzel a felkiáltással már meg is nyer minket a pucér brit séf. Jamie Oliver 15 és 30 percesei (18. és 47. hely) a folyamatosan időhiányban szenvedő világunkban a legkapósabb receptkönyvek közé tartoznak. Ma már fogalom "Stahlt főzni": Stahl Judit gyors, finom és egyszerűen elkészíthető receptjeivel bárki sikerre számíthat, aki fakanalat ragad. Sokan tették ezt 2014-ben is, mert a Gyors konyha az 58. helyen áll. Felfrissített gasztronómiai hagyományok várnak azokra, akik Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri szakácskönyvét forgatják. A TOP 100 palettáját fűszerezi az izgalmas egytálételek receptgyűjteménye, ami a 89. helyen szerepel.

A TOP 100 listán található könyvek sokaknak okoztak örömet 2014-ben: gondoskodtak az elme izgalmáról, a lélek és a test harmóniájáról, ötleteket adtak a gyerekneveléstől a főzésig.


pozíció

szerző

cím

kiadó

1

Ken Follett

Az örökkévalóság küszöbén

Gabo Kiadó

2

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni

Napló 1935-1946 I-II.

Jaffa Kiadó

3

Nyáry Krisztián

Igazi hősök - 33 magyar

Corvina Kiadó

4

D. Tóth Kriszta

Húszezer éjszaka

Bookline Könyvek

5

Ferenczi Krisztina

Narancsbőr - Az Orbán-vagyonok nyomában

Tény 2014 Kft.

6

Vekerdy Tamás

Jól szeretni - Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

Kulcslyuk Kiadó

7

Magos Judit

Demény - Most én ugatok

Libri Könyvkiadó

8

Leiner Laura

Akkor szakítsunk

Gabo Kiadó

9

Borbás Marcsi

A sűrűje

StratComm Kft.

10

Bartos Erika

Bogyó és Babóca foglalkoztatókönyv 12 új mesével

Pozsonyi Pagony

11

John Green

Csillagainkban a hiba

Gabo Kiadó

12

Kádár Annamária

Mesepszichológia 2.

Kulcslyuk Kiadó

13

Po Bronson, Ashley Merryman

Amit rosszul tudtunk a gyerekekről

Kulcslyuk Kiadó

14

Leiner Laura

Késtél

Gabo Kiadó

15

Feldmár András

Most vagy Soha

HVG Kiadói Rt.

16

Oplatka András

Németh Miklós - Mert ez az ország érdeke

Helikon Kiadó

17

Suzanne Collins

A kiválasztott

Agave Könyvek

18

Jamie Oliver

Jamie 15 perces kaják

Park Kiadó

19

Kádár Annamária

Mesepszichológia - Az érzelmi intelligencia fejlesztése gyermekkorban

Kulcslyuk Kiadó

20

Vavyan Fable

Holt volt, holt nem volt...

Fabyen Kiadó

21

Suzanne Collins

Az éhezők viadala

Agave Könyvek

22

Paulo Coelho

Házasságtörés

Athenaeum Kiadó

23

Dragomán György

Máglya

Magvető Könyvkiadó

24

Beck Andrea

A Titoktündér - Titokmesék gyerekeknek és felnőtteknek, hogy minden egy kicsit könnyebb legyen

Beck & Partners Mi. Kft.

25

E. L. James

A szürke ötven árnyalata

Ulpius-ház

26

Ugron Zsolna

A nádor asszonyai

Libri Könyvkiadó

27

Suzanne Collins

Futótűz

Agave Könyvek

28

Pál Ferenc, Dr. Bagdy Emőke, Dr. Szondy Máté, Kádár Annamária, Kozma-Vízkeleti Dániel

Bízz magadban - Önértékelés, önelfogadás, önbecsülés

Kulcslyuk Kiadó

29

Maklári Tamás

Német nyelvtani ABC gyakorlatokkal

Studium Bt.

30

Daniel Lipkowitz

Lego - Ötletek könyve

HVG Kiadói Rt.

31

Helen Fielding

Bolondulásig - Bridget Jones naplója 3.

Európa Könyvkiadó

32

Frei Tamás

2015 - A káosz éve és a magyar elit háborúja

Ulpius-ház

33

E. L. James

A szabadság ötven árnyalata

Ulpius-ház

34

Robert Galbraith (J. K. Rowling)

Kakukkszó

Gabo Kiadó

35

Mittelholcz Dóra

Tündérmese kis szépséghibával

Libri Könyvkiadó

36

Jo Nesbo

A fiú

Animus Kiadó

37

Lévai Balázs

Lovasi - Idáig tudom a történetet

Libri Könyvkiadó

38

Müller Péter

Halhatatlan szerelem

Rivaldafény Kiadó

39

Fábián Janka

Koszorúfonat

Ulpius-ház

40

Vida Ágnes

Anyapszichológia

Kismamablog Kiadó

41

Bud Spencer

80 év alatt a Föld körül

Libri Könyvkiadó

42

Lori Lite

A dühös polip - Relaxációs mesekönyv

Kulcslyuk Kiadó

43

Nyáry Krisztián

Így szerettek ők 2.

Corvina Kiadó

44

Jeff Kinney

Egy ropi naplója 8. - Pechszéria

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

45

Grecsó Krisztián

Megyek utánad

Magvető Könyvkiadó

46

Szalai Vivien

Zuschlag János: Pártházból börtönbe

Napi Gazdaság Kiadó

47

Jamie Oliver

Jamie 30 percesek - Finom ételek villámgyorsan

Park Kiadó

48

Ransom Riggs

Üresek városa - Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Kossuth Kiadó

49

Ken Follett

A titánok bukása

Gabo Kiadó

50

Beck Andrea

A Titoktündér - A Titok Klub - Újabb titokmesék gyerekeknek és felnőtteknek

Beck & Partners Mi. Kft.

51

Ken Follett

A megfagyott világ

Gabo Kiadó

52

James Dashner

Az Útvesztő

Cartaphilus Kiadó

53

Berg Judit

Rumini

Pozsonyi Pagony

54

Veronica Roth

A lázadó

Ciceró Könyvstúdió Kft.

55

Pál Ferenc

A szorongástól az önbecsülésig

Kulcslyuk Kiadó

56

David Suchet

Poirot és én

Akadémiai Kiadó

57

Borbély Szilárd

Nincstelenek - Már elment a Mesijás?

Kalligram Könyvkiadó

58

Stahl Judit

Gyors konyha

Alexandra Kiadó

59

Dan Brown

Inferno

Gabo Kiadó

60

Elaine Mazlish, Adele Faber

Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Reneszánsz Könyvkiadó

61

Vekerdy Tamás

Érzelmi biztonság - Mit kell(ene) tudnunk a gyerekekről és magunkról?

Kulcslyuk Kiadó

62

Böjte Csaba

A mindennapi kenyérnél is fontosabb a remény

Helikon Kiadó

63

Minecraft kézikönyv 1-4. csomag

Bookline Könyvek

64

D. Tóth Kriszta

Jöttem, hadd lássalak

Bookline Könyvek

65

Buda László

Mit üzen a tested? - Gyógyító kommunikáció belső világoddal

Kulcslyuk Kiadó

66

Vadadi Adrienn

Leszel a barátom? - Ovis mesék

Pozsonyi Pagony

67

Beck Andrea

A Titoktündér

Beck & Partners Mi. Kft.

68

Nicolas Barreau

A nő mosolya

Park Kiadó

69

Kim John Payne

Egyszerűbb gyermekkor - Hogyan neveljünk nyugodtabb, boldogabb, magabiztosabb gyerekeket?

Kulcslyuk Kiadó

70

Veronica Roth

A hűséges

Ciceró Könyvstúdió Kft.

71

Bartos Erika

Bogyó és Babóca rajzol

Pozsonyi Pagony

72

Jeff Kinney

Egy ropi naplója 7. - A harmadik kerék

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

73

Feldmár András

Hogyan lesz a gyerekből felnőtt?

HVG Kiadói Rt.

74

Bartos Erika

Bogyó és Babóca sportol

Pozsonyi Pagony

75

Jane Nelsen

Pozitív fegyelmezés

Reneszánsz Könyvkiadó

76

James Dashner

Tűzpróba

Cartaphilus Kiadó

77

Ugron Zsolna

Erdélyi menyegző

Libri Könyvkiadó

78

Péterfy Gergely

Kitömött barbár

Pesti Kalligram

79

Vrábel Kriszta

160 grammos szénhidrátdiéta - Finom falatok, lemondás nélkül

Sanoma Budapest Kiadói Rt.

80

Müller Péter

Férfiélet, női sors

Rivalda Kft.

81

Feldmár András

Életunalom, élettér, életkedv

HVG Kiadói Rt.

82

Lori Lite

A Vidra-öböl - Relaxációs mesekönyv

Kulcslyuk Kiadó

83

Tóth Krisztina

Pillanatragasztó

Magvető Könyvkiadó

84

Nyáry Krisztián

Így szerettek ők - Magyar irodalmi szerelmeskönyv

Corvina Kiadó

85

Minecraft - Az építés kézikönyve

Bookline Könyvek

86

E. L. James

A sötét ötven árnyalata

Ulpius-ház

87

Magyar Bálint (szerk.)

Magyar polip - A posztkommunista maffiaállam

Noran Libro Kiadó

88

Göncöl Kiadó

Színezd ki... és rajzolj te is

Göncöl Kiadó

89

Szatmári Ferenc

Főzelékes Feri

Bookline Könyvek

90

Dr. Eben Alexander

A mennyország létezik - Egy idegsebész tapasztalatai a túlvilágról

Magnólia

91

Stephen King

Álom doktor

Európa Könyvkiadó

92

Veronica Roth

A beavatott

Ciceró Könyvstúdió Kft.

93

Péterfy-Novák Éva

Egyasszony

Libri Könyvkiadó

94

Fejős Éva

Száz éjjel vártam

Erawan Könyvkiadó

95

Leslie L. Lawrence

Haragos vizeken I-II.

Studium Plusz Könyvkiadó

96

Tersánszky Józsi Jenő

Misi Mókus kalandjai

Holnap Kiadó

97

Jeff Kinney

Egy ropi naplója 1. - képSregény

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

98

Fekete István

Vuk

Móra Könyvkiadó

99

Kelemen Anna

Harminc nap a nép szolgálatában

Ulpius-ház

100

Mérei Ferenc, V. Binét Ágnes

Ablak-Zsiráf - Képes gyermeklexikon

Móra Könyvkiadó

 

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.