Nagy Ágnes: Apa [Képalá]

Képalá |

Nézem a képet. A fekete-fehér kimerevített pillanatot. Egy szempillantás alatt ugrik be az emlék, színes és mozgó. Negyven évvel ezelőtt égett be a memóriámba, örökre. Csak az egy másik víz volt, egy másik Apa.

Hetvenes évek, Pesterzsébet, strandfürdő. Meleg nyár van, a nap sugarai cikáznak a vízen. Minden erőmmel küzdök, hogy a víz felszínén maradjak. Elképesztően igyekszem, mert meg akarom mutatni neki, hogy mit tudok. Koncentrálok, fejemet a vízből kitartva felfelé figyelek, őt nézem. A medence partján sétál, felülről néz le rám, mit egy óriási, vidám isten. Kartempó, lábtempó, úszni tanít. Tökéletesen kivitelezett karmozgást mutatok, és persze a lábtempóval is próbálkozom. De csak az egyiket merem felemelni, a másik erősen kapaszkodik a medence aljába. Érzem az apró csempék érdességét a lábujjaim alatt. Apám figyel és nevet. Nem értem, hogy mi olyan mulatságos. Egész jól megy már, mondja, de esetleg most megpróbálkozhatnál azzal, hogy mindkét lábadat felemeled. A lebukástól szörnyen érzem magam. A tökéletes tervem egy pillanat alatt oldódik fel a vízben. Belevörösödök, de Apám jókedvű, optimizmusa töretlen, eltökélte, hogy megtanít úszni.

Talán itt még minden rendben volt. Azt hiszem… Talán csak azért nem jött be a vízbe, mert meg akartam neki mutatni, hogy mennyit fejlődtem az elmúlt napokban, és nem azért, mert már nem jöhetett be. Ezen a ponton az emlék ködössé válik, ez nem égett be. Jól van ez így. Elég, hogy megmaradt víz érintése, Apám nevetése, és az, hogy én prüszkölve, boldogan tekintek fel rá. 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Pölcz Ádám: Pancsoló kislány [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Megyeri Edit Tünde: Apám a vizben [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

J. Simon Aranka: Vírus [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...

Kiss Tibor Noé: Az emberek 90%-a tragikus állapotban van [PODCAST]

...

Háy János: A körülöttünk lévő világ morálisan, ideológiailag be van árazva [PODCAST]

...

Lackfi János: Kedvencem a groteszk

...

Halász Rita: Egy ilyen témában néha bizony el kell menni a falig [PODCAST]

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv