Marton Máté: Minden [Képalá]

Képalá |

- Papa, mit jelent élni? – kérdeztem kíváncsian megfáradt, mégis élettel teli tengerkék szemeibe nézve.

Először semmit sem szólt, megint megkopott gyűrűjével babrált, amit még soha nem láttam, hogy levett volna. Ilyenkor mindig gondolkodott, rájöttem egy ideje. Egyszerre feszült meg barátságos arcának minden ránca, úgy éreztem ekkor láttam életemben először valódi mosolyt. Ahogy szemben ült velem egyszínű fürdőnadrágjában, mint ha egy pillanat alatt harminc évet fiatalodott volna. Elengedte a gyűrűt, majd megszólalt. 

- Kerestél már valamit úgy, hogy órák után találtad csak meg? Szomorú vagy, mert azt hiszed elveszett, aztán amint megvan, minden annyira jó, átölel a világ egy pillanatra. 

- És papa, te mit találtál?

- Nézz körbe – lehunyta szemeit és egy pillanatra csendben maradt. – A nyári szellő a fákat lobogtatja, susogva vág át a kövér fűszálakon, a kristály kék tó egész évben engem hívogat, egész világokat rejt magában mindez. Én egyvalamit találtam meg, mindent, még ha nem is maradt örökké mellettem. – mondta, miközben finoman ismét gyűrűjét kezdte forgatni, mosolya egy pillanatra sem tűnt el. 

Én pedig emlékszem minden szóra, és a könnycseppeket sem felejtem el a kék szemekből, hiába nem akarta, hogy lássam. Kedvenc széke a mai napig olyan árnyékot vet a tóra, mint amikor először megtalálta benne mindenét, odatettük a másik mellé.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Bozóky Balázs: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Klinec Alexa: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Laczkó Domonkos: Boldog születésnapot [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!