Marton Máté: Minden [Képalá]

Képalá |

- Papa, mit jelent élni? – kérdeztem kíváncsian megfáradt, mégis élettel teli tengerkék szemeibe nézve.

Először semmit sem szólt, megint megkopott gyűrűjével babrált, amit még soha nem láttam, hogy levett volna. Ilyenkor mindig gondolkodott, rájöttem egy ideje. Egyszerre feszült meg barátságos arcának minden ránca, úgy éreztem ekkor láttam életemben először valódi mosolyt. Ahogy szemben ült velem egyszínű fürdőnadrágjában, mint ha egy pillanat alatt harminc évet fiatalodott volna. Elengedte a gyűrűt, majd megszólalt. 

- Kerestél már valamit úgy, hogy órák után találtad csak meg? Szomorú vagy, mert azt hiszed elveszett, aztán amint megvan, minden annyira jó, átölel a világ egy pillanatra. 

- És papa, te mit találtál?

- Nézz körbe – lehunyta szemeit és egy pillanatra csendben maradt. – A nyári szellő a fákat lobogtatja, susogva vág át a kövér fűszálakon, a kristály kék tó egész évben engem hívogat, egész világokat rejt magában mindez. Én egyvalamit találtam meg, mindent, még ha nem is maradt örökké mellettem. – mondta, miközben finoman ismét gyűrűjét kezdte forgatni, mosolya egy pillanatra sem tűnt el. 

Én pedig emlékszem minden szóra, és a könnycseppeket sem felejtem el a kék szemekből, hiába nem akarta, hogy lássam. Kedvenc széke a mai napig olyan árnyékot vet a tóra, mint amikor először megtalálta benne mindenét, odatettük a másik mellé.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Bozóky Balázs: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Klinec Alexa: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Laczkó Domonkos: Boldog születésnapot [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?