Marton Máté: Minden [Képalá]

Képalá |

- Papa, mit jelent élni? – kérdeztem kíváncsian megfáradt, mégis élettel teli tengerkék szemeibe nézve.

Először semmit sem szólt, megint megkopott gyűrűjével babrált, amit még soha nem láttam, hogy levett volna. Ilyenkor mindig gondolkodott, rájöttem egy ideje. Egyszerre feszült meg barátságos arcának minden ránca, úgy éreztem ekkor láttam életemben először valódi mosolyt. Ahogy szemben ült velem egyszínű fürdőnadrágjában, mint ha egy pillanat alatt harminc évet fiatalodott volna. Elengedte a gyűrűt, majd megszólalt. 

- Kerestél már valamit úgy, hogy órák után találtad csak meg? Szomorú vagy, mert azt hiszed elveszett, aztán amint megvan, minden annyira jó, átölel a világ egy pillanatra. 

- És papa, te mit találtál?

- Nézz körbe – lehunyta szemeit és egy pillanatra csendben maradt. – A nyári szellő a fákat lobogtatja, susogva vág át a kövér fűszálakon, a kristály kék tó egész évben engem hívogat, egész világokat rejt magában mindez. Én egyvalamit találtam meg, mindent, még ha nem is maradt örökké mellettem. – mondta, miközben finoman ismét gyűrűjét kezdte forgatni, mosolya egy pillanatra sem tűnt el. 

Én pedig emlékszem minden szóra, és a könnycseppeket sem felejtem el a kék szemekből, hiába nem akarta, hogy lássam. Kedvenc széke a mai napig olyan árnyékot vet a tóra, mint amikor először megtalálta benne mindenét, odatettük a másik mellé.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Bozóky Balázs: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Klinec Alexa: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Laczkó Domonkos: Boldog születésnapot [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

...
Szívünk rajta

Ezeket a gyerekkrimiket vidd magaddal a nyaralásra!

Ebben a hónapban Berg Judit kamaszkrimije lett a hónap könyve, ez pedig jó alkalmat adott arra, hogy kiválogassunk három nyomozós könyvet a Szívünk rajta matricás kötetei közül.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Hegyi Ede: Az első nap (5.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez az ötödik része, és egy éven át tart. 

...
Nagy

Nyáry Luca: Mégiscsak az 1989-es generáció nevelte fel a miénket

Milyen generációs párhuzamok és szakadékok vannak a z és az x generáció között? Hogyan látja ma egy 20 éves a rendszerváltást? Ezekről a társadalmi és generációs kérdésekről beszélgettünk Nyáry Lucával, aki ezúttal nem könyvet, hanem ifjúsági sorozatot készít, 89 címmel.

...
Nagy

Baráth Katalin: De hát ez egy balkáni paraszt! [Olimpia]

Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Baráth Katalin írását olvashatjátok. 

...
Nagy

Mérő László: Egy 58 éves emberre azt mondani, hogy tehetséges, nyílt sértés

A dörzsölt szélkakas című új kötetét áthatja a közéleti fókusz, de nemcsak erről beszélgettünk Mérő Lászlóval. Mesterséges intelligencia és sci-fi, sakk és a Fradi B-Közép is szóba került. Interjú.

...
Kritika

Tóth Krisztina hétköznapiból épít törékenyt és elegánsat

Tóth Krisztina legújabb, Bálnadal című kötete vékony, de tartalmát tekintve nagyon sűrű és erőteljes. A bálnaének mindenekelőtt szomorú, mert az idő múlása és az ezzel együtt járó fájdalom hatja át a legtöbb verset.

...
Kritika

A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel

Jesmyn Ward regénye nem Katrina-regény, vagy nem csak az, családról, a vérségi kötelék erejéről, a szeretet sokféle arcáról is szól univerzális erővel. A csontok megmaradnak nálunk a hét könyve.