Marton Máté: Minden [Képalá]

Képalá |

- Papa, mit jelent élni? – kérdeztem kíváncsian megfáradt, mégis élettel teli tengerkék szemeibe nézve.

Először semmit sem szólt, megint megkopott gyűrűjével babrált, amit még soha nem láttam, hogy levett volna. Ilyenkor mindig gondolkodott, rájöttem egy ideje. Egyszerre feszült meg barátságos arcának minden ránca, úgy éreztem ekkor láttam életemben először valódi mosolyt. Ahogy szemben ült velem egyszínű fürdőnadrágjában, mint ha egy pillanat alatt harminc évet fiatalodott volna. Elengedte a gyűrűt, majd megszólalt. 

- Kerestél már valamit úgy, hogy órák után találtad csak meg? Szomorú vagy, mert azt hiszed elveszett, aztán amint megvan, minden annyira jó, átölel a világ egy pillanatra. 

- És papa, te mit találtál?

- Nézz körbe – lehunyta szemeit és egy pillanatra csendben maradt. – A nyári szellő a fákat lobogtatja, susogva vág át a kövér fűszálakon, a kristály kék tó egész évben engem hívogat, egész világokat rejt magában mindez. Én egyvalamit találtam meg, mindent, még ha nem is maradt örökké mellettem. – mondta, miközben finoman ismét gyűrűjét kezdte forgatni, mosolya egy pillanatra sem tűnt el. 

Én pedig emlékszem minden szóra, és a könnycseppeket sem felejtem el a kék szemekből, hiába nem akarta, hogy lássam. Kedvenc széke a mai napig olyan árnyékot vet a tóra, mint amikor először megtalálta benne mindenét, odatettük a másik mellé.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Bozóky Balázs: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Klinec Alexa: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Laczkó Domonkos: Boldog születésnapot [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ezeket a gyerekkönyveket keresd a Könyvhéten!

Minden szempontból rendkívülinek mondható az idei Könyvhét, hiszen a pandémia miatt őszre csúsztatott rendezvény legtöbb programját végül online tartják. Új könyvek szerencsére lesznek, ezúttal pedig a gyerekkönyvek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Gyerekirodalom

10 oka is van annak, amiért Boleyn Anna menőbb, mint a köldökvillantós lányok

Meddig tart az óvó szeretet és hol kezdődik az érzelmi kisajátítás? Mucha Dorka új ifjúsági regényében ennek jár utána.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.