Garai-Puszta Ágnes: Létkérdés [Képalá]

Képalá |

Az arcomra kiülő bánatot leleplezi a víz, majd lemossa, lefejti, hogy ne maradjon más, csupán a testetlen valóság. Szikrázik a fény a tavon, de nekem a melegéből nem ad semmit, csak a vízfelszínről bambán rám bámuló csalóka tükörképet. Lassan és lomhán jár az idő, a fák és a bokrok a távolban egységes masszává állnak össze a merengés pillanatában, nincs is értelmük. Már nem vagyok részese a lüktető, dübörgő világnak. Csak hullámzanak a messzeségben, akár a délibáb. Magam is az vagyok, csupán egy tünékeny illúzió a most határán. Elillanok, semmivé foszlok. Kába vagyok. A fonott szék tart meg és ad keretet most az életnek. Megszabja a határt, a térdig érő víz vonalát. A „mély víz csak úszóknak” már nem vonatkozik rám. Az úszómester a partról nekem már nem fütyül, mert nem ugrálok a vízbe. A beteg csak maradjon nyugton! Tartsa be az orvos előírásait! Megmondják, mit tegyek a testemmel, hogy éljen. A kerek, gömbölyű vagy hosszúkás alakú pirulák és az utasítások elviselhetőbbé teszik fizikailag az életet, de ki segít abban, hogy ép aggyal megússzam a holnapot is?  Azóta változom. Nap napot követ és a gondolataim sorra megrémítenek. A jövő ködfátyolként terül elém és körém, akár a tóból felszálló súlyos pára. Nem tudom, hogy elérem-e a partot. Ha egyáltalán létezik!

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Kató Emese: Folyó [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Nagy Ágnes: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Pölcz Ádám: Pancsoló kislány [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

...
Gyerekirodalom

Marék Veronika: Szörnyű, hogy mennyi sok történetem van

Marék Veronika decemberben lett 83. éves, ebből az alkalomból pedig Szekeres Niki, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke készített vele interjút gyerekkorról, az első könyvről és mesekönyvei külföldi fogadtatásáról.