Garai-Puszta Ágnes: Létkérdés [Képalá]

Képalá |

Az arcomra kiülő bánatot leleplezi a víz, majd lemossa, lefejti, hogy ne maradjon más, csupán a testetlen valóság. Szikrázik a fény a tavon, de nekem a melegéből nem ad semmit, csak a vízfelszínről bambán rám bámuló csalóka tükörképet. Lassan és lomhán jár az idő, a fák és a bokrok a távolban egységes masszává állnak össze a merengés pillanatában, nincs is értelmük. Már nem vagyok részese a lüktető, dübörgő világnak. Csak hullámzanak a messzeségben, akár a délibáb. Magam is az vagyok, csupán egy tünékeny illúzió a most határán. Elillanok, semmivé foszlok. Kába vagyok. A fonott szék tart meg és ad keretet most az életnek. Megszabja a határt, a térdig érő víz vonalát. A „mély víz csak úszóknak” már nem vonatkozik rám. Az úszómester a partról nekem már nem fütyül, mert nem ugrálok a vízbe. A beteg csak maradjon nyugton! Tartsa be az orvos előírásait! Megmondják, mit tegyek a testemmel, hogy éljen. A kerek, gömbölyű vagy hosszúkás alakú pirulák és az utasítások elviselhetőbbé teszik fizikailag az életet, de ki segít abban, hogy ép aggyal megússzam a holnapot is?  Azóta változom. Nap napot követ és a gondolataim sorra megrémítenek. A jövő ködfátyolként terül elém és körém, akár a tóból felszálló súlyos pára. Nem tudom, hogy elérem-e a partot. Ha egyáltalán létezik!

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Kató Emese: Folyó [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Nagy Ágnes: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Pölcz Ádám: Pancsoló kislány [Képalá]

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.