KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Szabó Hedda: Gizi mama és a pápa [Képalá]

Képalá |

Gizi mama Veronka nénivel minden évben elment a csíksomlyói búcsúra. Mindig a szomszéd repítette őket az ütött-kopott Daciájával a falutól Somlyóig. Az idő múlásával a mamák öregedtek, de mintha semmi más nem változott volna: a Dacia, az árusok, a kürtőskalácsillat, a szentmise; ugyanúgy az év legfontosabb eseménye. Tavaly azonban változás állt be a dolgok megbolygathatatlannak tűnő rendjében: bemondták a tévében, hogy a pápa eljön a búcsúra. Gizike mama úgy érezte, hogy a Jóisten személyesen neki küldte. A napi teendőit ugyanúgy elvégezte: főzni, takarítani, meglátogatni Laci tata sírját, beugrani Veronkához, megnézni a híradót, de ő már nem volt a régi. A ciklikusnak tűnő idő mégis haladt előre: nemsokára ő is lefekszik Laci tata mellé a temető legszebb tölgye alá. 

A búcsú napján a mamáknak esélye sem volt a szentatya közelébe kerülni a tömegben. Gizike mama az emberár hömpölygéséből tudta, hogy érkezik a pápamobil. Messze voltak és mama nem látott mást, csak egy fekete hangyákkal körülvett fehér foltot. Nemsokára elkezdődött a szentmise, de mire elértek a magyar fordításhoz, arra Veronka elfáradt, így ki kellett evickélniük a tömegből. Hazafelé csak az autó zötykölődése hallatszott. Másnap Gizi mama az újságban rögtön meglátta a pápa fotóját. Ezek után nem emlegette az esetet, ugyanúgy éldegélt tovább, ahogy azelőtt. Csak nekem mesélte el, hogy ő úgy tényleg, de igazából látta a pápát, fölötte pedig ott ült és mosolygott Gizike mamára a Jóisten.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Zsöllye Margit: A pápa örök keresztje [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Erdős Lilla: Megváltás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Geck Tamás: Embernek születtem [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.