KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Szabó Hedda: Gizi mama és a pápa [Képalá]

Képalá |

Gizi mama Veronka nénivel minden évben elment a csíksomlyói búcsúra. Mindig a szomszéd repítette őket az ütött-kopott Daciájával a falutól Somlyóig. Az idő múlásával a mamák öregedtek, de mintha semmi más nem változott volna: a Dacia, az árusok, a kürtőskalácsillat, a szentmise; ugyanúgy az év legfontosabb eseménye. Tavaly azonban változás állt be a dolgok megbolygathatatlannak tűnő rendjében: bemondták a tévében, hogy a pápa eljön a búcsúra. Gizike mama úgy érezte, hogy a Jóisten személyesen neki küldte. A napi teendőit ugyanúgy elvégezte: főzni, takarítani, meglátogatni Laci tata sírját, beugrani Veronkához, megnézni a híradót, de ő már nem volt a régi. A ciklikusnak tűnő idő mégis haladt előre: nemsokára ő is lefekszik Laci tata mellé a temető legszebb tölgye alá. 

A búcsú napján a mamáknak esélye sem volt a szentatya közelébe kerülni a tömegben. Gizike mama az emberár hömpölygéséből tudta, hogy érkezik a pápamobil. Messze voltak és mama nem látott mást, csak egy fekete hangyákkal körülvett fehér foltot. Nemsokára elkezdődött a szentmise, de mire elértek a magyar fordításhoz, arra Veronka elfáradt, így ki kellett evickélniük a tömegből. Hazafelé csak az autó zötykölődése hallatszott. Másnap Gizi mama az újságban rögtön meglátta a pápa fotóját. Ezek után nem emlegette az esetet, ugyanúgy éldegélt tovább, ahogy azelőtt. Csak nekem mesélte el, hogy ő úgy tényleg, de igazából látta a pápát, fölötte pedig ott ült és mosolygott Gizike mamára a Jóisten.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Zsöllye Margit: A pápa örök keresztje [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Erdős Lilla: Megváltás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Geck Tamás: Embernek születtem [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta - Vicces, játékos, elgondolkodtató könyvek Északról

Februárban a Szívem egy bezárt bódé című norvég YA-könyv lett a hónap kiemelt könyve, amely keresetlen őszinteséggel, mégis érzékenyen navigál a kamaszlélek bugyraiban. Az észak-európai szerzők sokszor merészebben nyúlnak kényesebb témákhoz is, könyveikben ugyanakkor rengeteg a humoros elem, a játékosság. A Szívünk rajta matricásai között is számos ilyen akad, ezek közül választottunk ki most hármat.

...
Gyerekirodalom

Generációk nőttek fel Csukás István meséin

Egy éve nincs közöttünk Csukás István költő-meseíró, akinek olyan figurákat köszönhetünk, mint a Süsü, Festéktüsszentő Hapci Benő vagy Oriza-Triznyák.

...
Gyerekirodalom

100 éve született a Kisvakond megálmodója, Zdeněk Miler

100 éve született Zdeněk Miler és idén 65 éves a Kisvakond, mi pedig összeszedtük, nekünk melyek voltak a legemlékezetesebb Kisvakond-pillanataink.