KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Szabó Hedda: Gizi mama és a pápa [Képalá]

Képalá |

Gizi mama Veronka nénivel minden évben elment a csíksomlyói búcsúra. Mindig a szomszéd repítette őket az ütött-kopott Daciájával a falutól Somlyóig. Az idő múlásával a mamák öregedtek, de mintha semmi más nem változott volna: a Dacia, az árusok, a kürtőskalácsillat, a szentmise; ugyanúgy az év legfontosabb eseménye. Tavaly azonban változás állt be a dolgok megbolygathatatlannak tűnő rendjében: bemondták a tévében, hogy a pápa eljön a búcsúra. Gizike mama úgy érezte, hogy a Jóisten személyesen neki küldte. A napi teendőit ugyanúgy elvégezte: főzni, takarítani, meglátogatni Laci tata sírját, beugrani Veronkához, megnézni a híradót, de ő már nem volt a régi. A ciklikusnak tűnő idő mégis haladt előre: nemsokára ő is lefekszik Laci tata mellé a temető legszebb tölgye alá. 

A búcsú napján a mamáknak esélye sem volt a szentatya közelébe kerülni a tömegben. Gizike mama az emberár hömpölygéséből tudta, hogy érkezik a pápamobil. Messze voltak és mama nem látott mást, csak egy fekete hangyákkal körülvett fehér foltot. Nemsokára elkezdődött a szentmise, de mire elértek a magyar fordításhoz, arra Veronka elfáradt, így ki kellett evickélniük a tömegből. Hazafelé csak az autó zötykölődése hallatszott. Másnap Gizi mama az újságban rögtön meglátta a pápa fotóját. Ezek után nem emlegette az esetet, ugyanúgy éldegélt tovább, ahogy azelőtt. Csak nekem mesélte el, hogy ő úgy tényleg, de igazából látta a pápát, fölötte pedig ott ült és mosolygott Gizike mamára a Jóisten.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Zsöllye Margit: A pápa örök keresztje [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Erdős Lilla: Megváltás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Geck Tamás: Embernek születtem [Képalá]

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Vicces, kalandos, klasszikus belépők a versek világába

A Szívünk rajta könyvei közül ezúttal három olyan verseskötetet választottunk, amelyeket szívesen bevinnénk az iskolába.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.