KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Szabó Hedda: Gizi mama és a pápa [Képalá]

Képalá |

Gizi mama Veronka nénivel minden évben elment a csíksomlyói búcsúra. Mindig a szomszéd repítette őket az ütött-kopott Daciájával a falutól Somlyóig. Az idő múlásával a mamák öregedtek, de mintha semmi más nem változott volna: a Dacia, az árusok, a kürtőskalácsillat, a szentmise; ugyanúgy az év legfontosabb eseménye. Tavaly azonban változás állt be a dolgok megbolygathatatlannak tűnő rendjében: bemondták a tévében, hogy a pápa eljön a búcsúra. Gizike mama úgy érezte, hogy a Jóisten személyesen neki küldte. A napi teendőit ugyanúgy elvégezte: főzni, takarítani, meglátogatni Laci tata sírját, beugrani Veronkához, megnézni a híradót, de ő már nem volt a régi. A ciklikusnak tűnő idő mégis haladt előre: nemsokára ő is lefekszik Laci tata mellé a temető legszebb tölgye alá. 

A búcsú napján a mamáknak esélye sem volt a szentatya közelébe kerülni a tömegben. Gizike mama az emberár hömpölygéséből tudta, hogy érkezik a pápamobil. Messze voltak és mama nem látott mást, csak egy fekete hangyákkal körülvett fehér foltot. Nemsokára elkezdődött a szentmise, de mire elértek a magyar fordításhoz, arra Veronka elfáradt, így ki kellett evickélniük a tömegből. Hazafelé csak az autó zötykölődése hallatszott. Másnap Gizi mama az újságban rögtön meglátta a pápa fotóját. Ezek után nem emlegette az esetet, ugyanúgy éldegélt tovább, ahogy azelőtt. Csak nekem mesélte el, hogy ő úgy tényleg, de igazából látta a pápát, fölötte pedig ott ült és mosolygott Gizike mamára a Jóisten.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Zsöllye Margit: A pápa örök keresztje [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Erdős Lilla: Megváltás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Geck Tamás: Embernek születtem [Képalá]

KARÁCSONY
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Nagy

Az író Janikovszky Éva már ott van a kamasz Kucses Éva naplójában

A Janikovszky Éva által bő nyolcvan éve vezetett füzetek most végre könyv alakban is megjelentek, a Naplóm című kötet pedig az 1938-1944 közötti időszak kamaszéveit villantja elénk.

...
Beleolvasó

Ha bárkit lemásolhatnál a világon, kit választanál?

Ronil Caine első regénye, a Lilian egy titokzatos cég körül játszódik, aminek mindenre elszánt vérprofi vezetője gazdag embereket hálóz be, hogy aztán kedvenc sztárjaik másolatait adja el nekik egy-két hétre. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Varró Dániel Diótörőjébe időnként belecsúszik a 21. század

Varró Dániel verses mesében dolgozta fel az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikust, melyhez Szegedi Katalin gondolta újra a Diótörő figuráját.

...
Nagy

Közös élettársunk: a szorongás

Az elmúlt hónapokban a szorongás a mindennapjaink része lett, de alapvetően miért szorongunk, mihez kezdhetünk vele, és milyen könyvekkel segíthetünk a gyerekeknek és a kamaszoknak a feldolgozásban? A Yelon és a Könyves Magazin közös cikkében erre keressük a választ.

...
Gyerekirodalom

Nézegess otthonról Rofusz Kinga-képeket!

Az esztergomi könyvtár a korlátozások miatt az interneten rendezi meg a meseillusztrátorok hetét, amelynek ezúttal Rofusz Kinga a meghívottja. Nézegessetek képeket az Otthonból vagy a Kapitány és Narancshalból.