KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Lisziné Nagy Andrea ‒ T. Takács Zsuzsa: Meghasonlás [Képalá]

Képalá |

Ezt kell védenie, ezt az embert, vagy ki is ez?! Isten földi helytartója? ‒ száguldoztak fejében a gondolatok.
Hitt. A jóságban, a tízparancsolatban. Így nevelte az anyja.
Ő volt az egyik kedvence a falujukban a helyi papnak. Szerette megsimogatni a fejét, segített öltözködni neki, amikor ministránsfiú lett.
Aztán egy nap, amikor egyedül voltak a sekrestyében… Akkor veszítette el a hitét. A papokban. Aztán az egyházban is.
Nem volt hajlandó többé templomba menni. A falubeliek pletykálni kezdtek. Sokan sejtették, már régóta, és hagyták, mert micsoda szégyen lett volna a falunak, ha kiderül az igazság. Őt és a családját közösítették ki.
Neki az anyja volt a „szent” ember. Levelet írt a pápának, igazságot kért, de nem kapott. Elutasította az eset kivizsgálását.
Az apja őt okolta a történtekért. Vele megbékélt, amikor a halálos ágyán zokogva kérte a bocsánatát, miután egy helybeli rokon fiú felakasztotta magát. Ministráns volt. A pap még ugyanaz.
Akkor járt újra a faluban, évtizedek múltával, mert az anyja elköltözött vele, hogy életet adhasson neki újra, máshol, ahol nincs megbélyegezve.
Rendőr lett, hogy igazságot szolgáltathasson a bántalmazottaknak.
Hirtelen mozgásra lesz figyelmes. Szeme sarkából látja, ahogy egy férfi fegyvert húz elő a zsebéből. Egy pillanatra átsuhan az agyán, hogy nem tesz semmit, de meglát egy édesanyát a karon ülő gyermekével, ahogy éppen a pápa felé tart, áldást kérve.
A merénylő és a célpont közé vetődik, s miközben testével fogja fel a lövedékeket, egy utolsó mosoly suhan át az arcán. Tudja, nem csak a pápát menti meg.
Anyja a temetés után megjelenik a pápai audiencián, hogy a pápa szemébe nézhessen. Köszönetet mondanak neki fia önfeláldozó tettéért. Könnyezve elutasítja a pápai áldást, kibotorkál a Szent Péter-bazilikából és az ajtaja előtt holtan esik össze.
Ugyanekkor a kupola tetejéről két hófehér galamb reppen fel, a mennyek irányába.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Fábián Krisztina: Testőrök között [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Bolgár Kata: Bárányom [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Szabó Hedda: Gizi mama és a pápa [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.