KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Lisziné Nagy Andrea ‒ T. Takács Zsuzsa: Meghasonlás [Képalá]

Képalá |

Ezt kell védenie, ezt az embert, vagy ki is ez?! Isten földi helytartója? ‒ száguldoztak fejében a gondolatok.
Hitt. A jóságban, a tízparancsolatban. Így nevelte az anyja.
Ő volt az egyik kedvence a falujukban a helyi papnak. Szerette megsimogatni a fejét, segített öltözködni neki, amikor ministránsfiú lett.
Aztán egy nap, amikor egyedül voltak a sekrestyében… Akkor veszítette el a hitét. A papokban. Aztán az egyházban is.
Nem volt hajlandó többé templomba menni. A falubeliek pletykálni kezdtek. Sokan sejtették, már régóta, és hagyták, mert micsoda szégyen lett volna a falunak, ha kiderül az igazság. Őt és a családját közösítették ki.
Neki az anyja volt a „szent” ember. Levelet írt a pápának, igazságot kért, de nem kapott. Elutasította az eset kivizsgálását.
Az apja őt okolta a történtekért. Vele megbékélt, amikor a halálos ágyán zokogva kérte a bocsánatát, miután egy helybeli rokon fiú felakasztotta magát. Ministráns volt. A pap még ugyanaz.
Akkor járt újra a faluban, évtizedek múltával, mert az anyja elköltözött vele, hogy életet adhasson neki újra, máshol, ahol nincs megbélyegezve.
Rendőr lett, hogy igazságot szolgáltathasson a bántalmazottaknak.
Hirtelen mozgásra lesz figyelmes. Szeme sarkából látja, ahogy egy férfi fegyvert húz elő a zsebéből. Egy pillanatra átsuhan az agyán, hogy nem tesz semmit, de meglát egy édesanyát a karon ülő gyermekével, ahogy éppen a pápa felé tart, áldást kérve.
A merénylő és a célpont közé vetődik, s miközben testével fogja fel a lövedékeket, egy utolsó mosoly suhan át az arcán. Tudja, nem csak a pápát menti meg.
Anyja a temetés után megjelenik a pápai audiencián, hogy a pápa szemébe nézhessen. Köszönetet mondanak neki fia önfeláldozó tettéért. Könnyezve elutasítja a pápai áldást, kibotorkál a Szent Péter-bazilikából és az ajtaja előtt holtan esik össze.
Ugyanekkor a kupola tetejéről két hófehér galamb reppen fel, a mennyek irányába.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Fábián Krisztina: Testőrök között [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Bolgár Kata: Bárányom [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Szabó Hedda: Gizi mama és a pápa [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Gyerekirodalom

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban

A Méhek és a Fák című képeskönyvek lengyel illusztrátora, Piotr Socha viszonylag későn kezdett könyveket rajzolni, a döntő lépés megtételében pedig egy másik könyvsiker inspirálta. Interjúnkban elárulta, mit kellett a nyomdába adás előtt átrajzolnia az egyik könyvben, és beszélt arról is, milyen tanácsokkal látná el azokat a gyerekeket, akik komolyan gondolják a rajzolást.