Simon Márton, olasz filmhét, kortárs mesélés, Vadlovak [PROGRAMAJÁNLÓ]

Simon Márton, olasz filmhét, kortárs mesélés, Vadlovak [PROGRAMAJÁNLÓ]

Irodalmi estet és gyönyörű magyar természetfilmet is találsz az eheti programajánlónkban.

sa |

Simon Márton irodalmi estje

-

“Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni” - felolvasás és beszélgetés a szerzővel. Simon Márton költő és slammernek az utóbbi tíz évben három verseskötete jelent meg: Dalok a magasföldszintről, Polaroidok és Rókák esküvője (interjúnkat itt olvashatod vele). Idén az ő válogatásában jelent meg a Helikon Zsebkönyvek sorozat 99. kötete 99 magyar vers címmel. „Simon Márton új kötetének versei intimek és zavarba ejtőek, mint a szerelem, és otthonosak, mint egy hétfői apokalipszis.” - Dunajcsik Mátyás

Mikor? november 5. 18:00 Hol? ISON

Részletek erre >>

XIX. Olasz Filmfesztivál

-

Toni Servillo fergeteges főszereplésével, az idei Velencei Filmfesztiválon több díjat nyert, a Belle Époque Nápolyában játszódó Itt én nevetek című drámával nyílik november 6-án a 19. Olasz Filmfesztivál – MittelCinemaFest a budapesti Puskin moziban. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén november 6-16. között a Puskin és a Tabán moziban egy tucat - a legújabb és legjobb - olasz alkotást, köztük több fesztiválsikert nézhet majd meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

Mikor? november 6-16. Hol? a budapesti Puskin és Tabán moziban

Részletek itt >>

A mesélés kortárs formái – A történetmondás lehetőségei óvodás- és kisiskoláskorban

-

A Vadlazac workshop második évadának negyedik eseménye a A MESÉLÉS KORTÁRS FORMÁI – A történetmondás lehetőségei óvodás- és kisiskoláskorban 2021. november 5-én, pénteken 17:00 órától kezdődik a Petőfi Irodalmi Múzeum Múzeumpedagógiai termében, és nyitott minden regisztrált érdeklődő számára. A meghívott előadók rövid prezentációját követően műhelyfoglalkozások lesznek, ahol gyakorlatias kérdésekre, módszertani fogódzókra is válaszokat kaphatnak a résztvevők.

A Vadlazac a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrumának (IGYIC) tematikus szakmai műhelysorozata, amely 2020 januárjában indult. Válogatásunkban izgalmas és újszerű, a közvéleményt foglalkoztató témák és kortárs kiadványok kerülnek a középpontba. Az IGYIC ezzel a műhelysorozatával, de további programjaival is szeretné orientálni a szakmát és a szülőket a „mit és hogyan” kérdéseiben, hogy létrejöhessenek a nagy találkozások az igényes művek és befogadóik között. Olyan műhely meghonosításán dolgozunk, amely szervesen hozzájárulhat a magyar pedagógiai gyakorlat megújításához. Kéthetente, péntekenként kerül sor ezekre az alkalmakra.

Mikor? november 5. 17:00 Hol? PIM

Részletek itt >>

Vadlovak

A lélegzetelállítóan szép Hortobágy védett területén, Pentezugban található a világ egyik legnagyobb vadló ménese. Az őshazájukban, Mongóliában a kihalás szélére került állatok fennmaradásában fontos szerepet játszik Magyarország, a vadlovak háborítatlanul élhetnek a pusztán. Ide születik meg Cseppke, a vadlócsikó, aki hamarosan már szülei vezetésével vándorol a hatalmas mocsarakkal és kis ligeterdőkkel megtört végtelen rónaságban, ahol rókákkal, sasokkal és sok más állattal élnek együtt. A körülöttük lévő lenyűgöző világ viszont távolról sem veszélytelen: a vadlovak élete folyamatos küzdelem egymással és a természeti elemekkel.

Török Zoltán előző mozifilmje, az éppen tíz évvel ezelőtt bemutatott Vad Magyarország megváltoztatta, hogy miként tekintünk a saját környezetünkre, a minket körülvevő állatokra és tájra, és bebizonyította, hogy egy magyar természetfilmnek lehet milliós nézettsége is. Török új filmje három évig készült a legfejlettebb technikákat felhasználva, a Vadlovak – Hortobágyi mese játékfilmhez hasonló történettel és látványvilággal mutatja be a vadlovak és a hortobágyi puszta izgalmas világát, úgy ahogyan azt még biztosan nem láttuk.

Mikor? november 4-től Hol? mozik

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Simon Márton: Senkivel nem beszélünk egy nyelvet, bár nagyon próbálkozunk

Negyedik, valószínűleg eddigi legszemélyesebb kötete jelent meg ma Simon Márton költőnek Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni címmel. A történet szerepéről, a megszólalás nehézségeiről, hatásokról is kérdeztük emailen a költőt.

...
Hírek

Mese címmel indít szakmai folyóiratot Boldizsár Ildikó

Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta, író és szerkesztő a hivatalos szerzői oldalán jelentette be a folyóirat megalapítását.

...
Szórakozás

Wes Anderson új filmjében leborul a New Yorker előtt

A Francia Kiadás egyszerre vizuális tombolda, fergeteges gegparádé, valamint főhajtás a francia film és az amerikai újságírás előtt. Wes Andersont bevallottan nagy kedvence, a New Yorker ihlette meg, a magazin legendás újságírói közül pedig néhányuk karakterét be is építette a filmbe.