Szűcs Krisztián, Saly Noémi és Dragomán György menüje is szerepel a a Fehérvári Irodalmi Napokon

Szeptember 23-25. között rendezik meg a Fehérvári Irodalmi Napokat. A közösségi irodalmi fesztiválon fellép többek közt Ferencz Mónika, Szűcs Krisztián és Saly Noémi, de lesz kiállítás, kocsmaszínház és irodalmi nyomdalátogatás is. 

Könyves Magazin | 2021. augusztus 31. |

Bemutatkozás

A FIN – Fehérvári Irodalmi Napok közösségi irodalmi fesztivál, amelyet 2016 után hatodszor rendeznek meg Székesfehérváron. A városban az elmúlt évtizedben több helyszínen zajlottak sikeres irodalmi sorozatok, és zajlanak ma is, a FIN célja, hogy ezeket összefogja, és egy háromnapos fesztivál keretében tárja az irodalom iránt érdeklődők elé. Az eseménysorozat alkalmat nyújt arra, hogy a város különböző kulturális színterei is bemutatkozzanak, és kapcsolatot teremtsenek a kortárs képzőművészet, a magyar és nemzetközi gasztronómiai hagyományok, a mai szubkulturális terek, a hagyományos kulturális intézmények és a kortárs irodalom között.

-

Program

A 2021-es FIN – Fehérvári Irodalmi Napokon mások mellett fellép Ferencz Mónika Junior Szépíró-díjas költő, bemutatkozik a székesfehérvári Crescendo-zenekar, fellép Szűcs Krisztián önálló szerzői estjével, bemutatják Saly Noémi Ha túléljük ezt a marhaságot című prózakötetét, megtekinthetjük Debreczeny Zoltán festőművész „keréktárlatát”, gramofonzene mellett kóstolhatjuk meg a Dragomán György Főzőskönyve alapján készült menüt, fellép Kovács Asztrik és a Grand Bleu-zenekar, elbúcsúztatjuk a KafkaBeat Kocsmaszínházat egy best of-műsorral, a fesztivált pedig Valuska László nyitja meg. Idén ismét lesz „nulladik nap” a FIN-en, ezúttal rendhagyó irodalmi nyomdalátogatást tartanak az ALTO Nyomdában Cserna-Szabó András közreműködésével. 

Partnerek

A fesztivál első számú partnerei a nézők, a helyi és országos irodalomkedvelő közösség tagjai. A FIN a Szépírók Társasága, városi közművelődési intézetek (Fejér Megyei Levéltár), vendéglátóhelyek (Petz Söröző, Paraba), helyi és környékbeli vállalkozások (Study Könyvesbolt, 972 sörfőzde, ALTO Nyomda, LogSol Kft.), helyi szervezetek (Fehérvári Heti Betevő, Garami Richárd Alapítvány) és a közönség összefogásából jön létre. Egyéni támogatóik az Adjukössze.hu adománygyűjtő portálon keresztül, illetve támogatói jegyek megvásárlásával segítették a fesztivált. A FIN – Fehérvári Irodalmi Napok arculatának megtervezésével Varga Gábor Farkas, a nyomdai munkákkal pedig az ALTO Nyomda támogatja a fesztivál megvalósulását.

Szervezet

A Fehérvári Irodalmi Napok 2018-tól a Garami Richárd Alapítvány szervezésében valósul meg. Az öt évvel ezelőtt elhunyt képzőművész állandó, aktív és formáló szereplője volt a székesfehérvári kulturális életnek, számos városi esemény, képzőművészeti akció és kulturális program kapcsolódik össze a nevével. Az emlékét és hagyatékát őrző alapítvány a közösségi irodalmi fesztivál szervezésével és lebonyolításával ezt a hagyományt folytatja, hogy Garami Richárd neve a képzőművészet mellett a kulturális programok világában is fennmaradjon.

Támogatás

Elindult a FIN – Fehérvári Irodalmi Napok adománygyűjtő kampánya. A szervezők azt kérik, a lehetőségeitekhez mérten támogassátok a FIN megvalósulását, hogy továbbra is független, minőségi és valóban közösségi fesztivál maradhasson. Adománygyűjtő bankszámla: Garami Richárd Alapítvány / 16200247-10005752

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mécs Anna és Simon Márton is fellép a Fehérvári Irodalmi Napokon

Szeptember 24-26. között rendezik meg a Fehérvári Irodalmi Napokat. A közösségi irodalmi fesztiválon fellép többek közt Mécs Anna és Simon Márton is, a rendezvényt Karafiáth Orsolya nyitja meg. 

...
Hírek

Segíts, nélküled nem lesz Fehérvári Irodalmi Napok!

Adományokat gyűjtenek a Fehérvári Irodalmi Napok megvalósításához, amelyet idén szeptember 24-26. között rendeznének meg. A fesztivál vendége lenne többek közt Bereményi Géza, Karafiáth Orsolya és Mécs Anna is. Adományozni ezen az oldalon lehet. 

...
Hírek

Ezekkel az újdonságokkal készülnek a kiadók a Könyvhétre

Szeptember 2-án megnyitja kapuit a 92. Ünnepi Könyvhét, amelyre idén is rengeteg új könyvvel készülnek a kiadók.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Nagy

Daróczi Ágnes: A roma fiatalok oktatása nem Magyarország legelemibb érdeke?

Milyen volt elsőnek lenni? Ki és hogyan képviseli a romákat? Mi történik a romani nyelvvel? Életút-kötete kapcsán többek között ezekről is beszélgettünk Daróczi Ágnessel, a roma mozgalmak egyik úttörő alakjával.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

...
Vass Norbert

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...
Sándor Anna

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...
Nagy

Miért hasonlítanak a roma mesék a kortárs versekre?

Hogyan mozgatnak meg egy kortárs költőt a roma mesék? Miben fedez fel hasonlóságot az archaikus történetek és generációja meghatározó irodalmi témái között? És miképpen válik a mesékből költészet? Veszprémi Szilveszter cikkében a Vijjogók munkacímű verseskötetéről mesél.