Mi történik, ha a gasztronómiai és a filmes érdeklődés találkozik? Ha a gasztrós oldalon dolgozol, akkor stratégiai pontokon megállított sorozatokban próbálod silabizálni a polcon látható szakácskönyveket. Ha pedig az egyenlet másik oldalán állsz, impozáns és hihető személyes könyvespolcot hozol össze egy kitalált séfnek. A mackó című sorozat nemrég tért vissza a negyedik évadával, a Food&Wine szakírói pedig fáradtságot nem kímélve pásztázták a széria epizódjait, hogy kiderítsék, milyen valós szakácskönyveket rejtettek el a díszletben.
Mutasd a könyvespolcodat, megmondom, ki vagy!
A sorozat főszereplőjének számos zavaró szokása van, például semmilyen látható rendezési elvet nem követ a könyvespolca, ahogy arra a cikk szerzője döbbenten rámutat.
De mit is várhatunk valakitől, akinek nincs függöny a lakásában, de 1400 dolláros kése van csak a halakhoz. A gasztro-szakírók megmutatják, hogy építhető fel egy fiktív személyiséget tükröző könyvgyűjtemény.
Cookbook shelf from S2 Ep8 “Bolognese.”
byu/Intrepid_Surround460 inTheBear
A sorozat főszereplője, Carmy feltehetően könyveken keresztük kezdett el ismerkedni a főzéssel, ahogy sok kezdő szakács. Az egyik alsó polcon az amerikai The Culinary Institute of America nevű magán gasztróiskola tankönyve fedezhető fel. Vélhetően náluk is tanult. Az újságírócsapat az egyik könyvből két példányt is talált, és napokat töltöttek el, hogy rájöjjenek, miért van meg duplán Edward Lee Smoke & Pickles. Elvetve azt, hogy csak a díszletezők hibáztak, arra jutottak, hogy ez is Carmy nagylelkűségét mutatja, annak a jele, hogy szívesen kölcsönadja a dolgait, késeket vagy könyveket egyaránt.
A cikkben időrendbe állítva listázták a szakácskönyveket az 1940-es évektől egészen napjainkig.
Ezeknek sajnos csak egy töredéke jelent meg magyarul és még kevesebb elérhető jelenleg is, utóbbiak közül azonban mutatunk párat. A teljes lista itt érhető el.
Maguk a könyvek
A legrégebbi kötetek az 1940-es évekből valók és a francia konyha meghatározó alakjának, Escoffier-nek az angolra fordított receptjeit tartalmazza (Escoffier: Le Guide Culinaire: the First Complete Translation Into English: the Complete Guide to the Art of Modern Cookery — H.L. Cracknell and R.J. Kauffmann). A legendás francia receptjeit egy másik , 1969-es kiadásban is megvette Carmy a könyvespolca tanúsága szerint (The Escoffier Cookbook and Guide to the Fine Art of Cookery: For Connoisseurs, Chefs, Epicures Complete With 2973 Recipes — Auguste Escoffier). Sajnos ennek nem bukkantunk a nyomára magyarul, azonban nemrég jelent meg Escoffier életét, munkásságát és néhány receptjét is bemutató kötet.
A kötet Agatha Christie és Auguste Escoffier párhuzamos gasztroéletrajza. A krimi királynőjének könyveiből ismert világ egy ma is átélhető, kézzelfogható darabját jelenthetik a korabeli ételek. Ezek elkészítésében segítenek a szakácskirály legendás receptjei. A jégből faragott hattyúban feltálalt Pêche Melba feltalálója hál'istennek nemcsak szarvasgombára, tegnapról maradt homárra és fürjekre talált ki ételeket, így nekünk is van reményünk elkészíteni párat.
Chad Robertson Elisabeth Prueitt: Tartine - Péksütemények és desszertek a világ leghíresebb pékségéből
A San Franciscó-i Tartine pékség több mint 120 receptjét találhatják az olvasók ebben a kötetben. A fotókkal illusztrált péksütemények piték, aprósütemények, ünnepi desszertek teljes kiőrlésű és gluténmentes változatokban is megtalálhatóak. A világhírű pékség izgalmas, új hozzávalókkal és technológiákkal dolgozik, emellett megtanítja az alapokat is, a cukrászkrémtől a tökéletes omlós tészta elkészítéséig.
Samin Nosrat: Só, zsír, sav, hő - A jó főzés négy eleme
Norsattól egy gyűjteményes kötete szerepel az eredeti listán, itthon azonban ez a könyve érhető el jelenleg. Samin Nosrat amerikai séf és gasztronómiai író - egyesek szerint "a következő Julia Child" - 2000 óta foglalkozik hivatásszerűen főzéssel. 2017-ben megjelent Só, zsír, sav, hő című első könyvét, melyen 14 évig dolgozott, számos díjjal jutalmazták, a Times Az év szakácskönyvének választotta. A belőle készült négyrészes sorozat a Netflixen látható.
Josh Niland: Hal, mindenestül
Josh Niland, ausztrál szakács, a tengeri halak világszerte elismert szakértője a halak elkészítésének forradalmian újszerű látásmódját mutatja be. A neves séf mindent megkérdőjelez, amit eddig tudni véltünk a beszerzéstől kezdve a feldolgozáson, a száraz érlelésen, a sóval pácoláson át egészen a legjobb, ropogós serpenyős hal sütéséig. A hatvan receptet tartalmazó könyv kezdőtől a haladóig mindenkinek tartogat elkészíthető ételeket.
Michel Roux: Tésztavarázs - Sósan és édesen
A három Michelin csillaggal rendelkező csúcsséf, Michel Roux tudása a klasszikus francia iskolában csiszolódott, és több mint 30 évnyi tapasztalattal és óriási gyakorlattal rendelkezik a tésztakészítés terén. Ebben a gyűjteményben csupa könnyen elsajátítható recept található. Minden klasszikus tésztareceptet a lehető legegyszerűbben mutat be. Minden fejezet egy meghatározott tésztafélére épül és ennek az alaptésztának az elkészítési technikáját lépésről lépésre mutatja be.
Anthony Bourdain: A konyhafőnök vallomásai
Anthony Bourdain világszerte bestsellerré vált könyve egyszerre vendéglátó-ipari oknyomozás, önéletrajz, krimi és receptkönyv. Hogy mi is ez a könyv? Háromszázhetven oldalnyi professzionális szakácsművészet, káromkodás, tesztoszteron és narkó. Kalandfilm konyháról konyhára. Túlélőkalauz étterembe járóknak.
Yotam Ottolenghi Ramael Scully: Nopi szakácskönyv
Yotam Ottolenghi világszerte ünnepelt izraeli-brit séf londoni delikáteszüzletei mellett 2011-ben nyitotta meg a Sohóban a NOPI éttermet, amely rövid idő alatt a brit főváros kultikus helye lett. Szakácsművészetében felismerhetők izraeli gyökerei, éttermében a maláj-ausztrál Ramael Scully konyhafőnökkel együtt alkotják meg a rafinált és ízletes, keleti és ázsiai hatásokról árulkodó recepteket.
A könyv több mint 100 receptet mutat be az étterem konyhájából a csípős-savanykás görögdinnyelevestől a sütőtök gyömbéres paradicsomon és zöld citromos joghurton át a mogyorós sörvajjal, vörös quinoával és gombával elkészített sült kacsamellig, vagy épp a szumákos Martiniig.