Pinokkió, Vígszínház. Fotó: Dömölky Dániel

Don Quijote, Zsömle, Pinokkió, Sena és a többiek [PROGRAMAJÁNLÓ]

Az év utolsó programajánlójába igyekeztünk belesűríteni mindent egészen különböző műfajú filmektől és kiállításoktól kezdve koncerteken át olyan előadásokig, amelyekkel kikapcsolódhatunk az év végén.

Nyitókép: Dömölky Dániel

ki | 2023. december 21. |

Don Quijote Nurejevvel

-

A Diótörő helyett ajánlunk inkább egy legendás balettfilmet, a Don Quijotét, ami egyes kritikusok szerint a valaha készült legjobb táncfilm. 1973-ban a pályája csúcsán lévő Rudolf Nurejev főszereplésével, az Ausztrál Balett közreműködésével forgatták egy ausztrál repülőtéri hangárban, operatőre a 2001: Űrodüsszeiából ismert Geoffrey Unsworth volt. Az eredeti bemutató 50. évfordulója alkalmából digitálisan restaurált képpel és újra rögzített szimfonikus zenekari hangzással látható a film.

Hol? Uránia Mikor? Dec . 23. 14:00 Részletek ITT.

Mohos Zsófia: Akik a képből mindig kiesnek 

-

Mohos Zsófia fotográfus évek óta visszajár néhány faluba, hogy megörökítse a paraszti életmód és kultúra utolsó nyomait, képviselőit, többek között azokat az asszonyokat, akik még népviseletben járnak. Ezen a kiállításon hat képes történet látható tőle Palócföldről („Görbeországból”) és a Vajdaságból, és ezeknek a fotóknak a nagy részét korábban még sehol nem mutatta be. 

Hol? Aranytíz Kultúrház Mikor? Jan 31-ig. Részletek ITT.

Pinokkió 

-Pinokkió, Vígszínház, fotó: Dömölky Dániel

Carlo Collodi meséjéből nagyszabású színházi előadás készült, melynek december 9-én volt az ősbemutatója. A zenét és szöveget Presser Gábornak és Sztevanovity Dusánnak köszönhetjük, a rendező pedig a színészként is ismert Keresztes Tamás. Ez az új változat arra törekszik, hogy a bájos Disney-verzióhoz képest minél többet megmutasson az eredeti történet csapongó fantáziájából, játékosságából és humorából, és az egész családot magával ragadja. 

Hol? Vígszínház Mikor? Több időpontban. Részletek ITT.

Sena Dagadub

-

Sena Dagadu pontosan 20 évvel ezelőtt ragadott először mikrofont. Ez a műsor az énekesnő meditatív, spirituális arcát mutatja meg új formációjával, a Sena Dagadubbal. A jamaikai dub, a dzsesszfuvola és Sena füstös hangja egyedi hangulatot teremt: nem siet sehova, egyszerre változatos, mégis repetatív, megmutatja, hogy érdemes néha lelassulni. Igyekszik elrugaszkodni a három perces dalok sémájától és szabadon engedni a zenét.

Hol? Turbina Mikor? Dec. 28. 20:00 Részletek ITT.

Téli Fekete Zaj

-

A 2024-ben már 15. jubileumára készülő alternatív, poszt-punk és kísérleti zenei fesztivál, a Fekete Zaj egynapos téli kiadással jelentkezik, ami a szervezők ígérete szerint a szokásosnál is sötétebb lesz. Fellép a Vágtázó Halottkémek, a The Devil's Trade, a Pozvakowski, a szlovákiai The Last Days of Jesus és Orkrist, a Stoneblood, az Olaszországból érkező Kill Your Boyfriend, a Soviet Monday, a Deley, a SOLKYM és DJ Kraak.

Hol? Dürer Kert Mikor? Dec. 29. 18:00 Részletek ITT.

Hotel Apátia - Litera előszilveszter

-

Huszonegyedszer is Litera előszilveszter a Trafóban. Ezúttal egy elképzelt hotelbe invitálják a közönséget, ahol megismerkedhetnek a szálló vendégeivel (Babarczy Eszter, Egressy Zoltán, Kemény István, Kiss Tibor Noé, Láng Orsolya, Terék Anna és Vonnák Diána). Ki tudja, mióta laknak már itt, honnan jöttek, és miért tűnik úgy, mintha soha többé nem akarnának elmenni innen. A hotel recepciósa és egyben mindenese (Tóth Barnabás) végiglátogatja a szobákat, a hét vendég pedig elmeséli saját történetét. Szaxofonon kísér Dresch Mihály.

Hol? Trafó Mikor? Dec. 30. 20:00 Részletek ITT.

Françoise Gilot: Felszálló főnix

-Francoise Gilot

A nyáron 98 éves koráában elhunyt Françoise Gilot-t sokan talán csak Picasso egyik élettársaként ismerik, kapcsolatukról Életem Picassóval címmel memoárt is írt. Gilot azonban saját jogán is kiemelkedő figura, nyolc évtizedes festészeti munkássága mellett művészelméleti könyveket írt, verseskötetet publikált és illusztrált, tanított egyetemen. Műveinek letisztultsága, eleganciája, formai szilárdsága, lüktető színei, dinamizmusa, szellemes motívumai és mitikus szimbólumai egy teljesen önazonos, sokrétegű személyiség kivetülései. Ez a retrospektív kiállítás a legátfogóbb, amit Európában valaha rendeztek a munkáiból, a korai művektől az életmű kései szakaszáig felvonultatja Gilot főbb korszakait, témáit és sorozatait. 

Hol? Műcsarnok Mikor? Feb. 4-ig. Részletek ITT.

A24+Mozinet Filmfesztivál

Az A24 az egyik legjelentősebb amerikai független filmgyártó és -forgalmazó vállalat, ezen a minifesztiválon három új, illetve egy tavasszal hazánkban már bemutatott filmjüket lehet megnézni. Az új filmek a Vaskarom, mely a Von Erich pankrációdinasztia drámai sztoriját dolgozza fel (nem mellesleg Erdély Mátyás volt az operatőre); az Álmaid hőse című vígjáték-horror, melyben Nicolas Cage élete egyik legjobb alakítását nyújtja a hirtelen tömegek álmaiban feltűnő, jelentéktelen professzorként; a harmadik pedig az Előző életek, egy kritikus- és közönségkedvenc romantikus dráma, ami az életre szóló döntésekről, kihagyott lehetőségekről és az igaz szerelemről szól.

Hol? Toldi Mozi Mikor? Jan. 4-7. Részletek ITT.

Krasznahorkai, Zsömle és Máté Gábor

-

Sokan várjuk Krasznahorkai László új regényét, melynek címe Zsömle odavan. A kötet a szerző születésnapján, január 5-én jelenik meg, ebből olvas majd fel Máté Gábor színművész. A cselekmény röviden: a 91 éves Kada Józsi bácsi hiába tett meg sok mindent azért, hogy eltűnjön a világ szeme elől, egy meg nem nevezett magyar faluban mégis megtalálják követői. Kadának vérében van az inkognitó, családja már több évszázada tartja titokban eredetét, és egyelőre ő se szeretné nagydobra verni, hogy a nyugdíjas villanyszerelő IV. Béla és Dzsingisz kán leszármazottjaként Árpád-házi I. József néven tarthatna igényt a magyar trónra.

Hol? Magvető Café  Mikor? Jan. 9. 17:00 Részletek ITT.

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

Macskás videót streamelt a NASA, szigorúan tudományos céllal

A 15 másodperc hosszúságú videó több mint 30 millió kilométerről érkezett vissza a Földre. A felvétel, amin Taters macska kergeti a lézerfényt, mérföldkövet jelent az űrkutatás számára. Könyvek hírek mellé.

...
Podcast

A holló egy giccsbe hajló legenda, de a kamaszkorunkat idézi

James O’Barr képregénye kultikussá vált alapmű, magyarul mégis csak 30 éves késéssel jelent meg. Juhász Viktorral, a kötet fordítójával beszélgettünk. Podcast.

...
Könyves Advent

Tolsztoj klasszikusa, argentin szellemek, '68 káosza – 9 világirodalmi kötet karácsonyra

Orosz, szlovák, angol, francia, japán, holland, örmény és svájci regények, novelláskötetek közül válogattunk. Még nem késő beszerezni őket ajándékba. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Hírek

Új Bukowski-novelláskötet jelenik meg magyarul

...
Szórakozás

Megvan, mikor érkezik az új Harry Potter sorozat és a Trónok harca második spinoffja

...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

...
Panodyssey

Sandra-Tóth Renáta: Konstanciák / Kvintesszencia / Fölösleges vegyérték

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

...
Hírek

A Watchmen színezője és a Sárkányok háza színésze is itt lesz a Budapest Comic Conon

...
Szórakozás

„Én vagyok a Marvel-Jézus” – itt a Deadpool & Rozsomák szinkronos előzetese

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Nagy

Szabad ember volt és nagy író – Erich Kästner 125

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

...

Áfra János: Egy megható vers csak terápia, a szépirodalom ott indul, ahol a nyelv uralkodni kezd