Macskás videót streamelt a NASA, szigorúan tudományos céllal
sa

Macskás videót streamelt a NASA, szigorúan tudományos céllal

taters macska videó űrkutatás nasa könyvek hírek mellé

A 15 másodperc hosszúságú videó több mint 30 millió kilométerről érkezett vissza a Földre. A felvétel, amin Taters macska kergeti a lézerfényt, mérföldkövet jelent az űrkutatás számára. Könyvek hírek mellé.

Taters az egyik NASA-dolgozó macskája, és ő maga nem járt az űrben, a róla készült felvétel viszont igen, utóbbit a Psyché nevű aszteroida-szondára töltötték fel. A szondát aztán októberben indították 3,5 milliárd kilométeres útjára a Psyché 16 aszteroida felé, írja a hvg.hu a CBC News nyomán.

A videóval a Deep Space Optical Communications kommunikációs rendszert tesztelték, ami remélhetőleg nagy sávszélességű videókat, illetve egyéb adatokat továbbíthat majd a jövőben, például marsi űrmissziók során.

Aminek most nagy jelentősége van, hogy a távolság ellenére a videó mindössze 101 másodperc alatt érte el a Földet lézeres közvetítéssel, sőt lassabban jutott az obszervatóriumtól a NASA-hoz az interneten keresztül, mint az űrből a Földig.

A hír mellé az alábbi köteteket ajánljuk:

Andrew Cohen Brian Cox: A bolygók élete - Naprendszerünk bolygóiról

ANDREW COHEN, BRIAN COX
A bolygók élete - Naprendszerünk bolygóiról
Ford. Both Előd, Akkord, 2023, 288 oldal
-

A Merkúrt a közeli Nap forrósága árasztja el.A Vénuszt mindent felperzselő légköre teszi lakhatatlanná. A Mars, a vörös bolygó elvesztette légkörét, ezért elsivatagosodott. A Jupitert - hiába kétszer akkora, mint az összes többi bolygó együtt - főleg gázok alkotják, akárcsak a Naprendszer ékkövét, a gyönyörű Szaturnuszt. Az oldalán forgó Uránusz és a hideg, sötét Neptunusz két kisebb gázóriás, a Plútó, az egyik törpebolygó pedig fagyos sziklatömb. Minél alaposabban megismerjük égi szomszédainkat, annál hihetetlenebb saját létezésünk, és annál értékesebbnek látjuk saját kék bolygónkat. A könyvbe itt beleolvashatsz:

A Vénuszt ősi óceánok borították, de hová tűnt róla a víz?
A Vénuszt ősi óceánok borították, de hová tűnt róla a víz?
Tovább olvasok

Jorge Cham, Daniel Whiteson: Az Univerzum - Gyakran ismételt kérdések és válaszok - A Halvány lila gőzünk sincs szerzőitől

Jorge Cham, Daniel Whiteson
Az Univerzum - Gyakran ismételt kérdések és válaszok - A Halvány lila gőzünk sincs szerzőitől
Ford. Kovács József, Európa, 2023, 315 oldal
-

Mindenkinek vannak kérdései – ettől vagyunk emberek. Fajunk egyedeiként sok mindenben nem értünk egyet egymással, egy dolog azonban egészen biztosan közös bennünk: a tudni akarás. Mindannyian kíváncsiak vagyunk, és mélyen legbelül ugyanazok a kérdések foglalkoztatnak bennünket. Érdekel minket, hogy miért nincs visszaút az időben, van-e belőlünk másik valahol, hogy micsoda a tér és a nehézkedés. A válaszok itt vannak, ebben a kötetben. Jorge Cham, a kutatóból lett karikaturista és Daniel Whiteson fizikaprofesszor mesterei a tanításnak: úgy magyarázzák el a tudományos eredményeket (vagy azok hiányát), hogy mindenki érti. Akárcsak előző könyvük, a Halványlila gőzünk sincs: Tutikalauz az ismeretlen Univerzumhoz lapjain, most is röviden, szórakoztatóan és rengeteg vicces rajzzal illusztrálva lebbentik fel a fátylat a testünket alkotó részecskékről, a legtávolabbi galaxisokról és mindarról, ami a kettő között van. Akinek kérdése van az Univerzummal kapcsolatban, az itt megtalálja a válaszokat. Megtudjuk, miért nem tudunk teleportálni és hogy építhetünk-e térhajtóművet, hogy meddig él a Föld és meddig a Nap.