A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

„A filmművészetet otthagyta a zenéért, a zenét otthagyta a költészetért, aztán mindent otthagyott velünk együtt valami másért, amiről mi még nem tudunk” ‒ olvassuk A zenének vége című, Jim Morrison verseit és dalszövegeit Földes László, azaz Hobo fordításában közlő kötet fülszövegében. Az 1943. december 8-án, épp 80 éve született Morrisont mondták költőnek és bűnösnek, sámánnak és alkoholbetegnek is. Pszichedéliával átitatott, sötéten sistergő lírai dalai mintha időtlen máglyák lennének, amiket valaki az óceánpart fehér homokjában hagyott.

Flickr / julio zeppelin

Vass Norbert | 2023. december 08. |

James Douglas Morrison a Florida állambeli Melbourne-ben született két évvel és egy nappal a Pearl Harbort ért japán támadás után, és mivel az édesapja a haditengerészet kötelékében harcolta végig a második világháborút, jobbára az anyai nagyszüleinél töltötte az első éveit.

A legtöbb róla szóló írás említi azt a Albuquerque és Santa Fé közötti autóutat, mely során a kis Jimmy szemtanúja volt, hogy egy személygépkocsi és egy amerikai őslakos idénymunkásokat szállító teherautó karambolozott. Stephen Davis Jim Morrison élete, legendája, halála című kötetében a címszereplő így idézi fel az esetet: „Ott vagyok én, az a kis gyerek… és a gyerek, tudod, olyan, mint ez a virág, a feje minden szellőtől megrebben. De ahogy most visszagondolok, az a benyomásom, hogy akkor az egyik indián lelke vagy akár többüké bebújt a fejembe”. A sivatagi sztrádán heverő holttestek emlékét Morrison megidézi az An American Prayer című lemez Dawn's Highway című dalának szövegében is.

Az introvertált, magányos és elismerésre vágyó fiúként leírt Jim középiskolás korában ismerkedett meg a beatnemzedék nagyjaival. Jack Kerouac, William S. Burroughs és Allen Ginsberg művei egyaránt fontos hatást gyakoroltak rá, akárcsak Baudelaire, Camus vagy Nabokov könyvei. Ám miközben Nietzschét olvasott, a legnagyobb bálványa mégis Elvis Presley maradt. A szülei által neki szánt haditengerészeti akadémia tehát a lehető legtávolabb állt a terveitől, ezért az 1947 óta admirálisi rangban szolgáló

édesapjához fűződő viszonya kifejezetten fagyosnak volt mondható.

A családjának hátat fordító Morrison a Floridai Állami Egyetemen színháztörténetet, retorikát és díszlettervezést hallgatott, közben pedig falta Orwell, Jung és Huxley műveit, valamint a francia újhullámos filmeket. Az talán kevésbé köztudott, hogy 1964-ben, a UCLA-n folytatott filmes tanulmányai finanszírozása érdekében az egyetemen könyvtárosként dolgozott.

Meglehet, épp egy eseménytelen olvasótermi délutánon vette a kezébe Timothy Leary a tudat kitágítását kutató írásait, és attól fogva előszeretettel kísérletezett LSD-vel és meszkalinnal is. Ugyancsak az egyetemi évek alatt barátkozott össze Raymond Daniel Manzarekkel, aki egy feldolgozásbandában játszott akkoriban. A Venice Beach-i tengerparton Morrison elszavalta neki a legjobbnak gondolt költeményeit, ezt követően pedig immár kettesben nyitogatták egyre gyakrabban az érzékelés ajtajait.

Ray Manzarek lett ugyanis annak a Doors nevű bandának a billentyűse, amely hat sorlemezt jelentetett meg, amelynek mára már könyvtárnyi irodalma van, a populáris kultúrára tett hatása elmondhatatlanul nagy, és aminek Aldous Huxley The Doors of Perception (magyarul Az érzékelés kapui) című, 1954-es könyvéből származik a neve.

A találkozásaik alkalmával Szophkolész Oidipusz királyát előszeretettel emlegető, aztán a The Endben a saját adaptációját is elkészítő Morrison alighanem teljesen felvillanyozódott, amikor kiderült, hogy a görög tragédiaíró egy másik hőséről elnevezett Elektra Records kínál lemezszerződést nekik.

Az együttes szárnyalása azonban ikaroszinak mondható, mert a média által „Lord Byron és Szophoklész reinkarnációjaként” üdvözölt Morrison már az első album felvételeit követően megbízhatatlanul viselkedett a koncertkörutakon.

-

A Doors tagjai 1966-ban. Forrás: Wikipedia

1968-ban két biztos jele is volt annak, hogy a Doors a csúcsra ért: jegyeket rendelt a fellépéseikre Mick Jagger, az FBI pedig külön aktát nyitott nekik. Jim Morrisont azonban, akinek a színpadi jelenléte mindig szuggesztív volt, ám előre sosem kiszámítható, egyre inkább közeledett a költészet felé. 1968-ban ugyanis, The Lords és The New Creatures címmel két versgyűjteményt is kiadott. Utóbbiban egy, a közönség által felkent, szempillantás alatt ünnepelt hőssé vált híresség lelkivilágában bekövetkező változásokra fókuszált. Ray Manzarek memoárjaiban azt olvassuk,

ez a kötet valójában Jim meg nem hallott segélykiáltása volt.

Minden nagyon gyorsan történt. Morrison a közönségével és a zenésztársaival is összeveszett, illetve napról napra súlyosbodott az alkohol- és a kokainfüggősége is. Nehéz ma már felgöngyölíteni, mi volt az ok, mi az okozat, az viszont kétségtelen, hogy a húszas éveinek közepén járó előadóra hatalmas nyomás nehezedett. Számos apasági kereset ügye volt, egy 1969. március 1-jén, Miamiban adott koncert után pedig közszeméremsértés vádjával idézték bíróság elé.

-

Jim Morrison Dade megyében készített mug shotja. Forrás: Wikipedia

Morrison 1970. december 12-én, New Orleansban állt utoljára színpadon. A Light My Fire alatt előbb erőtlenül a mikrofonba kapaszkodott, aztán a dobemelvényre ült, majd miután John Densmore megpróbálta rávenni, hogy énekeljen tovább, a mikrofonállvánnyal rongálni kezdte a színpadot,

aztán fáradtan a testőre nyakába borult, és sírva fakadt.

Mivel a büntetőügye nem zárult le, és Damoklész kardjaként lógott a feje fölött az esetleges börtönbüntetés, ügyvédje tanácsára elhagyta az Egyesült Államokat. Ám nemcsak az Arthur Rimbaud iránti rajongása okán választotta Párizst, hanem amiatt is, mert Franciaországnak akkoriban nem volt kiadatási egyezménye az USÁ-val. A barátnőjével, Pamela Coursonnal a Rue de Beautreillis 17. alatt bérelt lakást, és az írásnak szentelte a napjait.

-

Jim Morrison párizsi albérletének épülete. Forrás: Wikipedia

Életének utolsó, Franciaországban töltött időszaka alatt keletkeztek azok a Paris Journal néven hivatkozott, versekből, naplóbejegyzésekből és forgatókönyv-ötletekből álló szövegek, amiknek a kézzel írt eredetije egy aukción kelt el, az örökösök pedig nem járultak hozzá a fakszimile közléshez. Pedig ‒ olvassuk az ujkoron – ezek a függőség pokláról és a halál állandó közelségéről szóló költemények Jim Morrison stilisztikailag legkiérleltebb, ugyanakkor legszomorúbb versei.

Jim Morrison 1971. július 3-án, huszonhét évesen vesztette életét. A halálával kapcsolatban számos legenda szárnyra kapott, a pár évvel később heroin-túladagolásban elhunyt Pamela Courson változata szerint ő talált rá, a lakásuk fürdőkádjában, a hivatalos jelentés szerint pedig szívroham végzett vele.

A párizsi Père Lachaise temetőben temették el Morrisont, sírja a mai napig a rajongók zarándokhelye.

Itt írt például egy róla szóló verset Hobo is, aki három nagylemezt, két fordításkötetet és két előadóestet szánt Jim Morrison munkásságának hazai bemutatására, és már az első, 1978-as koncertjén játszotta a Doors dalait.

Magyar nyelven először alighanem az Újvidéken megjelent Új Symposion 1968 / 4. számában lehetett olvasni Jim Morrison-dalszöveget. Mike Sweeny a Költészet a protest után ‒ modern song című, Olga Božić fordításában közölt szövege a The End alapos elemzését adja, és többek között Yeatshez hasonlítja Morrison költészetét.

A Hungaroton 1987-ban jelentette meg a Magyar Rádió 6-os stúdiójában rögzített, Póka Egon által áthangszerelt felvételekből álló, Hobo fordította dalszövegekkel megszólaló, Morrison előtt tisztelgő Vándor az úton című hatodik Hobo Blues Band-nagylemezt.

Az Amerikai ima című, ugyancsak Hobo fordításait tartalmazó Morrison dalszöveg-antológia 1993-ban látott napvilágot, 1999-ben pedig A zenének vége címmel érkezett az a kötet, aminek a fülszövegét idéztük a cikk elején.

Forrás: Classic Rockers, Far Out, San Diego Troubadour, Rockmine, Újkor.hu,

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Allen Ginsberg, az első virággyermek

...
Általános cikkek

Napi írók: Ginsberg, Whalen és Burroughs

...
Hírek

Hallgasd meg Kerouac előadásában az Útont!

Az ötvenes években Jack Kerouac felolvasott egy részt az Útonból. Az elveszettnek hitt felvétel sok évi lappangás után a kilencvenes években került elő.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.