Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

A kedvenc könyveink olvasása már önmagában is elég kellemes kikapcsolódást jelenthet számunkra. Azonban ha valóban az olvasás szerelmesei vagyunk, sok mindent tehetünk érte, hogy fokozzuk ezt az élményt. Nézzük meg tehát, hogyan lehet kihozni az olvasásból a maximumot. Íme, néhány trükk, ami valóban feldobhatja mindannyiunk kedvenc kikapcsolódását.

Promóció |

Könyvtárszoba alacsony költségvetésből?

Egy saját könyvtár bizonyára minden könyvimádó vágyai között szerepel. A legtöbben azonban nem rendelkeznek megfelelő költségvetéssel és hellyel annak kialakításhoz. Nem érdemes azonban elkeseredni, hiszen egy kis kreativitással egészen jó alternatíváink lehetnek. Példának okáért egy olvasó sarkot szinte bárki kialakíthat magának a lakásban. Azonban itt sem érdemes lejjebb adni az igényeinket, mint amik egy külön könyvtárszoba esetében felmerülnének. Szerezzünk be bátran mindent amire vágyunk álmaink könyvtárában. A könyvespolcok, az íróasztalok és székek – vagy akár babzsákfotelek –, sőt még az automata kávéfőző is bekerülhet a lakás elkülönített részére, ami majd a saját könyvtárunkként szolgál. Egy nagyobb paraván segítségével pedig egészen jól leválaszthatjuk azt a lakóhelyiség többi részéről.

Elektronikus könyvek újragondolva

Manapság egyre többen fordulnak az e-book-ok világa felé. Ez nem is csoda, hiszen jóval költséghatékonyabb megoldást jelentenek a kedvenc műveink beszerzésére. Persze a régi kötetek tapintásának érzését ezek sosem adhatják vissza, de mégiscsak tehetünk ezért valamit. A modern e-book olvasókhoz járó fedeles tokok kinyitva nagyon jól imitálják azt az érzést, mikor egy valódi könyvet tartunk a kezünkben. Nagyon sokan nem is gondoltak még rá, de egy bőrdíszműves vagy könyvkötő akár valódi könyvvé is változtathatja kedvenc e-book olvasónk tokját. Így arra rápillantva valóban egy könyv kacsint majd vissza ránk – mindezt pedig fillérekből kivitelezhetjük. Sokkal izgalmasabb lehet így olvasni kedvenc könyveink elektronikus másolatait, tehát feltétlen megéri adunk egy esélyt ennek. Ráadásul még ajándék gyanánt is nagyszerű ötlet lehet az olvasást kedvelő szeretteink vagy barátaink részére.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

Hírek
...
Hírek

Kenedi János: Vigyáztam Tarra, mint a hímes tojásra

...
Panodyssey

Fancsali Kinga: napirendi pont / medúza

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Kiss Noémi és Péntek Orsolya a Békés Pál-díj nyertesei

...
Podcast

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...
Hírek

Agatha Christie regényeit is átdolgozzák a potenciálisan sértő megjegyzések miatt

...
Zöld

Elhunyt Clause Lorius francia kutató, a klímaváltozás egyik első felfedezője

...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?