KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat) képalá capa_központ mohai_balázs pályázat

Titkosné Czakó Anikó: Üsseteeeek!!!!! [Képalá]

Képalá |

Robi tizenkét éves volt, mikor apukája szívrohamban meghalt.

Éppen az iskolából ment haza, amikor édesanyja elément. Ki voltak sírva a szemei, teste megtört volt, hangja erőtlen. Megállt előtte és tétován annyit mondott, „Apa nem jön haza többé”.
Majd hazáig szótlanul bandukoltak.

Onnantól Ő volt a férfi a háznál. Minden reggel megetette az állatokat, iskola után pedig kitakarította őket. Begyűjtötte a takarmányt, szénáért ment az állatoknak, tűzifát hasogatott, hogy édesanyja és húga ne fázzon. Hetek alatt férfivá lett.

Már mindennek több, mint tíz éve.

Míg kortársai megélték a fiatalkor élményeit, addig ő a munkától fáradtan került ágyba minden este. Teste inas volt, tenyere kérges a sok munkától.

Idén tavasszal édesanyja fogyni kezdett és legyengült. „Találtak a mellemben egy daganatot” –mondta egyik este. Robi teste hirtelen elzsibbadt, kiszállt belőle az erő. Még nem tudta, hogy ez mit jelent, de gondolta, hogy nem sok jót.

Aztán jött a kemo, a rosszullétek. 

Robi még többet dolgozott, ápolta édesanyját, gondoskodott húgáról.

„Megyünk a VOLT fesztiválra, nincs kedved jönni?” –kérdezte egy munkatársa, akivel éjszakai műszakban dolgozik a gyárban. Egycsapásra feltolult minden tinédzserkori kihagyott pillanat iránti vágy: a balhék, a nagy nevetések és minden, amiből ő legfeljebb csak foszlányokban részesült.
„Csak egyetlen napra” –gondolta.

Most végre egy estére dühöngő fiatal. Alig áll a lábán a 8 sörtől és 6 unikumtól, pogózik, kötözködik és azt üvölti „ÜSSETEEEEK!! ÜSSETEEEEK!!”

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Evanic Rita: Kezdet és vég [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Csákvári Eszter: Minden mindegy [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Lakatos Zsolt: Eltört szavak színdarabjai [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta - Vicces, játékos, elgondolkodtató könyvek Északról

Februárban a Szívem egy bezárt bódé című norvég YA-könyv lett a hónap kiemelt könyve, amely keresetlen őszinteséggel, mégis érzékenyen navigál a kamaszlélek bugyraiban. Az észak-európai szerzők sokszor merészebben nyúlnak kényesebb témákhoz is, könyveikben ugyanakkor rengeteg a humoros elem, a játékosság. A Szívünk rajta matricásai között is számos ilyen akad, ezek közül választottunk ki most hármat.

...
Gyerekirodalom

Generációk nőttek fel Csukás István meséin

Egy éve nincs közöttünk Csukás István költő-meseíró, akinek olyan figurákat köszönhetünk, mint a Süsü, Festéktüsszentő Hapci Benő vagy Oriza-Triznyák.

...
Gyerekirodalom

100 éve született a Kisvakond megálmodója, Zdeněk Miler

100 éve született Zdeněk Miler és idén 65 éves a Kisvakond, mi pedig összeszedtük, nekünk melyek voltak a legemlékezetesebb Kisvakond-pillanataink.