KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat) képalá capa_központ mohai_balázs pályázat

Titkosné Czakó Anikó: Üsseteeeek!!!!! [Képalá]

Képalá |

Robi tizenkét éves volt, mikor apukája szívrohamban meghalt.

Éppen az iskolából ment haza, amikor édesanyja elément. Ki voltak sírva a szemei, teste megtört volt, hangja erőtlen. Megállt előtte és tétován annyit mondott, „Apa nem jön haza többé”.
Majd hazáig szótlanul bandukoltak.

Onnantól Ő volt a férfi a háznál. Minden reggel megetette az állatokat, iskola után pedig kitakarította őket. Begyűjtötte a takarmányt, szénáért ment az állatoknak, tűzifát hasogatott, hogy édesanyja és húga ne fázzon. Hetek alatt férfivá lett.

Már mindennek több, mint tíz éve.

Míg kortársai megélték a fiatalkor élményeit, addig ő a munkától fáradtan került ágyba minden este. Teste inas volt, tenyere kérges a sok munkától.

Idén tavasszal édesanyja fogyni kezdett és legyengült. „Találtak a mellemben egy daganatot” –mondta egyik este. Robi teste hirtelen elzsibbadt, kiszállt belőle az erő. Még nem tudta, hogy ez mit jelent, de gondolta, hogy nem sok jót.

Aztán jött a kemo, a rosszullétek. 

Robi még többet dolgozott, ápolta édesanyját, gondoskodott húgáról.

„Megyünk a VOLT fesztiválra, nincs kedved jönni?” –kérdezte egy munkatársa, akivel éjszakai műszakban dolgozik a gyárban. Egycsapásra feltolult minden tinédzserkori kihagyott pillanat iránti vágy: a balhék, a nagy nevetések és minden, amiből ő legfeljebb csak foszlányokban részesült.
„Csak egyetlen napra” –gondolta.

Most végre egy estére dühöngő fiatal. Alig áll a lábán a 8 sörtől és 6 unikumtól, pogózik, kötözködik és azt üvölti „ÜSSETEEEEK!! ÜSSETEEEEK!!”

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Evanic Rita: Kezdet és vég [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Csákvári Eszter: Minden mindegy [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Lakatos Zsolt: Eltört szavak színdarabjai [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.