LeBron James a kosárlabda mellett a sportmarketinget és üzleti életet is megváltoztatta- Összekötve Tőrös Balázzsal

LeBron James a kosárlabda mellett a sportmarketinget és üzleti életet is megváltoztatta- Összekötve Tőrös Balázzsal

A világhírű kosárlabdázó, háromszors NBA-bajnok LeBron James karrierjét teljesen új szempontból, mindenekelőtt üzleti pályafutására koncentrálva mutatja be Brian Windhorst idén kiadott, LeBron-vállalat című könyve. A megjelenés apropóján Valuska László Tőrös Balázs szakkommentátorral, az Alley-oop podcast és a Bazska néven megtalálható menő kosaras vloggerével napjaink egyik legmeghatározóbb kosárlabdázójáról beszélgetett az Összekötve szerdai műsorában.

Fehér Adrienn | 2020. április 02. |

  • LeBron James számtalan szerepben bizonyított már: egyedülállóan tudatos, makulátlan karrierépítésének köszönhetően kosárlabdázóként, magánemberként, polgárjogi aktivistaként és üzletemberként egyaránt hihetetlenül sikeres.
  • Már középiskolásként a médiafigyelem középpontjába került, meccseire olyan hírességek jártak mint Shaquille O'Neal és Charles Barkley, tinédzserként a legnagyobb arénákba vitték a meccseit, az ESPN főműsoridőben közvetítette néhány mérkőzését. Már ekkor a Rebook, az Adidas és a Nike harcolt érte, százmillió dolláros ajánlatot utasított vissza. Közvetlenül a gimnáziumból került az NBA-be, ahol azonnal sztárrá vált. A szerencsés draftnak köszönhetően hazai pályán, a Cleveland csapatában kezdte karrierjét.
  • Pályafutásának legnagyobb botrányát a Cleveland Cavaliersből a Miami Heatbe történő átigazolása jelentette. Karrierje nem bővelkedett PR-hibákban, ez a lépés ebből a szempontból azonban az egyik legnagyobb baklövésének bizonyult, ez a volt a Decision. Az élő adásban, főműsoridőben történt bejelentés sporttörténelmi pillanatként rengeteg visszhangot keltett. Clevelandben hatalmas felháborodással fogadták a hírt, még mezégetésekre is sor került. A megrázkódtatás mellett pedig elsikkadt az a tény, hogy a műsor reklámbevéteiből befolyt jelentős összeget jótékony célokra ajánlotta fel a Boys & Girls clubnak. Ez a rossz PR lépés Miami pályafutásának elejét is beárnyékolta.
Brian windhorst
A LeBron-vállalat
21. század Kiadó, 2020, 303 old.
  • Egyedülálló üzleti karrierjének, sikereinek egyik mozgatórugója az a kapcsolati háló, amelyet a szoros baráti körével alakított ki: egyik a Nike-nál dolgozott, a másik marketingesként, a harmadik pedig később játékosügynökként tevékenykedett. A sport világában nála jelent meg először az entourage fogalma láthatóan és nyilvánvalóan: céget épített maga köré, amelynek hatására megkerülhetetlenné vált a szakmában. Egyik ilyen közeli barátjának, a játékosügynök Rich Paulnak köszönhetően nem csak jelenlegi csapatának, az Los Angeles Lakersnek az összetételére, hanem a teljes játékospiacra is hatalmas befolyása van. Bizonyos lépéseit kifejezetten fehérgalléros maffiamódszerek jellemzik.
  • Miamiból a Los Angeles Lakersbe igazolt: ebben a lépésében nemcsak a franchise-építés, hanem a helyi film- és médiapiacra való benyomulás lehetősége is motiválta. Törekvésének sikerességét dokumentumsorozata, az Uninterrupted című műsora és a Space jam 2 is bizonyítja.
  • Karrierjét kezdetek óta meghatározza a Michael Jordannel való versengés. Tőrös Balázs szerint üzleti és marketingépítési szempontból Jordan a legnagyobb, de LeBron a legjobb. Míg Jordan konfliktuskerülő, LeBron mindig hangot ad véleményének, igazi disrupter és piacfelforgató, sikerei olyan területeken is kiemelkedők, mint a filmes és játékospiac. A vetélykedés végeredménye egyelőre döntetlen: mindketten más-más területen erősek.

Kapcsolódó cikkek
...
Összekötve

Grecsó: Nagy tétekről csak álarc nélkül lehet beszélni - Összekötve

 A költői visszatérésről, a Libri irodalmi díjra jelölt Vera című regényéről, most kibontakozó gyermekverseiről és jövőbeli terveiről is beszélt az Összekötve keddi műsorában.

...
Összekötve

Jordán Ferenc: A vírus is csak akkor rossz, ha terjed, egyébként semmi bajunk vele - Összekötve

Mi köze van a globalizációnak a jelenlegi járványügyi helyzethez, a koronavírusnak a Bajnokok Ligájához, Rousseau-nak az Instagramhoz? ÖSSZEKÖTVE Jordán Ferenccel, az Ökológiai Kutatóintézet hálózatkutató biológusával.

...
Összekötve

Az Aegon Irodalmi Díjért versenyez a matematikus zseni története - Összekötve Lévai Balázzsal

Lévai Balázs ilmrendező és -producer az idei Aegon Irodalmi Díj zsűritagja. Láng Zsolt Bolyai című regényéről, a karantenlétről, korábbi munkáiról és jövőbeli terveiről is mesélt az Összekötve hétfői adásban.