Ki volt William Shakespeare?

.konyvesblog. | 2013. április 03. |


Az 1850-es évek óta összesen 77 olyan szerző neve merült már fel, köztük például Francis Baconé, Edward de Vere-é vagy Christopher Marlowe-é a leggyakrabban, akikről tudni vélték, hogy valójában ők rejtőznek William Shakespeare neve mögött. A Cambridge University Press napokban megjelenő esszékötete ugyanakkor pontot igyekszik tenni a Shakespeare-vita végére, amellett érvelve, hogy az utókor által jól ismert verseket és drámákat csak és kizárólag William Shakespeare írhatta.

A kötet egyik szerkesztője, Paul Edmondson szerint a kutatók eddig homokba dugták a fejüket, mivel azt gondolták, hogy a szerzőséget kétségbe vonó állítások annyira nevetségesek, hogy azokat senki sem veszi majd igazán komolyan. Véleményüket akkor változtatták meg, miután az Atlanti-óceán mindkét partján mind több és több egyetemen foglalkoztak komolyabban azzal a gondolattal, hogy valójában nem is Shakespeare írta a neki tulajdonított műveket. További aggodalomra adott okot, hogy az interneten mind többen csatlakoztak ahhoz a nyilatkozathoz, amely ugyancsak a kétségeit hangoztatta az író kilétét illetően, és az már csak a hab volt a képzeletbeli tortán, hogy hasonló tematikára épült a 2011-es Anonymus című film is.

Az esszékötetben, melynek megjelenését Shakespeare születésnapja elé időzítették, összesen 22 kutató érvel amellett, hogy márpedig nem másnak, hanem Stratford-upon-Avon szülöttének köszönhetjük a remekműveket. Charles Nicholl például azt állítja, hogy bár Marlowe saját jogán is nagyszerű költő és drámaíró volt, ám felhívja a figyelmet arra, hogy 1593-ban meggyilkolták, éppen ezért már halott volt, amikor Shakespeare műveinek a többsége íródott. A kutató emellett gúnyt űz azokból, akik figyelmen kívül hagyják a halottkém jelentését, és azt állítják, hogy Marlowe csak megrendezte a saját halálát, ezzel igyekezvén elkerülni, hogy eretnekség miatt vád alá helyezzék.

Shakespeare személye mindazonáltal mindig is izgatta a kutatók fantáziáját. Egy friss tanulmány szerint például a Bárd nemcsak nagyszerű drámaíró volt, de szívtelen üzletember is, aki évekig a raktáraiban felhalmozott gabonakészletekkel spekulált, ezzel alapozva meg vagyonát, emellett pedig a maga idejében adócsalással is vádolták a hatóságok.

Forrás: Guardian, Huffington Post

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.