Tíz könyv, hogy mindenkinek jól induljon az iskola!

.konyvesblog. | 2019. szeptember 04. |

Az első iskolai napok nagyon meghatározóak egy gyerek életében, a szülő pedig sokat tehet azért, hogy sikerrel vegye az akadályokat. A mesélés például rengeteget segíthet, és szerencsére már rengeteg olyan gyerekkönyv van a piacon, ami pont a szeptemberi első napokról, az újdonságokról, az izgalmakról, félelmekről, pontosabban utóbbi leküzdéséről szólnak. Ezekből gyűjtöttünk most össze tízet.

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi iskolás lesz

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi iskolás lesz

Naphegy Kiadó, 2019, 48 oldal, 2200 HUF

 

Kicsi Mimi iskoláskorba lépett: a társaival együtt elbúcsúzott az óvodától, majd alighogy eltelt a nyár, az iskolai évnyitón találja magát. A nyuszi végigjárja ugyanazokat a stációkat, melyeken minden kis elsős átesik ezekben a napokban, hogy a végén egy új közösség teljes értékű tagja lehessen. A kötetet Horváth Ildi illusztrálta.

Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát!

Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát!

Fordította: Győri Hanna, Európa Könyvkiadó, 2014, 308 oldal, 3137 HUFB+

 

A plüssállatokon úrrá lesz a jeges rémület, amikor egy reggel arra ébrednek, hogy kis gazdájuk, Matilda eltűnt. Hiába kutatják át a lakás minden zegét-zugát, nem találnak rá, így nem tudnak másra gondolni, minthogy elrabolták a kislányt. Tüstént mentőexpedíciót szerveznek, a nyomok pedig egyértelműen az iskolába vezetnek. Daniel Napp rajzaival.

Bajzáth Mária: Így megyek az iskolába

Bajzáth Mária: Így megyek az iskolába

Fordította: Mészáros Klára, Európa Könyvkiadó, 2014, 308 oldal, 3137 HUFB+

 

Bajzáth Mária olyan meséket válogatott a Népmesekincstár-sorozat iskolai tematikus kötetébe, amelyek segítenek átlépni a gyerekeknek egy új életszakaszba. „Képzeletüket a varázslat és a csoda éppúgy izgatja, mint ahogy érdeklik őket a számok, a test, az élet és a halál kérdései, a barátok, az ellenfelek, és a megfejthetetlennek tűnő talányok. (...) Miközben rengeteg információt szerez a világról, a népmese – nélkülözve az oktató szándékot – az érzelmeire hat, és évezredek tapasztalatát, tudását, örök emberi értékeket közvetít számára” – nyilatkozta a mesepedagógus. A kötetet Kürti Andrea illusztrálta.

Liane Schneider: Bori iskolába megy

Liane Schneider: Bori iskolába megy

Fordította: Orosz Anett, Manó Könyvek, 2019, 24 oldal, 790 HUF

 

Mindegy, hogy kistestvére születik, úszni tanul vagy éppen egy tanyára látogat, a Borival tartó olvasók szemtanúi lehettek szinte minden fontos pillanatnak. Nincs ez másképp az iskolakezdéssel sem, az első becsöngetésig viszont még számtalan érdekes dolog történik Borival, amik mind segítenek az iskolássá válásban. Az Eva Wenzel-Bürger által illusztrált kötet mellé megjelent egy foglalkoztató is (Indulj iskolába Borival!), amellyel könyvjelzőt vagy akár órarendet is készíthetnek az elsősök.

Vadadi Adrienn: Leszel a padtársam?

Vadadi Adrienn: Leszel a padtársam?

Pozsonyi Pagony, 2017, 105 oldal, 3490 HUF

 

Az iskolakezdés nemcsak új napirendet és új feladatokat jelent, hanem egy teljesen új közeget is, ahol minden kisgyereknek meg kell találnia a maga helyét és közösségét. Ráadásul egy csomó olyan kérdés izgatja őket, amelyek egy felnőttnek elsőre talán már eszébe sem jutnak – például, hogy lehet-e játékot vinni az osztályterembe, vagy hogy mi történik akkor, ha két gyerek ugyanazt a széket nézte ki magának? Az átmenetet sok-sok vicces, dacos, sírós-nevetős momentum kíséri, az első iskolai napok kacifántos helyzeteit pedig nem árt, ha otthon is el tudja mesélni egy kisgyerek – például egy-egy mese segítségével. A kötetet Pásztohy Panka illusztrálta.

Kormos István: Vackor az első bében

Kormos István: Vackor az első bében

Móra Könyvkiadó, 2019, 72 oldal, 2499 HUF

 

Óriási klasszikus Kormos István piszén pisze meséje a mackóról, akit beírattak a Kökörcsin utca végén található iskolába – és akinek például egy Csukás Pista nevű fiú is az osztálytársa lesz. A kismackónak nincsenek illúziói, tudja, hogy az ismerkedés után a tanulás vár rá: „Írás,/olvasás,/számtan,/ének,/kör-/nye-/zet-/is-/me-/ret,/torna,/én nem félek –/s csak néha játszadozás./Ez már nem óvoda!” A kötetet Reich Károly illusztrálta.

Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok

Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok

Móra Könyvkiadó, 2019, 52 oldal, 2499 HUF

 

A mostani elsősök szüleinek is biztos megvolt már Janikovszky Éva klasszikusa, ami sajátos nézőpontból, mégis teljesen természetesen mutat rá az iskoláslét fonákságaira. Például arra, hogy miért kérdezik a felnőttek örökké azt, hogy szeret-e az ember iskolába járni. A válasz nem egyértelmű, hiszen van, amikor igen, van, amikor nem. Hogy mikor igen, és mikor nem, arra valószínűleg jó pár éve a mai elsősök szülei is tudták a választ, csak azóta már elfelejtették – még szerencse, hogy van egy könyv, ami nem hagyja, hogy végleg kimenjen a fejünkből. A kötetet Réber László illusztrálta.

Davide Cali: Azért késtem az iskolából, mert...

Davide Cali: Azért késtem az iskolából, mert...

Fordította: Rét Viktória, Pozsonyi Pagony, 2017, 40 oldal, 1990 HUF

 

A rutinos iskolásoknak nyilván már komplett kifogásgyűjteményük van, Cali könyve így elsősorban a zöldfülűeknek segít, akik kifogásként választhatnak a gonosz nindzsák, a rémisztő táncosnők vagy a titokzatos vakondemberek felbukkanása közül, de hivatkozhatnak akár arra is, hogy egy csapat óriáshangya lopta el a reggelijüket, és ezért nem értek oda becsengetésre. Davide Cali és az illusztrátor Benjamin Chaud kettőse rengeteg humorral lazít az első napok feszességén, amitől már a becsengetés előtti utolsó percek sem tűnnek olyan rémisztőnek.

Finy Petra: Iskolások kézikönyve lányoknak

Finy Petra: Iskolások kézikönyve lányoknak

Pozsonyi Pagony, 2016, 72 oldal, 2490 HUF

 

Néhány hete volt egy összeállításunk, amelyben az ovis készülődéshez válogattunk a friss megjelenésekből: abban már szerepelt Finy Petra új kötete, aki néhány éve írt egy olyat is, amely a kisiskolásoknak segít. Egészen pontosan nem is egy könyvet írt, hanem kettőt, hiszen ugyanennek a kötetnek létezik egy fiúknak szánt változata is. A könyv a címnek megfelelően egy útmutató az elsősöknek arra, hogy mi vár rájuk a suliban, így egyszerre segít nekik egy csomó gyakorlati dolgokban, nem mellesleg pedig hozzájárul az újdonság okozta feszültség feloldásához is. A könyveket Pásztohy Panka illusztrálta.

Carrie Weston: Borisz iskolába megy

Carrie Weston: Borisz iskolába megy

Fordította: Tót H. Ágas, Studium Plusz Könyvkiadó, 2018, 32 oldal, 2499 HUF

 

A félelmekről, a beilleszkedésről és az elfogadásról szól Carrie Weston mesekönyve, amely egy új osztálytárs érkezésével indít. Az új gyerek nem más, mint egy félelmetesnek tűnő barna medve, Borisz, aki az első pillanatban halálra rémíti társait. Pedig nem állt szándékában – a beilleszkedés mindent összevetve nem zökkenőmentes, ám az osztálytársak hamarosan rájönnek, hogy mindenkinek szüksége van egy olyan barátra, mint amilyen Borisz. A mesét Tim Warnes illusztrálta.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.