Rujder Vivien: Szeretek életrajzi könyveket olvasni

Forgách Kinga | 2018. november 22. |

rujder_vivi-.jpg

Fotó: Valuska Gábor

„Az összes klasszikus darabnak megmarad a kopottas varázsa, a friss dramaturgiai munkán túl is” – vallja Rujder Vivi, aki az irodalmi karakterek közül eddig A nők iskolájának Ágnesét szerette a legjobban eljátszani. A Könyves Magazin legutóbbi száma a színház és irodalom viszonyáról szólt. A téma kapcsán Máté Gáborral, Olasz Renátóval, Lovas Rozival és Dóra Bélával is beszélgettünk. Most Rujder Vivien válaszait olvashatjátok – a Katona József Színház színésze arról is mesélt nekünk, hogy miért szereti az Utas és holdvilágot és kik a kedvenc kortárs írói.

Melyik a kedvenc könyved hoztad magaddal? Milyen személyes élmények, érzések kötnek hozzá?

Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye az abszolút kedvencem. Már minimum háromszor olvastam újra, megunhatatlan az élmény, ahogy olvasás közben tökéletesen megelevenednek a képzeletemben Olaszország tájai, városai. Az emberi érzelmek hullámvasútjait és az azok okozta hirtelen döntéseket sem lehetne leírni szebben szerintem.

Ki a kedvenc kortárs íród? Melyik könyve volt rád nagy hatással?

Petri György szinte összes versét fel tudnám sorolni, nagy kedvencem. Grecsó Krisztián Jelmezbálja is nagyon tetszett. Legutoljára Závada Péter Roncs szélárnyékban című verseskötetét olvastam.

Melyik irodalmi karaktert játszottad eddig a legszívesebben, és miért?

Moliére A nők iskolája című darabjában Ágnest, a fiatal, tudatlan, naiv és nagyon tiszta szívű lányt játszhatom. Két éve mutattuk be a Katona József Színházban, azóta repertoáron van. Závada Péter tette maivá a nyelvezetét, így sokkal könnyebb volt megtanulni a szöveget is, megérteni a jeleneteket. Mindig nagy öröm, ha egy klasszikus színpadra kerül, szerencsés vagyok, hogy A nők iskoláját játszhatom. Az összes klasszikus darabnak megmarad a kopottas varázsa, a friss dramaturgiai munkán túl is. Shakespeare-től a Szentivánéji álmot is játszottuk még az egyetemen az osztályommal, Helénát alakítottam, őt is nagyon szerettem.

Mi a legjobb könyv, amit valaha a színházról vagy a színészetről olvastál?

Szeretek életrajzi könyveket olvasni. Csak pár nagy nevet említve: Gobbi Hildáról, Latinovits Zoltánról, Törőcsik Mariról is olvastam már. Valamint Máté Gábor Első lépések című könyve is nagyon inspirálóan hatott rám, az alapján írtam a szakdolgozatom. Sok-sok régi Film, színház, muzsikát és Rivaldát is átlapoztam a nyolcvanas-kilencvenes évekből.

Rujder Vivien eredetileg táncosnak készült, csak később döntött úgy, hogy színész lesz. 2017-ben végzett a Színház-és Filmművészeti Egyetemen. Szakmai gyakorlatát a Katona József Színházban töltötte, aminek utána a tagja is lett. A Tóth János című sorozatban Farkas Szilviát alakította, a Korhatáros szerelemben pedig Bettit játssza. Az utóbbi időben több fontos filmben is feltűnt, például az 1945-ben, és a Testről és lélekrőlben.

Van olyan könyv, amit egyszer szívesen látnál színpadon, vagy olyan irodalmi hős, akit egyszer szívesen eljátszanál?

Sok-sok darab van, amik épp a fejemben motoszkálnak. A Színházak Éjszakája alkalmából most olvastunk fel a Kamrában egy új lengyel darabot, Anna Wakulik írta, Aratás a címe. Marysia szerepébe bújhattam arra a rövid időre, nagyon élveztem. Az írónő Slobozdanek tanítványa volt, aki A mi osztályunkat is írta. Klasszikusok közül Az ibolyát említeném Molnár Ferenctől, valamint Az üvegcipőt. Mindkettő nagy kedvencem, Ilonkát és Irmát is nagyon szívesen eljátszanám.

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2018/3. számában jelent meg.