Könyves Magazin - Itt a színházas szám!

.konyvesblog. | 2018. október 26. |

Megjelent a Könyves Magazin őszi száma, benne rengeteg színházi tartalommal, interjúkkal, érdekességekkel. Mutatjuk is.

Címlapon Barabási Albert-László, aki elárulta nekünk, hogy a teljesítmény önmagában miért nem mindig elégséges a sikerhez, és hogy miként vezette el őt és kutatótársait egy kudarc a siker egyetemes törvényeinek felismeréséhez. A magyar származású hálózatkutató beavatott abba is, hogy miért tartott a tudományos világ reakciójától, amikor ezzel a témával kezdett foglalkozni, és milyen elméletek dőltek meg a sikeres emberekkel kapcsolatban.

Könyves magazin 2018/3.

LIBRI-BOOKLINE ZRT, 2018, 76 oldal, 15 pont + 100 Ft

 

Színház + irodalom

A színészekre általában valamilyen nagy szerepük miatt szeretünk gondolni, ritkán látjuk őket szövegközelben, pedig minden színház komoly olvasóklub: egy-egy színművel heteket, hónapokat töltenek az alkotók, olvasnak, elemeznek, vitatkoznak. A színházat nem lehet elképzelni irodalom nélkül, a Könyves Magazinban az irodalmat képzeljük most el fiatal színészekkel - Lovas Rozival, Olasz Renátóval, Dóra Bélával, Rujder Viviennel -, valamint Máté Gáborral, sőt kigyűjtöttük az évad számunkra legérdekesebb irodalmi adaptációit is.

További izgalmak

Az ősz egyik legjobban várt megjelenése David Foster Wallace Végtelen tréfája, melyhez a fordítók, Kemény Lili és Sipos Balázs adnak olvasási útmutatót.

Kép és szöveg kapcsolata talán egyetlen műfajnál sem olyan erős, mint a gyerekkönyvnél. Magyarországon az olvasók többsége elsősorban még mindig a szöveget keresi a könyvben, de mi a helyzet azokkal a kötetekkel, amelyek szöveg nélkül mesélnek el egy teljes történetet? Bemutatjuk a silent bookot.

Venom története szorosan összefügg Pókemberével, az október elején moziba került képregényfilm főszerepét Tom Hardy kapta. Egy képregénykarakter története a játéktól a ruhán át a saját filmig.

Interjúk

Khaled Hosseini a világ legismertebb afgán származású írója, aki 2003-ban robbant be a Papírsárkányok című regényével, és eddigi három könyve több mint ötvenöt millió példányban kelt el világszerte.

Maxim Leo családja maga a történelem, az NDK kicsiben. Az író-újságíró-forgatókönyvíró a szülei és a nagyszülei történetén keresztül enged bepillantást a keletnémet állam mindennapjaiba.

A Tárgyalásban Varró Dániel mutatja meg íróasztalát, a 15+5 rovatban Fekete Ádám író-dramaturg válaszol.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.