Parti Nagy Lajos hosszú ideig a Létbüfébe járt dolgozni

Rostás Eni | 2018. június 25. |

parti_nagy_1.jpg

Fotó: Gálos Viktor

Dumpf Endre tizennégy év után sem találta meg a kijáratot a kórházkertből, és a Létbüfében gyakorolja tovább az őszológiát. Kezét Parti Nagy Lajos vezeti (vagy inkább Dumpf vezeti az övét?), szétír, összerak, kirakózik és nyakig merül a magyar és egyetemes (vagy inkább általános iskolás) költészetben.

Tízek. 2018-ban harmadszorra adták át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A Könyves Magazin idei első számában mind a tíz jelöltet kifaggattuk, a következő napokban ezeket a mini-interjúkat tesszük közzé. A Libri irodalmi díjat végül Tompa Andrea, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Bödőcs Tibor nyerte - a díjazottakkal készült riportunkat keressétek a Könyves Magazin friss számában!

Miképpen áll a kezére a versírás a Létbüfé megjelenése óta?

Kevéssé próbáltam, de nyilván rá tudna állni megint, mármint a kezemre, Azt hiszem, le se állt róla. Mielőtt odaadtam a Magvetőnek, hosszú időn át ebben az anyagban léteztem, ha tetszik, ebbe jártam dolgozni. Öt hónapja, mióta megjelent, ha dolgom van vele, felolvasás, ilyesmi, akkor előveszem, de csak a papírtárgyat. Van egy preparálandó, „saját” példányom, abba jelöltem némely szembetűnő dolgot, lemaradt kérdőjelet, kimaradt sort, amit én hagytam (felejtettem?) ki.

Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Magvető Könyvkiadó, 2017, 248 oldal, 3499 HUF

 

De a gépemben a file-okhoz hozzá se nyúltam, azt hiszem, gyűjtöm a távolságot, hogy megint félkészként és anyagként tudjak ránézni, ha ugyan tudok majd. Mondhatnád, ez nem versírás, nem is, hanem szövegmunka, de amikor benne voltam a könyvben, az idő zömét akkor is ez a szöszölés tette ki. Hallgatni valami sejtelemre, lejtésre, dallamra. Nézni, törölni, hozzáírni, két semmiből összerakni valamit, két szóból egy harmadikat, s ugyanez két sorral, két darabbal, satöbbi. Akkor is, most is forgott a fejemben, a kezemben a versmozi, igaz, akkor inkább kikockáztam, mint most. De azért fölírok ezt-azt.

Követi-e A Nagy Műutas Létbüfé-vitát Mohácsi Balázs és Lapis József között, amelyhez azóta már Halmai Tamás, Bazsányi Sándor és Smid Róbert is hozzászólt,  és ha igen, mit gondol róla?

Igen, követem. Tanulságos, sokrétű, nem épp egyszerű szövegek, amik eddig megjelentek, de minthogy érintettjük vagyok, pontosabban a Létbüfé lett/vált a diskurzus közelebbi vagy távolabbi apropójává, többet nem volna ízléses mondanom.

Parti Nagy Lajos érzelmileg pazarlón írta szét az őszt - Létbüfé a Margón

Fotó: Németh Dániel/ Margó Irodalmi FesztiválNem kell öregedő férfinek lenni, hogy Parti Nagy Lajos új verseskötete hatni tudjon, szögezi le a Létbüfé megnyitásakor Morcsányi Géza, elég, ha léptünk már közelebb a tükörhöz, hogy megvizsgáljuk, jól látjuk-e, amit, ha tudjuk, hogy mit jelent a...

Hogy viseli Dumpf Endre a tavaszt?

Jól. Szereti, ha fölhullanak a levelek.