A szerelem természete izgatta, megalkotta a vágy enciklopédiáját - Hilde Østby a Margón

Kiss Orsi | 2015. október 09. |

ostby1.jpgFotó: Neményi Márton

A szerelem nem választás kérdése – adják meg az alaphangot rögtön az est legelején a Dollár Papa Gyermekei színészei. A vágy enciklopédiájából olvasnak fel, szavaik nyomán megelevenedik a férfira vágyakozó bicikliszerelő lány, akinek az együtt töltött éjszaka után sehogy sem fér a fejébe, miért nem hívja fel a fiú „Talán érthetetlenül mondta az egyik számot, igen, nem lehetetlen, hogy így történt (…)”, a történet pedig kiválóan példázza azt az örökérvényű problémahalmazt, amellyel időről időre minden szerelmes szembesül. Nevezetesen, hogy mi történik akkor, ha a vágy egyoldalú, és a szerelem elfolyik, visszapattan, szétmállik, viszonzásra nem talál.

Hilde Østby: A vágyakozás enciklopédiája

Fordította: Pap Vera-Ágnes, Park Kiadó, 2015, 244 oldal, 2900 HUF

 

A norvég Hilde Østby az őszi Margó első napján hódította meg magának a Muzikumot. Jött, látott, és rögtön tudatta, hogy magyarul csak az „egészségedre” szó jelentésével van tisztában (igaz, az est végén már egy köszönömmel intett búcsút), viszont Winkler Nóra kérdéseire szívesen és részletesen mesélt arról, ami szerinte egész életünk hajtómotorja, ez pedig nem más, mint a szerelem. Magát egy józan, racionális embernek tartja, a szerelmet összességében azonban nagyon irracionálisnak, melyről azonban sokáig nem tudta eldönteni, hogy tulajdonképpen micsoda. Valamely kozmikus dolog, vagy szexuális vágy csupán, vagy valami teljesen más? A szerelem természete izgatta tehát, melyet azután egy sajátos enciklopédiában bontott ízeire.

ostby2.jpg

„A boldogsággal végződő szerelmek elég unalmasak” – vélte, ennél a rózsaszín alaphelyzetnél pedig sokkal inkább érdekelték azok az esetek, amikor a férfi vagy a nő hiába vágyik a másikra, nem kaphatja meg őt. A világot objektív módon megismertető enciklopédia helyett mégis egy szubjektív mű létrehozását tűzte ki célul, melynek legfőbb vizsgálódási tárgya maga a vágy. De hát miért ne lehetne az ő szubjektív szemléletmódja épp a legmegfelelőbb? Könyvében éppen azt járta körbe, vizsgálgatta, ünnepelte, amit a legtöbb ember rendkívül fájdalmasnak talál: a vágyat olyasvalaki iránt, aki nem lehet a miénk. Történeteiben a világtörténelem híres és jelentéktelen szereplői keverednek, ékes bizonyítékául annak, hogy az ismeretlenek és az ismertek ugyanúgy szenvednek a viszonzatlan szerelemtől. Voltak nyilvánvaló példák, amelyek helyet követeltek maguknak a könyvben, ezek közé tartozott Rómeó és Júlia, a kevésbé nyilvánvalók közé pedig Jézus és Poncius Pilátus enciklopédiabeli szerelme.

Kapcsolódó cikk:

A szerelem beteljesítetlen, a maszturbáció halálos is lehet

Østby a kedvencei közé sorolta Dante és Beatrice történetét: nála Beatrice nem egy papírmasé figura, hanem egy vágyaktól és szerelemtől szenvedő nő, aki azonban hiába sóhajtozik a szeretett férfi után. Az írót az a harag érdekelte, amely Beatricét is áthatotta, egyúttal pedig le akart számolni a nőket sokszor passzív, aszexuális félként bemutató képpel. „Én nem vagyok ilyen” – tesz hozzá magyarázatként egy egészen nyomós érvet. Alternatív történeteket akart tehát létrehozni, emellett pedig megragadta a lehetőséget, hogy olyan dolgokról írhasson, melyek őt magát is érdeklik (rovarok, biciklik, rózsák, politika, zene, irodalom, stb.).

ostby4.jpg

A borítóról elmondta, hogy azt egyszerre tartja szellemesnek és érzékinek. A grafika Ernst Haeckel tengeri nyomatát használta fel, mely egyrészt tudományos célzattal készült, másrészt a női nemi szervre is lehet asszociálni róla. Akárcsak a Rózsák című történetben, melyben Marie-Antoinette botanikai rajzolója nem várt sikert arat a rózsarajzokat tartalmazó katalógusával:

„A katalógus azonnal nagy siker lett, elsősorban azért – és ezt Redouté feltételezhetően soha nem tudatosította –, mert a duzzadt rózsaszín szirmokkal és harmatos porzószálakkal megrajzolt rózsák kétségtelenül a női nemi szervre emlékeztetnek. Sajnálatos módon Redouté munkája ezért lett sikeres, ezért, és nem a botanika iránti érdeklődés fellángoló hulláma miatt vásárolták tucatjával a fiatalemberek. Az 1890-es évekig gyakran előfordult, hogy a szolgálókat küldték el a könyvért, amit többnyire zsírpapírba vagy újságba csomagoltak, mielőtt a szégyenlős vásárló kisurrant vele a könyvkereskedésből. Az 1900-as évekig meglehetősen vulgárisnak, sőt egyenesen szemérmetlennek számított, ha egy férfi egy csokor rózsát ajándékozott egy nőnek.”

ostby3.jpg

Østby elég biztos abban, hogy ő mindig is a szerelemről fog írni, számára ugyanis ez az egyetlen olyan dolog az életben, amely reményt ad. A vágy enciklopédiája az első könyve (a magyar pedig az első külföldi fordítása), a kötet pedig megerősítette abban a hitében, hogy tud írni: a fikcióval a saját belső világunkat tárjuk fel, és az a tudat, hogy mások is kíváncsiak erre a világra, íróként bátrabbá tette őt.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!