Ezeket a könyveket keressétek a Margón

.konyvesblog. | 2016. október 11. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_3.jpgRendhagyó Könyveblokkunkban elmondjuk, mire kell vadászni a szerdán induló Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron, ami mostanra könyvvásárrá nőtte ki magát, és azt is, hogy mikor lehet dedikáltatni a friss szerzeményt. A '72-es müncheni olimpia túszdrámája, a 19. századi Olaszország összes reménye, az utcasarkon világító nyomor és az ősz legerősebb novellái a kínálatban. 

Jean Mattern: Szeptember

Jean Mattern: Szeptember

Fordította: Tótfalusi Ágnes, Jelenkor, 2016, 141 oldal, 2999 HUF

Első mondat: „Vannak, akik abban a biztos tudatban élik le az életüket, hogy a végén mind megbűnhődünk a tetteinkért, megfizetünk mindenért: kisebb-nagyobb titkainkért, erkölcsi botlásainkért, árulásainkért és hűtlenségeinkért, a sok gyöngeségért, amelyek óhatatlanul is végigkísérik életünket."

 

Az 1972-es müncheni olimpián, amit szeptember 5-ig mindenki csak boldog olimpiaként emlegetett, a Fekete Szeptember nevű palesztin terroristacsoport túszul ejtette és meggyilkolta az izraeli küldöttség 11 tagját. A tragédiához a szervezők és a rendőrség felkészületlensége valamint a túszejtő akció során tanúsított dilettantizmusa is hozzájárult. Jean Mattern két férfit ismertet meg egymással ezekben a versenylázzal, tanácstalansággal és feszültséggel terhes napokban. A brit és az amerikai újságíró között már az első találkozás alkalmával megremeg a levegő, és ahogy telnek a napok, egyre többször kerül napirendre a kérdés: teret engedhetünk-e az önsajnálatnak, amikor embereket lőnek agyon körülöttünk?  Mattern regénye érzékeny, érzéki és fájdalmas  séta az eszelős elragadtatástól a világba kiálthatatlan magányig.

Bemutató. A Szeptember bemutatója 2016. október 14-én, 20:00-tól lesz. Helyszín a Tesla, a szerzővel Dragomán György beszélget.

Facebook-esemény

Kun Árpád: Megint hazavárunk

Kun  Árpád: Megint hazavárunk

Magvető, 2016, 420 oldal, 3990 HUF

Első mondat: „Bal felől megnyílt a fasor.”

 

Kun Árpád két éve a Könyvesblognak adott interjújában azt ígérte, készülő regényében elárulja majd, neki mennyire boldog is észak. Megérkezett a válasz, amelyben egy Kun Árpád nevű figura vág neki családjával és friss jogosítványával Európának, hogy végül egy norvég idősek otthona házi ápolójaként találja meg helyét az új közegében. Ismerősen hangzik? Pedig egyetlen mondatából sem szabad a norvég, a magyar vagy a francia rögvalót kiolvasni. Kun Árpád ugyanis a kortárs magyar irodalom Rodolfója. Figyeljék a kezét, mert biztos, hogy csal.  A fiktív Kun odüsszeiája nemcsak a Pesti Estben megtalált szerelemtől a törvénytelen francia munkanélküli-segélyig, a magyar bölcsészek egzisztenciális válságától a csipkés fjordokig tart, kevésbé látványos, de annál komolyabb belső utazás is, melynek tétje, hogy meg tudja-e törni a sötét tónusú családi sormintát. Pánik és fanyar humor Norvégia és a lélek örök jégmezőin. 

Olvass bele>>

Bemutató. A Megint hazavárunk bemutatója 2016. október 16-án, 17:30-tól lesz. Helyszín a Tesla, a szerzővel Szegő János beszélget.

Facebook-esemény

Szabó T. Anna: Törésteszt

Szabó T. Anna: Törésteszt

Magvető, 2016, 242 oldal, 2990 HUF

Első mondat: „Nincs test.”

 

Az idei ősz egyik legnagyobb meglepetését Szabó T. Anna első novelláskötete okozza majd. Az eleven, zsigeri novellákban súlyosan traumatizált nők próbálják túlélni a hétköznapokat, tortát sütnek és baba-mama fórumra regisztrálnak, titokban ünneplik a házassági évfordulójukat és továbbviszik az anyjuktól örökölt mintát. Erősen nőközpontú világ ez, a lányok, anyák és asszonyok még azokat a történeteket is áthatják, amelyekből fizikai valójukból hiányoznak: mert meg sem születtek, mert külföldön kellett munkát vállalniuk, mert már csak halvány árnyakként vegetálnak. Mire a kötet végére érünk, épp úgy érezzük majd magunkat, mint a törésteszteknél használt felnőtt műanyagbábú, miután nekicsapták a betonfalnak. Szabó T. Anna ugyanis mindent tud a női lélekről.

Bemutató. A Törésteszt bemutatója 2016. október 15-én, 16:00-tól lesz. Helyszín a Tesla, a szerzővel Veiszer Alinda beszélget.

Facebook-esemény

Varró Dániel: Mi lett hova?

Varró Dániel: Mi lett hova?

Jelenkor, 2016, 116 oldal, 2999 HUF

 

A Szívdesszert (Magvető, 2007) óta született felnőttversekben a költő majdnem leteszi a lantot, de aztán meggondolja magát, a macskával eteti meg felesége céklás-répás krumpliját, jogosítványt szerez, búsong egy sort egy bögre kávé, és a tény fölött, hogy sosem lett belőle sportriporter, egy kölyöktehén bőrébe bújtatja Villont, Apollinaire-t, Kassákot és Tóth Árpádot, és elszabadítja a szókimondását egy majdnem soha véget nem érő szabadversben. Közben pedig még arra is van ideje, hogy megmondja, milyen az élet. Olyan, „(…) mint az a várakozás amit ez a félmondat/kelt és amit aztán soha semmi nem tud megnyugtatóan/beváltani”.

Bemutató. A Mi lett hova? bemutatója 2016. október 15-én, 17:30-tól lesz. Helyszín a Tesla, a szerzővel Keresztesi József beszélget.

Facebook-esemény

Fabricius Gábor: Más bolygó

Fabricius Gábor: Más bolygó

Európa Könyvkiadó, 2016, 376 oldal, 3990 HUF

 

Fabricius Gábor regényében Magyarország még Európa része, a kormány országos kereskedelmi tévét vásárol, hogy fellendítse a népszaporulatot, mert tízről hétmillióra csökkent a lélekszám. A tévé kereskedelmi igazgatóját, az alpakaöltönyös, kapitalizmus-hívő Wundert első lépésben kirúgják. A lendületesen, erős képekkel beszélő regény főszereplője nem először indul el autóval Hegyeshalomnak, húsz évvel korábban, a rendszerváltáskor is megcsinálta már ezt az utat, akkor Dzsekivel és Nyúllal. A két út között csak a cél volt ugyanaz, a szabadságfaktor és a jövőbe vetett hit változott. Wunder először egy nagyszabásúnak látszó, álmokat kergető úton akarta meghódítani a Nyugatot, hogy találkozzon a szabadsággal. Másodszor, az országot egyre nyomasztóbban betemető sötétségben még megragadna valamit, ami az életre vagy önmagára emlékezteti. A Más bolygó páros egotrip, biztonsági öv nélküli hullámvasutazás a remény és kiégés között, ami, bár löki az agynak az adrenalint, soha nem engedi elfeledtetni, hogy recseg-ropog a szerkezet.

Olvass bele>>

Interjú a szerzővel>>

Bemutató. A Más bolygó bemutatója 2016. október 15-én, 19:00-tól lesz. Helyszín a Tesla, a szerzővel Valuska László beszélget.

Facebook-esemény

Erdős Virág: világító testek

Erdős Virág: világító testek - 100 kis budapest

Magvető, 2016, 224 oldal, 2990 HUF

 

" A világító testek szocreál irodalom, amelyben a szoc nem a szocialistára, hanem a szociálisra utal, omladozó térinstalláció és keserű városdiagnózis, mintha a My Budapest Photo Project keretében nemcsak a hajléktalan, de a költő kezébe is fényképezőgépet nyomtak volna. A borítót díszítő graffitit azóta lefestették, metafora lett belőle, mint szinte mindenből, ami szembejöhet a Dunakorzó és a nyolcadik kerület között, a kerekét vesztett gurulós bőröndtől a szülészet előtt bagózó kismamáig" - írjuk a Könyves Magazin őszi számába készült Erdős Virág interjúnkban. A világító testek 100 vers, 100 fotó, 100 GPS-koordináta és a belőlük kirajzolódó 100 kis Budapest. Nem kéjutazás. 

Bemutató. A világító testek bemutatója 2016. október 15-én, 20:30-tól lesz. Helyszín a Tesla, a szerzővel Turi Tímea beszélget.

Facebook-esemény

Garaczi László: Plazmabál

Garaczi László: Plazmabál

Magvető, 2016, 72 oldal, 2490 HUF

 

A plazmabál résztvevői azért gyűltek össze, hogy megünnepeljék a hatvanéves szerzőt. A társaság nagyon vegyes, találni közöttük bökverseket, haikukat, limerickeket, songokokat, kuplékat, sanzonokat és kisnótákat is. Garaczi új könyve huncut-mély filozófia és lírai társasjáték. "Lélek sem lépte át a küszöböt/gomolyog a füst, az ablak tárva/a házmester nem kiabál/ki hívott téged e bálba?"

Bemutató. A Plazmabál bemutatója 2016. október 13-án, 20:00-tól lesz. Helyszín a Tesla, a szerzővel Németh Gábor beszélget.

Facebook-esemény

Drago Jančar: Ma éjjel láttam őt

jancar.jpgA harmincas évek Ljubljanájában egy extravagáns fiatalasszony, Veronika Zarnik kikezd szerb lovasoktatójával. A szerelem botrányba fullad, és Veronika követi a férfit Szerbiába, majd ahogy az a nagy fellángolásokkal lenni szokott, ki is hűl.  Veronika ismét visszatér férjéhez, ám megérkezik a háború. A Ma éjjel láttam őt azokról az emberekről mesél, akik a háborúban is úgy akartak élni, mint békeidőben.

Bemutató. A Ma éjjel láttam őt bemutatója 2016. október 13-án, 17:30-tól lesz. Helyszín a Tesla, a szerzővel Csordás Gábor beszélget.

Facebook-esemény

Radu Ţuculescu: Öregmama történetei

Radu Ţuculescu: Öregmama történetei

Fordította: Szőcs Imre, Tarandus, 2016, 384 oldal, 3490 HUF

 

Éveken át egy Petra nevű faluba látogat Kolozsvárról Radu, és Öregmama unokája, Ditta. A látogatások a történetmesélésről szólnak, időutazásról a falu hétköznapjaiban, de leginkább a falusi emberek múltjában, amely erotikus történeteket is rejteget. Az Öregmama történetei egy eldugott kalotaszegi falu buja titkait tárja fel. A titkokra pedig mindenki máshogy emlékszik. 

Bemutató. Az Öregmama történetei őt bemutatója 2016. október 13-án, 16:00-tól lesz. Helyszín a Tesla, a szerzővel és a fordítóval, Szőcs Imrével Dánél Móna beszélget.

Facebook-esemény

Alessando Mari: Nagyon is emberi remény

mari.jpgAz 1840-es évek Olaszországa még nem egységes nemzetállam. Ebben a nagy összevisszaságban keresi a helyét, a reményt és egy boldogabb jövőt négy fiatal. Az együgyű árvagyerek, aki templomszolga és trágyahordó egy személyben, egy nő, akit kolostorba kényszerítettek, egy festő, aki szereti közelebbről is megvizsgálni a modelljeit, és maga Garibaldi ezredes. 

Bemutató. A Nagyon is emberi remény bemutatója 2016. október 14-én, 17:00-tól lesz. Helyszín a Tesla, a szerzővel Márton László beszélget.

Facebook-esemény

Joanna Bator: Szinte éjsötét

Joanna Bator: Szinte éjsötét

Fordította: Hermann Péter, Magvető, 2016, 410 oldal, 3990 HUF

 

Walbrzych városában rejtélyes módon eltűnik néhány gyerek: nyomuk sem marad, mintha egy követ dobtak volna a tóba. Egy varsói lap munkatársa, Alicja Tabor azért tér vissza szülővárosába, hogy riportot írjon az esetről. Szálloda helyett beköltözik a régi családi házba, melyben annak idején kincskereső apjával és fiatalon elhunyt nővérével éldegéltek. Arra azonban talán ő sem számított, hogy a látogatás olyan emlékezetcunamit indít el, ami szétrobbantja a felejtés és az elfojtás évtizedek óta építgetett falát.

Bemutató. A Szinte éjsötét bemutatója 2016. október 14-én,18:30-tól lesz. Helyszín a Tesla, a szerzővel Kiss Noémi beszélget.

Facebook-esemény

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.