Könyvesblokk: Goodwin, Toews, Benedict

.konyvesblog. | 2019. szeptember 02. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_1_6.jpg

Ezen a héten három olyan könyvet ajánlunk, amely nőkről szól és valós történelmi eseményekből indul ki. Daisy Goodwin regényéből Erzsébet királynét és a 19. századi arisztokrácia életét ismerhetjük meg közelebbről. Miriam Toews egy brutális és sokkoló, nők elleni támadás-sorozat történetét dolgozta fel könyvében. Marie Benedict pedig Hedy Lamarr hollywoodi színésznő életét írta meg.  

Daisy Goodwin: Sisi angol szerelme 

Daisy Goodwin: Sisi angol szerelme

Fordította: Kallai Nóra, Helikon Kiadó, 2019, 456 oldal, 4499 HUF

 

Erzsébet királyné kalandos angliai utazását örökíti meg Daisy Goodwin új könyve, amely nemcsak egy izgalmas szerelmi történetet mesél el, de a 19. századi arisztokrácia életét is jól bemutatja. A lovaglótudásáról is híres királyné ebben a könyvben egy hajtóvadászat miatt megy Angliába, ahol a vidéki nemesség rendkívül izgatottan várja őt, kivéve Bay Middleton kapitányt, az angolok egyik legkiválóbb lovasát, aki egyáltalán nem lelkesedik. Nem is akar a császárnő kísérője lenni, mert épp egy másik nőszeméllyel van elfoglalva, de a sors mégis úgy hozza, hogy Sisi mellett köt ki. A közös szenvedély, a vadászlovaglás, aztán óhatatlanul egyre közelebb hozza őket egymáshoz, még a társadalmi különbségek ellenére is. 

Miriam Toews: Nők beszélgetnek

Miriam Toews: Nők beszélgetnek

Fordította:Molnár Eszter,Európa Könyvkiadó, 2019, 228 oldal, 3299 HUF

 

Egy sokkoló, valós történetből indul ki Miriam Toews könyve, amelynek fiktív szereplői egy súlyos bűncselekmény-sorozat áldozatai, akik megoldást keresnek a helyzetükre. A Nők beszélgetnek egy bolíviai településen történt bűneset nyomán született meg: 2005 és 2009 között lányok és asszonyok százaival esett meg, hogy reggel kábán, zúzódásokkal borítva, vérezve ébredtek, miután éjszaka megtámadták őket. A támadásokat eleinte szellemeknek vagy démonoknak tulajdonították. A közösség tagjai közül néhányan úgy vélték, Isten vagy a Sátán bünteti a nőket bűneikért. Végül azonban kiderült, hogy a kolónia nyolc férfi tagja felelős az egészért, akiket aztán börtönbüntetésre ítéltek. Ennek ellenére a támadások és szexuális visszaélések a későbbiekben sem értek véget a közösségben. 

Marie Benedict: Hedy Lamarr, az egyetlen nő 

Marie Benedict: Hedy Lamarr, az egyetlen nő

Fordította: Nagy Gergely, Libri Könyvkiadó, 2019, 325 oldal, 3699 HUF

 

Marie Benedict könyve egy igaz történetet mesél el egy elképesztően gyönyörű és okos színésznőről, aki a második világháború során a férje révén olyan tudás birtokába került, ami keveseknek adatott meg. A zsidó családból származó Hedwig Kiestler épp Sisi császárnét alakította, amikor magára vonta a náci fegyvergyáros, Fritz Mandl figyelmét. Abban a reményben, hogy ezzel meg tudja óvni életét, feleségül ment a férfihoz, aki nyíltan beszélt előtte üzleti ügyeiről és a nácik fegyvereiről. Közben a németek megszállták Ausztriát, majd Hedy számára is egyre világosabb lett, hogy menekülnie kell. Nemcsak maga miatt, hanem azért is, mert sejtette, mindazzal, amit megtudott, milliók életét mentheti meg.