Könyvesblokk: G. István, Kerber, Markó

.konyvesblog. | 2019. április 29. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_1_5.jpg

A múlt héten a könyvfesztiválhoz kapcsolódva rengeteg magyar és világirodalmi újdonságot gyűjtöttünk össze nektek. Most három friss verseskötetet ajánlunk hétindító Könyvesblokkunkban. 

G. István László: Földabrosz 

G. István László: Földabrosz

Magvető, 2019, 96 oldal, 1999 HUF

 

A Földabrosz igazi életigenlő kötet: G. István László versei azt mutatják meg, hogy a szó segítségével hogyan lehet felülemelkedni még a legnehezebb helyzeteken is. A versek egyben az érett férfikorról is szólnak, az életnek arról a szakaszáról, amikor a döntéseknek súlya, a visszaemlékezéseknek távlata lesz. „Nem/ beszélek többé egyes számban. De épp ez/ az, hogy sosem beszélhettem – mert az/ egyes szám, mint a hajnal legelső fényeiben
a sötét rozsdacsíkos ígérete, nem/ fény.” (A házasság mantrája) 

Kerber Balázs: Conquest

Kerber Balázs: Conquest - Stratégiai verspróza

Jelenkor Kiadó, 2019, 136 oldal, 1699 HUF

 

Kerber Balázs második kötetében a mitikus és a digitális kultúra találkozik egymással. A Conquest versei a számítógépes stratégiai játékok motívumait használják fel, így a költészet és a virtuális világ nyelve olvad össze bennük.  Ha egy android éppen nem elektromos báránnyal álmodik, akkor ilyen verseket ír – fogalmazza meg Nemes Z. Márió a kötet fülszövegében. „Térképen a király hatalma;/ a hegyek birtokok, a városok hibák./ Szekerek indulnak útnak,/ odafönt fák zárják a világot,/ alul kapu nyílik: nagy lény szája.”

Markó Béla: Amit az ördög jóváhagy

Markó Béla: Amit az ördög jóváhagy

PESTI KALLIGRAM KFT., 2019, 151 oldal, 3000 HUF

 

Markó Béla egész költői életpályáját végigkísérte a szonett mint műfaj, bár a témájukat, hangvételüket tekintve persze mindig más volt bennük a hangsúlyos. Az Amit az ördög jóváhagy szonettjeit a melankolikus derű hangulata hatja át, időszembesítő, szemlélődő, „légösszegző versek” ezek: „pedig szonett csak, pillanatnyi étek,/  de nem az enyém, inkább a tiétek,/ tizennégy sorát erre áldozom,/ és tizenötödik sor soha sincsen,/ mert ami nincsen, abban van az Isten.”

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.