Könyvesblokk: Ames, Tóibín, Stephens-Davidowitz

.konyvesblog. | 2019. március 11. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_1_4.jpg

Új hét, új Könyvesblokk! Ezúttal egy manhattani noiros thrillert, egy súlyos lélektani regényt és egy nagyon izgalmas adatelemzős kötetet ajánlunk. Jonathan Ames könyvéből kiderül, hogyan hatnak a gyerekkori traumák a felnőttkori személyiségre. Colm Tóibín története bebizonyítja, hogy még a legsúlyosabb családi viszályból is van kiút. Seth Stephens-Davidowitz könyve révén pedig ráébredhetünk, hogy körülöttünk mindenki hazudik.  

Jonathan Ames: Sosem voltál itt 

Jonathan Ames: Sosem voltál itt

Fordította: Gazdag Diána, 21. Század Kiadó, 2019, 159 oldal, 2990 HUF

 

A Sosem voltál itt egy sötét thriller, amely azt mutatja be, hogy a gyerekkori bántalmazás hogyan hathat ki az ember teljes életére. A noir elemekkel átszőtt történet főhőse Joe, akit felnövése során komoly traumák értek és ez maradandó nyomot hagyott a személyiségén. Felnőtt férfiként FBI ügynök lett, majd a haditengerészetnél szolgált, később pedig abból élt, hogy szexrabszolgának elrabolt lányoknak segített kiszabadulni. Egy nap arra kérik meg, hogy egy manhattani bordélyból mentse ki egy New York-i szenátor lányát. Az ügy miatt azonban egy borzalmas összeesküvés közepébe kerül. A regényből készült amerikai film a 2017-es Cannes-i Filmfesztiválon több díjat is elnyert; Joaquin Phoenix kapta a legjobb alakítás díját. 

Colm Tóibín: A blackwateri világítóhajó 

Colm Tóibín: A blackwateri világítóhajó

Fordította: Greskovits Endre, Park Kiadó, 2019, 280 oldal, 3950 HUF

 

A családi konfliktusok néha olyan messzire el tudnak menni, hogy már úgy tűnhet, nincs belőlük visszaút. Békét kötni azonban sosem késő. Erről szól Colm Tóibín könyve, amely egy nagymama, egy édesanya és lány törékeny és sebzett kapcsolatát mutatja be. A három nőnek sokéves viszálykodás után egy tragédia miatt kell megtalálnia a közös hangot: a lány, Helen imádott öccse haldoklik. Az egymástól elhidegült családtagokat ez a fájdalom hozza össze, valamint a helyzet, hogy össze vannak zárva a nagymama tengerparti, roskatag házában. Nincs más választásuk, kénytelenek meghallgatni és elviselni egymást, de a szituáció egyben új esélyt is ad számukra, hogy tisztázzák a múltbeli sérelmeket.

Seth Stephens-Davidowitz: Mindenki hazudik 

Seth Stephens-Davidowitz: Mindenki hazudik

Athenaeum Kiadó, 2019, 360 oldal, 3999 HUF

 

Seth Stephens-Davidowitz abból indul ki, hogy minden, amit az emberekről gondolunk, nagyrészt totális tévedés.  A Google volt adattudósa, a New York Times rovatvezetője szerint ugyanis jellemzően mindenki hazudik: az emberek nap mint nap hazudnak barátaiknak, a szeretőiknek, az orvosuknak, a közvélemény-kutatóknak - és önmaguknak is. Ezzel szemben az igazságot szerinte ma már nem is olyan nehéz megtudni. Ugyanis az, hogy mi mindenre klikkelünk rá netezés közben, elárul mindent. A keresőmotorok, a közösségi oldalak, a randi- és a pornóoldalak igazi digitális aranybányák a Big Data kutatóinak. Valós képet adnak arról, mit gondolnak, mit akarnak és mit tesznek valójában az emberek. A Mindenki hazudik című könyvből kiderül az igazság. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.