Kiakadtak a filippínók Dan Brownra

.konyvesblog. | 2013. május 24. |

Dan Brown: Inferno

Bantam Press, 2013, 462 oldal, 5983 HUF

 

 

Felháborodtak a fülöp-szigeteki tisztviselők, amiért Dan Brown (munkásságáról szóló kvízünket itt találod) „a pokol kapujának” nevezte fővárosukat, Manilát, nemrég megjelent, Inferno című regényében. A könyv egyik karaktere Manilába látogat, ahol megdöbbenti az a hatalmas szegénység, a bűnözés és a minden utcasarokról ráköszönő szexipar.

A Fővárosi Manila Fejlesztési Hatóság (MMDA) elnöke, Francis Tolentino nyílt levelet írt a szerzőnek, melyben kifejtette, hogy bár az Inferno fikció, mégis mélységesen csalódottak, amiért ilyen pontatlan képet festett szeretett városukról. Tolentino tiltakozott „a pokol kapuja” kifejezés ellen, és az ellen is, hogy Brown szerint Manila a szegénység és a szenny melegágya. Szerinte a regény nem tud semmit a filippínók jelleméről, és együttérzéséről.

Az olasz Dante Társaság tudósai viszont üdvözölték az új regényt, mert szerintük nem az számít, hogy mennyire populista, vagy mennyire ferdíti el a valóságot, hanem az, hogy szélesebb körben teszi ismertté Dantét. Manila valószínűleg túl fogja élni a Brown-fiaskót, mint ahogy a 600 éves Isteni színjáték is túléli Brown hibáit, és azt, hogy hirtelen a bestseller polcra keveredett.


Forrás: Telegraph