Kazinczy kitömött barátjáról szól Péterfy új regénye

.konyvesblog. | 2014. június 20. |

Péterfy Gergely: Kitömött barbár

Pesti Kalligram, 2014, 452 oldal, 2967 HUF

Angelo Soliman és Kazinczy Ferenc barátságáról szól Péterfy Gergely új regénye, a Kitömött barbár, mely június elején jelent meg a Pesti Kalligram gondozásában. Angelo Soliman a mai Nigéria területén született (valószínűleg 1721-ben), és rabszolgaként került először Marseilles-be, később Bécsbe, ahol már szabad emberként a liechtensteini herceg házitanítója lett.

A művelt férfi a legmagasabb körökben forgott, bizalmasa volt II. Józsefnek és Franz Moritz von Lacy tábornagynak. 1781-ben csatlakozott a „Zur wahren Eintracht” nevű szabadkőművespáholyhoz, ahol Kazinczy Ferenccel is barátságot kötött. 1796-os halálát követően Soliman holttestét nem temették el: Levonták bőrét, kitömték s felültették a Múseumban álló elefántra, s nyomtatott levélben adták tudtára Bécsnek, hogy Angelonak a bőre az, amelyet a kitömött elefánton láthatnak. A test az 1848-as bécsi harcokban megsemmisült.

Péterfy Gergelynek blogbejegyzése szerint 2001-ben került a kezébe egy olyan könyv, amely kitért Kazinczy és Soliman barátságára is, ám a kötet nem nyújtott elegendő tájékoztatást, ezért – írja Péterfy – elkezdtem utánanézni Angelo Soliman és Kazinczy Ferenc kapcsolatának, és rövidesen kialakult bennem az elhatározás, hogy a témát feldolgozom. Hamarosan kiderült, hogy a szabadkőművességre itthon elérhető szakirodalom rendkívül szűkös, és a tárgy tekintetében döntő fontosságú levéltári anyag Bécsben található. Megpályáztam, és 2002-ben elnyertem az Eötvös-ösztöndíjat és négy hónapot tölthettem a téma kutatásával a bécsi Haus- Hof- und Staatsarchivban és az Österreichische Nationalbibliothekben.

A regény, a Kitömött barbár az idei Könyvhétre jelent meg, az író pedig most a blogján közzétette a 2002 és 2007 között végzett kutatásai eredményét is. Péterfy azt írja, hogy a kezdettől fogva regényt akart írni, de ez nem jelenti azt, hogy ebben a PhD értekezésben az olvasó ne találhatna izgalmas, érdekes és tanulságos dolgokat.

A teljes anyagért kattintsatok ide!