Nyár végére, iskolakezdésre, pad alatti olvasásra - ezekkel a könyvekkel vágjunk neki az ősznek!

Nyár végére, iskolakezdésre, pad alatti olvasásra - ezekkel a könyvekkel vágjunk neki az ősznek!

.konyvesblog. | 2019. augusztus 23. |

Az U18 rovatban rendszerint olyan könyveket ajánlunk, melyeket bátran a 18 évnél fiatalabb olvasók kezébe nyomnánk. Állandó szerzőnk, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő rendhagyó módon ezúttal négy olyan kötetet választott ki az elmúlt hónapok megjelenéseiből, melyek jól jöhetnek az iskolai (lelki) felkészüléshez is.

Kertész Edina: A milliomos szamár

Kertész Edina: A milliomos szamár, ill.: Hajba László

Manó Könyvek, 2019, 143 oldal, 2490 HUF

 

A milliomos szamár című könyvet (olvass bele ITT) általános iskolás gyerekeknek ajánlom. A kiadó szerint 8+ a megcélzott korosztály, de 11 évesnél idősebb gyereknek nem biztos, hogy adnám, mert hiába örökérvényű Kertész Edina története, a nyelvhasználat és az illusztrációk erősen meghatározóak ebben az esetben. 

A főhős szamarat Pata Róbertnek hívják, a meséje pedig ott kezdődik, hogy a Gyogyó Golyó bowling klubba jelentkezik takarítónak. Hamarosan barátságot köt egy Papardelle nevű lánnyal, szert tesz egy ádáz ellenségre egy Malac nevű srác személyében, majd egy véletlen folytán elindul az énekesi karrierje. A történet itt kezd igazán érdekessé válni, hiszen a szamárból netes sztár lesz, aki egy pillanat alatt ingyenajándékok között ad interjúkat a vadiúj és übermenő új ruháiban, amihez persze új „barátok” is járnak, élükön egy McChicken nevű híres rapperrel és Pöcökkel, a producerrel. Ezután persze a szamár élete fenekestül felfordul, és ahogy az lenni szokott, a régi barátok elmaradnak, Robihoz meg hiába dől a lé, a saját bőrén kell megtapasztalnia, hogyan tud ember (pontosabban szamár) maradni az új kihívások között. Robi története tanmese is az internet hatalmáról, a talmi csillogásról, a netes trollokról, az online zaklatás hatásairól, a „sóbiznisz” működéséről, és persze a barátság és a szeretet erejéről, meg a család fontosságáról. 

Minden olyan szülőnek ajánlom ezt a könyvet, aki aggódik amiatt, hogy a gyereke fura influenszereket követ és órákig tud „ajándékbontogatós” videókat nézni a Youtube-on. Azok is lehetőséget kapnak arra, hogy elkezdjenek beszélni a közösségi médiáról és az internet értékeiről, veszélyeiről, akiknek a gyereke még nem önálló nethasználó, de már vannak tapasztalatai. Felnőttként a sokféle betűtípus és a tördelés miatt nehezített a (fel)olvasása, de egyik első saját könyvként egy alsó tagozatosnak szuper élmény lehet. 

Majoros Nóra: Az orrszarvú és a madarak

Majoros Nóra: Az orrszarvú és a madarak, ill.: Paulovkin Boglárka

Pozsonyi Pagony, 2019, 308 oldal, 3137 HUF

 

Nagy rajongója vagyok Paulovkin Boglárka munkáinak. Szeretem, ahogyan a színekkel, formákkal bánik, és hogy mindig van valami játékosság az illusztrációiban. Ha gyerekkönyvről van szó, szerintem a forma legalább olyan fontos, mint a tartalom. A képek, a betűk, de még a lapok mérete is számít. Egy gyerekre ezek sokkal erősebben hatnak, mint egy felnőttre – és időnként gyorsabban is. Ha a külcsín nem elég jó, lehet hogy nem is kap esélyt a belbecs. 

Majoros Nóra Az orrszarvú és a madarak című könyve emiatt volt rögtön szimpatikus. A képek, rajzok és formák tökéletesek, szerethetőek, látszik, hogy a könyv készítői komolyan veszik a gyerekeket. Az ajánlás szerint 5-8 éveseknek készült a kiadvány. Ha iskolakezdésről van szó, azt mondanám, hogy az oviból iskolába kerülő gyerekek, és az 1-2. osztályosok számára működik a legjobban – amikor még kell a szülői felolvasás és támogatás, de már a gyerek is követi a szemével a sorokat. 

Viszont maga a történet a leggyengébb láncszem, ha Az orrszarvú és a madarak című könyvről van szó. A történetmesélés időnként lelassul, máskor meg nagy bakugrásokkal halad előre. Időnként azt is érzi a felnőtt olvasó, hogy fókuszt vált az író, sőt, talán még stílust is, és a környezettudatos afrikai történetből egyszer csak globális tündérmese lesz. Nincs ezzel amúgy semmi baj, csak így nehezített a pálya, ha arra hajtunk, hogy a történet beszippantsa a gyereket. 

David Grossman: Futni valakivel

David Grossman: Futni valakivel

Fordította: Rajki András, Scolar Kiadó, 2019, 431 oldal, 3499 HUF

 

A következő kötet már a gimnazistákat célozza. David Grossman Futni valakivel című regénye (olvass bele ITT) csodálatos, magával ragadó, erőteljes, csupa örvénylő tobzódás. Külön bónusz, hogy az egyik főszereplő egy kutya, aki okos, csupaszív és úgy működik, mint az ókori drámákban az emberi sorsok fonalával játszadozó párkák. Ő hozza össze az emberi főszereplőket, és ő vigyázza azoknak a fiataloknak az életét, akikről a könyvben olvashatunk. 

A történet ráadásul nagyon mai, van benne otthonról elszökő, meg szerhasználó fiatal is; túlterhelt, vagy a gyerekére nehezen odafigyelő szülő, és magára maradó kamasz is. Ha ehhez most hozzáteszem, hogy a főszereplő kutya az elején egy önkormányzati sintértelepen sínylődik, miután elkóborolt otthonról, akkor úgy tűnhet, mintha ez egy sötét és szomorú regény lenne, de higgyétek el, hogy nem az! Ez a legmeglepőbb benne, hogy végig tele van reménnyel, szépséggel, az élet szeretetével és emberséggel. Nemcsak azért, mert a kábítószeres tiszta lesz, az otthonról elszökött lány meg hazatér, és a kutya is végre a helyén aludhat, hanem mert ez a könyv igazán arról szól, amire egy gimnazista kamasznak szüksége van: az élet nem könnyű, az élet tele van furcsaságokkal, de az élet szép. Szívfájdítóan gyönyörű szép, amiért érdemes élni és küzdeni. 

Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter: Az emberek országa

Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter: Az emberek országa - Kalaallit Nunaat

Tilos az Á Könyvek, 2019, 472 oldal, 3990 HUF

 

Az iskolakezdéses ajánlót egy sci-fivel zárom. Ez a műfaj szerintem örök, és nemcsak kamaszoknak jár a minőségi irodalom ebből, hanem a szülőknek is. Nagyjából úgy a 6. osztálytól kezdve ez a könyv vidáman olvasható most, a nyári szünet végén, vagy szeptembertől a pad alatt, esetleg házifeladat-írás helyett az íróasztalon, alácsempészve a törikönyvnek (atyaég!! mennyit könyvet olvastam így!!!). Aztán ha a gyerek elolvasta, jöhet a szülő is – ezért raktam az ajánló végére ezt a könyvet, mivel szerintem korosztályokon átívelő. Én legalábbis alig tudtam letenni, a történet fiatal szereplői, meg a köréjük szőtt jövőbeni világ leírása ugyanis teljesen magával ragadott.

Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter könyvéről van szó, Az emberek országáról. A történet szerint a globális felmelegedés után itt-ott vannak emberi kolóniák, de az igazi tutiság Grönlandon található. A népek egy tökéletes társadalomban élnek, amelyben minden előre el van rendezve, totális a kontroll. Az ország egy Gépnarancsba oltott 1984, leöntve némi Equilibrium-szerű fóbiával, ami az érzelmeket illeti. Az álmokat például jelezni kell (mert azok rosszak), az előre kijelölt ösvényről nem lehet letérni, felsőbb hatalmak döntenek a sorsokról – ilyen alapozás után elég nyilvánvaló, hogy forradalom van készülőben, fiatal főhőseink pedig egyéni és társadalmi szinten mindenért megküzdenek, amiért érdemes élni (és meghalni). 

Nem spoilerezek inkább semmit. Olvassátok el – és ha van rá lehetőségetek, a könyvben megadott jövőbeni nyelv szavait érdemes hangosan is kimondani. Nagyon jó játék! 

Szerző: Gyurkó Szilvia