Mese a szamárról, aki véletlenül csöppent az influencerek világába

.konyvesblog. | 2019. július 15. |


Egy online kutatás szerint 700 megkérdezett fiatal közül sokan akár napi másfél órát is eltöltenek kedvencük videóinak nézegetésével, és közel felük akar influencer lenni. Kertész Edina A milliomos szamár című kötete pontosan ezt a témát járja körül, hiszen hőse egy olyan szamár, akiből egy csapásra híresség lesz a videócsatornáján.

Kertész Edina: A milliomos szamár, ill.: Hajba László

Manó Könyvek, 2019, 143 oldal, 2490 HUF

 

Sok gyerek számára példaképet jelentenek az influencerek, és az is fontos, hogy azonosulni tudjanak kedvencükkel. A gyakran több százezer követővel rendelkező YouTuberek hitelessége ma már vetekszik a családéval, és fej-fej mellett van a tanárokhoz képest is - ez azt jelenti, hogy a kedvenc YouTuberük csatornáján elhangzottakat a gyerekek információként beépítik, és referenciaként tekintenek rá. A kérdőív megválaszolói szerint az úgynevezett „influencer-láz" még egy jó darabig tényező lesz a közösségi médiában: sokáig, de minimum 5-10 évig még biztosan jelen lesznek életünkben az influencerek.

Ma már számos könyvet találunk arról, hogyan érdemes vlogot készíteni, és mik a jó videó ismérvei. Kommunikációs kampányok építenek az influencerekre, akiknek nézettsége és ismertsége meredeken növekszik, és a találkozókon hosszú sorokban állnak a rajongóik. Viszont eddig nem nagyon volt olyan gyerekkönyv, amely kimondottan erre a jelenségre reflektált volna: Kertész Edina könyve, A milliomos szamár (amit júliusban a Szívünk rajta program is ajánl) ugyanakkor egy olyan jószándékú, ám naiv hősről szól, aki véletlenül csöppen a YouTuberek világába.

Egy videónak köszönhetően váratlanul mesésen híres és gazdag lesz. Megváltoztatja-e a hírnév Robit, ezt a tehetségesen gitározó, jólelkű szamarat? Tényleg igaz lenne, hogy a szülei egyszer megrágcsáltak egy tűzoltót? És hogy éli túl, mikor egy csapásra mindent elveszít? Miközben a siker témáját boncolgatja, a regény bemutatja Robi személyiségfejlődését, aki a váratlan sztárság és bukás után rátalál arra, amiben igazán jó, és amit örömmel csinál. Közben pedig arra is rájön, milyen fontos számára a barátság, amit a siker felé vezető úton majdnem elveszített.

Olvass bele a kötetbe:

milliomos-belelapozo.pdf by on Scribd