Frank Márton: Amit kaptam, az minden várakozásomat felülmúlta

.konyvesblog. | 2018. október 15. |

kep.jpg

Fotó: Török Áron

Idén negyedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a Margó-díjat. Immár hagyománnyá vált, hogy interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Hargitai Miklós, Fekete JuditCsutak Gabi és Mécs Anna után Frank Márton mesélt nekünk arról, hogy mennyire volt könnyű (vagy éppen nehéz) elengednie a szöveget, kinek a véleményére adott leginkább, és kiderül az is, mi lett a sorsa a 11 éves korában írt fantasy-jének. A legjobb első prózakötetnek járó elismerést október 18-án az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon adják át a Várkert Bazárban. Az 500 ezer forinttal járó Margó-díj kiemelt támogatói a Bookline, a KKM Publishing Hungary Program és az Aegon Művészeti Díj.

Mi volt a legfontosabb tapasztalat az első kötetig vezető alkotói folyamatban?

Meglepő volt, mennyivel jobb lesz a regény a javítgatásoktól: számos olyan dolog került utólag A világ pereménbe, ami szerintem hozzátett valami pluszt. Például a Bábel tornyáról szóló rész is. Ezekért a szerkesztőmnek, Till Katalinnak tartozom hálával, akinek a szöveget olvasva először sok hiányérzete volt. Vagyis miatta lett sokkal jobb, tartalmasabb a szöveg.

Frank Márton: Páratlanok 1. - A világ peremén

Ciceró Könyvstúdió, 2017, 320 oldal, 3490 HUF

 

Mi volt az a szikra, ami beindította az alkotói munkát? Mi adta a kötet alapötletét?

Tizenhárom, különböző nemzetiségű fiú a vadonban, akik nem tudnak beszélni egymással, ezért kénytelenek kitalálni egy közös nyelvet. Ez volt az alapötlet. Ez fejlődött tovább és tovább: kiötöltem, milyen legyen a fiúk viszonya, milyen nehézségekkel kelljen szembenézniük, meg persze, hogy mindez miért történjen, és hová vezessen.

Mit vártál az első könyvedtől?

Amit kaptam, az minden várakozásomat felülmúlta. Az, hogy a könyvemet Szívünk rajta-matricával díjazták, hogy Pilisvörösváron, a Schiller Gimnáziumban erről beszélgetnek magyarórán, és hogy felkerült a Margó-díj shortlist-jére – mindez elképesztően nagy elismerés számomra. Remélem, sok olyan olvasóhoz fog eljutni a könyvem ennek köszönhetően, akik értékelni fogják az első próbálkozásomat.

Ha tehetnéd, mit változtatnál a könyvön?

A kiadás előtt nagyon nehéz volt elengedni a regényt. Feszélyezi az embert a tudat, hogy többet nem alakíthatja a szöveget. De nagyjából már sikerült elfogadni olyannak, amilyen. Egyébként tavaly teljesen újraírtam, mert a régi verzió nagyon gyermetegnek tűnt – azt 16 évesen írtam meg. Most 24 vagyok. Szóval én egyáltalán nem az a fajta ember vagyok, aki miután megírta a szöveget, már hozzá se nyúl.

Kinek a véleményére adtál a leginkább írás közben, kinek mutattad meg először a kész kötetet?

A szüleimnek. Mindketten őszinte kritikákkal láttak el, ami nem lehetett könnyű nekik, és amiért nagyon hálás vagyok. Hiszen az az igazi segítség, ha valaki szereti a sztorit, és mégis szigorú kritikát tud mondani róla, nekem ez adja a legfontosabb támogatást, még ha első percben fel is bosszant a kötekedés.

Mi volt a legfurcsább, legemlékezetesebb olvasói reakció a kötet kapcsán?

Sok kedves üzenetet kapok az olvasóktól a facebook-oldalamra. A legjobban az döbbentett meg, amikor egyikük azt írta, ez lett a kedvenc könyve. Az ember ezt nem igazán tudja elhinni. Szinte felfoghatatlan. De az is hihetetlen volt, amikor egy olvasó azt írta, visszaadtam a kedvét az olvasáshoz.

Mi volt az első regény, amit valaha elolvastál? Milyen emlékeid vannak róla?

Hogy az első volt-e, nem tudom, de emlékszem, hogy Rudyard Kiplingtől a Riki-tiki-tévit nagyon szerettem. Borsódzott a hátam annál a résznél, amikor a kobra a fürdőszoba padlóján kúszik. Meg akarja ölni a kisgyereket és a családját.

Hány évesen írtad meg az első olyan szöveget, amit már úgy mutattál meg másnak, hogy irodalomnak tartottad?

Én már egészen kisgyerekként író akartam lenni. A számítógépünkön nem voltak játékok, ezért nem is tudtam rajta mást csinálni, mint írni. A legelső mesémet anyukám szerint 8 évesen írtam neki anyák napja alkalmából. De erre én nem emlékszem, és nincs is meg a szöveg. Egy másik mesém, amit 11 éves koromban írtam (egy fantasy, aminek én és az öcsém vagyunk a főszereplői) viszont be is lett kötve, ott van a többi könyvem között.

Mi a kedvenc debütáló köteted, és miért?

A Zabhegyező vagy új címén a Rozsban a fogó. Nagyon klassz könyv meg minden, de a legklasszabb benne Holden húga, Phoebe. Nála helyesebb kis krapek a világon nincs. A falra kell mászni tőle. Tényleg.

Olvass bele a kötetbe:

paratlanok_beleolvaso.pdf by on Scribd

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.