Film készül Forgách András Élő kötet nem marad című könyvéből

.konyvesblog. | 2016. október 10. |

b1417367.JPG

Alig egy évvel azután, hogy megjelent, és alig fél évvel azután, hogy a Londoni Könyvvásár egyik legnagyobb nemzetközi érdeklődést kiváltó címe lett, a Heyday Films és a Film4 megvásárolta Forgách András Élő kötet nem marad című könyvének megfilmesítésének jogát.

Kapcsolódó cikkeink:

Forgách András: Kilencven százalék sötétségben élünk (interjú)

Egy titkosszolga 60. születésnapja (részlet)

A könyv súlyos, személyes történetet tár fel: a szerző számára közel harminc év után kiderült, hogy szeretett édesanyja a Kádár-rendszer III/I-es titkos munkatársaként dolgozott. 

Senki sem tehet úgy ebben az országban, hogy nincs köze a kommunista diktatúrához, nem lehet kívülálló, mert a fentiek is mutatják, hogy az állampárti diktatúra a családokban működött, ezzel meghatározva több generáció életét, így a miénket is. Titkokra, hazugságokra és elhallgatásokra épült fel egy rendszer, amit a mai napig nem romboltunk le, a mai napig nem teszik lehetővé az ügynökakták megismerését széles körben. Marad megint a családi kör: ahogy a rendszerváltás előtt a diktatúra is ott ült esténként a vacsoraasztalnál, úgy kell most a székét felrúgva kirúgni a vendégségből.

- írtuk a könyv megjelenése után. 

A Heydaynél mi olyan személyes történeteket viszünk filmre, melyek túlmutatnak önmagukon, mélyebb politikai és társadalmi vonatkozásuk van. Forgách András memoárja a családját mindenáron összetartó, érzelmileg labilis édesanyjáról és a múltjukat meghatározó titkokról és hazugságokról épp ilyen. Ezért az Élő kötet nem marad mélyen megérintett bennünket.

 - mondta David Heyman producer, a Heyday Films alapítója

Az 1997-ben alapított angol filmcég készítette többek között a Harry Potter-filmeket, a Legendás állatok és megfigyelésüket, a Gravitációt és a Paddingtont. A szintén brit Film4 pedig olyan sikereket tudhat magáénak, mint a Tizenkét év rabszolgaság, a Gettómilliomos, A szoba vagy a Trainspotting.

A filmszerződés aláírásnak pillanatában a könyv külföldi kiadási jogait már tíz országban vásárolták meg, és emellett három világjogot (az arab, az angol és a spanyol nyelvterületen való kizárólagos kiadási jogot) értékesített a szerzőt képviselő Sárközy & Társa Irodalmi Ügynökség.