Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett az Aranyélet!

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett az Aranyélet!

Forgách Kinga | 2018. november 15. |

aranyelet.jpg

Kép forrása

Mától tisztességes életet fogunk élni” – ez akár a mottója is lehetne az Aranyéletnek, ami az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar sorozata, bár a finn eredeti remake-je. A mondat még az első évad első részében hangzik el, és események egész sorát indítja be, hiszen egy maffia-hálózatból való kilépés mindig rizikós. Az Aranyélet a rendszerváltás után hirtelen meggazdagodó ügyeskedők fényűző világát mutatja be. Az epizódjai tele vannak korrupcióval, mutyival és akcióval, miközben egy egészen átlagosan működő család életét ismerhetjük meg. A sorozat harmadik és egyben utolsó évada október 14. óta végignézhető az HBO GO-n. Ha te is rajongó lettél, mutatunk négy könyvet, ami tetszeni fog!

Katarina Durica: A rendes lányok csendben sírnak 

Katarina Durica: A rendes lányok csendben sírnak

Libri Könyvkiadó, 2018, 313 oldal,3999 HUF

 

A kilencvenes évek maffiauralmáról szóló, Dunaszerdahelyen játszódó regény akár az Aranyélet határon túli változata is lehetne, annyira sok párhuzamot mutat a két történet. A helyszín azonban ezúttal nem a kétes úton meggazdagodott fehér galléros bűnözők terepe, hanem egy nyolcemeletes panelház. Itt lakik az a három nő, akinek bepillantást nyerünk az életébe: a fodrászként dolgozó Júlia, aki bár férjezett, szerelembe esik; a kamasz Hilda, aki külföldi továbbtanulásról álmodik; és a nyugdíjas Erzsi, aki a sorozatokban találja meg a boldogságot, míg fia maffiózónak áll. A regény főleg azért megrendítő, mert olyan valós események ihlették, amik anno megrázták az egész országot. És bár a történetben mindenki tudja, hogy a várost sakkban tartó rettegésért és a szörnyűségekért bizonyos sötét autók és aranyékszeres férfiak a felelősek, a rendőrség nem tesz semmit.

Albert DeMeo: Apám bűneiért – Egy bérgyilkos gengszter kettős élete 

Albert DeMeo: Apám bűneiért – Egy bérgyilkos gengszter kettős élete

Fordította: Morvay Krisztina, Pécsi Direkt Kft., 2007, 412 oldal, 2499 HUF

 

Vajon felelősek vagyunk-e a saját apánk, vagy más közeli rokonunk bűneiért? Az Aranyélet-rajongóknak ismerős lehet ez a dilemma, ami az első évadtól kezdve átszövi a sorozatot, főként Mira (Döbrösi Laura) életét, aki jobban örülne, ha egy normális és tisztességes családban nőhetne fel. Albert DeMeo önéletrajzi könyvében a probléma nagyon is valóságos. Ő ugyanis pontosan tudta, hogy milyen, ha valakinek az apja kettős életet él. Ahogy azt is, hogy bár a gengszter élete csupa ragyogás és csillogás, tele kalanddal, a valóságban a maffiózó egy kimerült, középkorú pasi, aki hajnalban jár haza kiábrándult feleségéhez és a kutyatálhoz, amit neki kell kipucolnia. A tükörfényes, gesztenyebarna Cadillac a képzelet. A vérbe fagyott holttest a csomagtartóban a valóság.

Martina Cole: A család 

Martina Cole: A család

Fordította: Morvay Krisztina, Alexandra Kiadó, 2012, 488 oldal, 3499 HUF

 

Martina Cole a legtöbb krimijében gengsztercsaládokról ír, előszeretettel foglalkozik a szervezett bűnözés mögötti lélektani drámával, a látszat és a valóság okozta feszültséggel. Ráadásul a történeteit gyakran meséli azoknak a bűnözőknek a szemszögéből, akiket az egész környezetük tisztességesnek tart, miközben alvilági életet élnek. A család egy fiatal és ártatlan lányról, Christine-ről szól, aki beleszeret az igazán jóképű és megnyerő Philip Murphy-be. A férfi ideális férj- és apa jelöltnek tűnik, nagyon családcentrikus és ő maga is gyereket szeretne. A családja tárt karokkal fogadja Christine-t, ám az esküvő után fokozatosan kiderül, hogy semmi sem az aminek látszott: a lány egy kegyetlen, manipulatív és korrupt bűnöző csapatba házasodott be.

Mario Puzo: A Keresztapa 

Mario Puzo: A Keresztapa

Fordította: Vándor Vera, Geopen Kiadó, 2012, 552 oldal, 3990 HUF

 

Ha maffiózó családokról van szó, nem lehet kihagyni a világhírűvé vált, Amerikában letelepedett Corleone família történetét, ami minden bizonnyal nagy hatással volt az Aranyéletre is. A kultikus, Oscar-díjas film alapjául szolgáló regény eredetileg 1969-ben jelent meg, és talán ki lehet jelenteni, hogy igazi műfajteremtő klasszikus, hiszen azóta is ez minden maffiatörténet alfája és omegája. A sztori a második világháború utáni New Yorkban játszódik, és a szicíliai származású maffiavezér, Don Vito Corleone és családja történetét meséli el. A totális hatalommal rendelkező családfő megfelelője az Aranyéletben Hollós Endre (Anger Zsolt), aki nem csak pénzügyileg tartja sakkban a Miklósi-családot, de elég beszédes módon Márk (Olasz Renátó) keresztapja is.

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2018/3. számában jelent meg. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.