Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett az Aranyélet!

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett az Aranyélet!

Forgách Kinga | 2018. november 15. |

aranyelet.jpg

Kép forrása

Mától tisztességes életet fogunk élni” – ez akár a mottója is lehetne az Aranyéletnek, ami az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar sorozata, bár a finn eredeti remake-je. A mondat még az első évad első részében hangzik el, és események egész sorát indítja be, hiszen egy maffia-hálózatból való kilépés mindig rizikós. Az Aranyélet a rendszerváltás után hirtelen meggazdagodó ügyeskedők fényűző világát mutatja be. Az epizódjai tele vannak korrupcióval, mutyival és akcióval, miközben egy egészen átlagosan működő család életét ismerhetjük meg. A sorozat harmadik és egyben utolsó évada október 14. óta végignézhető az HBO GO-n. Ha te is rajongó lettél, mutatunk négy könyvet, ami tetszeni fog!

Katarina Durica: A rendes lányok csendben sírnak 

Katarina Durica: A rendes lányok csendben sírnak

Libri Könyvkiadó, 2018, 313 oldal,3999 HUF

 

A kilencvenes évek maffiauralmáról szóló, Dunaszerdahelyen játszódó regény akár az Aranyélet határon túli változata is lehetne, annyira sok párhuzamot mutat a két történet. A helyszín azonban ezúttal nem a kétes úton meggazdagodott fehér galléros bűnözők terepe, hanem egy nyolcemeletes panelház. Itt lakik az a három nő, akinek bepillantást nyerünk az életébe: a fodrászként dolgozó Júlia, aki bár férjezett, szerelembe esik; a kamasz Hilda, aki külföldi továbbtanulásról álmodik; és a nyugdíjas Erzsi, aki a sorozatokban találja meg a boldogságot, míg fia maffiózónak áll. A regény főleg azért megrendítő, mert olyan valós események ihlették, amik anno megrázták az egész országot. És bár a történetben mindenki tudja, hogy a várost sakkban tartó rettegésért és a szörnyűségekért bizonyos sötét autók és aranyékszeres férfiak a felelősek, a rendőrség nem tesz semmit.

Albert DeMeo: Apám bűneiért – Egy bérgyilkos gengszter kettős élete 

Albert DeMeo: Apám bűneiért – Egy bérgyilkos gengszter kettős élete

Fordította: Morvay Krisztina, Pécsi Direkt Kft., 2007, 412 oldal, 2499 HUF

 

Vajon felelősek vagyunk-e a saját apánk, vagy más közeli rokonunk bűneiért? Az Aranyélet-rajongóknak ismerős lehet ez a dilemma, ami az első évadtól kezdve átszövi a sorozatot, főként Mira (Döbrösi Laura) életét, aki jobban örülne, ha egy normális és tisztességes családban nőhetne fel. Albert DeMeo önéletrajzi könyvében a probléma nagyon is valóságos. Ő ugyanis pontosan tudta, hogy milyen, ha valakinek az apja kettős életet él. Ahogy azt is, hogy bár a gengszter élete csupa ragyogás és csillogás, tele kalanddal, a valóságban a maffiózó egy kimerült, középkorú pasi, aki hajnalban jár haza kiábrándult feleségéhez és a kutyatálhoz, amit neki kell kipucolnia. A tükörfényes, gesztenyebarna Cadillac a képzelet. A vérbe fagyott holttest a csomagtartóban a valóság.

Martina Cole: A család 

Martina Cole: A család

Fordította: Morvay Krisztina, Alexandra Kiadó, 2012, 488 oldal, 3499 HUF

 

Martina Cole a legtöbb krimijében gengsztercsaládokról ír, előszeretettel foglalkozik a szervezett bűnözés mögötti lélektani drámával, a látszat és a valóság okozta feszültséggel. Ráadásul a történeteit gyakran meséli azoknak a bűnözőknek a szemszögéből, akiket az egész környezetük tisztességesnek tart, miközben alvilági életet élnek. A család egy fiatal és ártatlan lányról, Christine-ről szól, aki beleszeret az igazán jóképű és megnyerő Philip Murphy-be. A férfi ideális férj- és apa jelöltnek tűnik, nagyon családcentrikus és ő maga is gyereket szeretne. A családja tárt karokkal fogadja Christine-t, ám az esküvő után fokozatosan kiderül, hogy semmi sem az aminek látszott: a lány egy kegyetlen, manipulatív és korrupt bűnöző csapatba házasodott be.

Mario Puzo: A Keresztapa 

Mario Puzo: A Keresztapa

Fordította: Vándor Vera, Geopen Kiadó, 2012, 552 oldal, 3990 HUF

 

Ha maffiózó családokról van szó, nem lehet kihagyni a világhírűvé vált, Amerikában letelepedett Corleone família történetét, ami minden bizonnyal nagy hatással volt az Aranyéletre is. A kultikus, Oscar-díjas film alapjául szolgáló regény eredetileg 1969-ben jelent meg, és talán ki lehet jelenteni, hogy igazi műfajteremtő klasszikus, hiszen azóta is ez minden maffiatörténet alfája és omegája. A sztori a második világháború utáni New Yorkban játszódik, és a szicíliai származású maffiavezér, Don Vito Corleone és családja történetét meséli el. A totális hatalommal rendelkező családfő megfelelője az Aranyéletben Hollós Endre (Anger Zsolt), aki nem csak pénzügyileg tartja sakkban a Miklósi-családot, de elég beszédes módon Márk (Olasz Renátó) keresztapja is.

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2018/3. számában jelent meg.